Președinte de consiliu județean, ANCHETAT pentru că a cumpărat voturi pentru Iohannis....

Președinte de consiliu județean, ANCHETAT pentru că a cumpărat voturi pentru Iohannis. Cum a condiționat acordarea de fonduri publice. UPDATE 4 Niciunul dintre cei cercetați nu a fost arestat preventiv

2
DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA Alba au extins urmărirea penală în dosarul în care este vizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, acesta fiind suspectat şi că ar fi condiţionat acordarea de fonduri guvernamentale comunei Turdaş de modul în care localnicii ar fi votat la alegerile prezidenţiale.

Surse judiciare au declarat că Mircea Moloţ ar fi în atenţia anchetatorilor pentru noi fapte, iniţial el fiind suspectat de abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă, într-un dosar în care în 3 februarie 2014 a fost începută urmărirea penală in rem.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în 31 octombrie, procurorii au extins urmărirea penală in rem în acest dosar, pentru „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

Anchetatorii arată că, în 19 octombrie, Mircea Moloţ s-ar fi folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, „suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot” la alegerile prezidenţiale.

De asemenea, tot în 31 octombrie a fost extinsă urmărirea penală in rem şi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În cazul acestei fapte, procurorii au date că SC Viva Construct a executat lucrările de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, deşi nu avea autorizaţie şi contract, plăţile fiind făcute ilegal.

Anchetatorii susţin că aceste aspecte sunt susţinute şi de convorbirea telefonică purtată de către Viorel Rotar, director tehnic la CJ Hunedoara, cu un angajat al SC Viva Construct SRL, la data de 20 iunie 2014, precum şi de convorbirea telefonică purtată de Vasile Axinte, administrator şi acţionar al aceleiaşi firme, cu un angajat al CJ Hunedoara, în 25 iunie.

„Lucrările de asfaltare realizate de Viva Construct pe o distanţă de 2 km nu au la bază un contract legal încheiat, ci o comandă, cei doi interlocutori confirmând faptul că au dificultăţi în justificarea consumului de materiale pe situaţii de lucrări”, se mai arată în documentele citate.

La percheziţiile care au fost făcute în 7 noiembrie, procurorii DNA Alba au ridicat documente din biroul preşedintelui CJ Mircea Ioan Moloţ, şi cel al vicepreşedintelui Tiberiu Balint, nicio persoană nefiind dusă atunci la audieri.

UPDATE Mircea Moloţ avea în biroul de la CJ Hunedoara un document care conţine secrete de stat

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, procurorii au găsit la percheziţiile făcute în biroul lui Moloţ de la CJ Hunedoara un document clasificat ca secret de stat, nivel „secret”.


Astfel, procurorii au extins urmărirea penală şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

UPDATE 2 Potrivit unor surse judiciare, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, a fost reţinut de procurorii DNA Alba, după ce a fost audiat aproximativ şase ore. În acest caz a fost reţinut şi vicepreşedintele CJ Hunedoara Tiberiu Balint, au precizat sursele citate. Cei doi urmează să fie duşi în arestul Poliţiei Judeţene Alba, în prezent fiind făcute documentele în acest sens.

UPDATE 3 Anchetatorii au date că, în perioada 2010 – 2014, Mircea Moloţ a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara privind reclama şi publicitatea, a dispus plăţi privind aceste servicii şi a semnat contracte de servicii de publicitate prin care firma administrată de fiica sa, Alexandra Moloţ, ar fi obţinut 990.109,96 lei.

În documentele anchetatorilor se mai arată că administratorul SC Fabimar Prestcom l-ar fi ajutat pe Mircea Moloţ să ascundă conflictul de interese în care se afla prin prestarea de servicii de publicitate în favoarea CJ Hunedoara de către SC Capital News Media SRL şi SC Alexandra Tour SRL, ambele administrate de fiica lui Moloţ. Potrivit procurorilor, SC Fabimar Prestcom era doar un intermediar al celor două firme.

Procurorii DNA Alba, în baza probelor şi a documentelor de la dosar, au stabilit că poate fi pusă în mişcare acţiunea penală în cazul lui Mircea Moloţ, pentru trafic de influenţă, luare de mită, instigare la spălare de bani, conflict de interese, deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi fapta persoane care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Conform unor surse judiciare, Roberto Patrik Venter, ginerele lui Mircea Moloţ, şi omul de afaceri Pup Emanoil Milică au fost reţinuti, fiind duşi deja în arestul Poliţiei Judeţene Alba.

UPDATE 4 Magistraţii de la Tribunalul Alba au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Alături de Mircea Moloţ, sub control judiciar au fost puși şi Tiberiu Balint (vicepreşedinte CJ Hunedoara), Robertto Venter (administrator firme, ginerele lui Mircea Moloţ), Emilian Pup (administrator firmă) şi Vasile Axinte (administrator firmă). Decizia nu este definitivă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.