Preotul Ioan Tulcan, decan al Facultății de Teologie, turnător la Securitate. Cum...

Preotul Ioan Tulcan, decan al Facultății de Teologie, turnător la Securitate. Cum se apără

1
DISTRIBUIȚI

Ca să poată obține funcția de decan al unei facultăți, un preot a mărturisit strâmb când a declarat că nu a fost colaborator al securității. Este vorba despre preotul Ioan Tulcan, decan al Facultății de Teologie  din Arad, care, ca să poată ocupa funcția de decan al Facultății de Teologie a Universității „Aurel Vlaicu”, a trebuit, în conformitate cu legislația în vigoare, să dea o declarație olografă și ștampilată, pe propria răspundere, conform căreia nu a făcut parte din „aparatura” Securității lui Ceaușescu. Acesta a semnat declarația în data de 12 martie 2012, scrie specialarad.ro.

tulcan1

Fost ocupant al demnității de preot-paroh la Catedrala veche, Ioan Tulcan este acum slujitor al respectivei parohii care e situată la un colț distanță de biroul său de decan, pentru care a mărturisit strâmb. În CV-ul public al preotului arădean se poate observa perioada în care acesta ar fi putut colabora cu securitatea. Ioan Tulcan a făcut studiile liceale în perioada 1970-1975 la Seminarul Teologic Caransebeş, studiile universitare între 1976 și 1980 la Institutul Teologic Universitar din Sibiu și studiile postuniversitare între anii 1980 și 1982, adică cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar Bucureşti. În perioada 1982-1986 a făcut  studii de specializare la Universităţile din Erlangen şi Heidelberg (Germania), iar în 1986 a primit titlul de Doctor în Teologie al Universităţii din Heidelberg (echivalat în 1995, la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti).

Între 1987 – 1988, Ioan Tulcan a fost arhivist la Centrul eparhial Arad, iar din  1988 până în prezent este preot la Parohia Ortodoxă Română  Arad – Centru (Catedrala Ortodoxă veche).

Studiile din Germania încununate de un doctorat dublu-echivalat par a fi problema care i-a aruncat cariera în derizoriu profesorului-teolog.


Prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție se arată că partea declarantă, Tulcan Ioan, a fost colaborator al fostei securități.

tulcan

Președintele Consiliului Academic al Universității „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, a declarat pentru aceeași sursă că problema preotului Tulcan cu respingerea recursului la ICCJ a fost analizată în Senatul Universității. „Dânsul a declarat, atât verbal, în fața Senatului, cât și scris, că ceea ce magistrații au hotărât a fi colaborare cu securitatea a fost doar «o colaborare de formă, nu și de fond», în perioada în care a studiat în Germania. După cum se știe, fiecare masterand sau doctorand român era nevoit să semneze un angajament de colaborare cu serviciile secrete ale statului dacă voia să studieze dincolo, așa încât cazul preotului decan Tulcan este unul deloc singular. Ne-a asigurat că nu există nicio declarație a sa împotriva vreunui aproape”, a declarat Lizica Mihuț.

Foto: Specialarad.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.