Punctele fierbinţi ale negocierilor pentru Guvernul Ponta 4: Ministerul Finanţelor şi numărul...

Punctele fierbinţi ale negocierilor pentru Guvernul Ponta 4: Ministerul Finanţelor şi numărul de vicepremieri

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-8552555">

Negocierile privind viitoarea structură a Guvernului Ponta 4 sunt, la această oră, în plină desfăşurare, printre punctele fierbinţi numărându-se preluarea Ministerului de Finanţe, dar şi numărul de vicepremieri, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, scrie Mediafax.

Liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu ar fi ridicat, în cadrul negocierilor pentru formarea viitorul Cabinet, solicitări privind ministere cu profil economic. Tăriceanu i-ar fi transmis lui Ponta că PLR vrea ministerele Economiei şi Finanţelor, care au profil economic, dar şi SGG, pentru care s-ar pregăti Radu Stroe. Totodată, Tăriceanu s-ar fi arătat interesat chiar şi de Ministerul Culturii, vacantat de UDMR, dar şi de cel al Educaţiei, în condiţiile în care actualul ministru Remus Pricopie nu s-ar mai regăsi în viitorul Guvern.

Pe de altă parte, Tăriceanu ar fi negociat doar portofolii, nu şi funcţii de vicepremier, care, în opinia sa, nu au decât un rol de reprezentare.

Unul dintre punctele fierbinţi de negociere între Ponta şi Tăriceanu îl reprezintă Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care Ponta ar vrea comasarea Finanţelor cu Bugetul şi numirea social-democratului Darius Vâlcov (actualmente ministru delegat pentru Buget, n.r.) la acest minister.

În schimb, Tăriceanu ar vrea ca PLR să asume portofoliul, în cărţi fiind Andrei Gerea, mai susţin sursele citate.

Dacă Ponta şi Tăriceanu nu se înţeleg în această privinţă, atunci ministerele de Finanţe şi pentru Buget nu se vor mai comasa, Finanţele urmând să revină PLR, iar Bugetul menţinându-şi titularul de portofoliu, respectiv pe Vâlcov, în condiţiile în care Ponta nu este dispus să renunţe la Vâlcov.

Un alt punct fierbinte al negocierilor îl reprezintă numărul de vicepremieri pe care viitorul Executiv îl va avea.

Până în prezent, este aproape cert faptul că Gabriel Oprea va fi vicepremier şi în viitorul Guvern, el păstrându-şi şi un portofoliu, respectiv Administraţia şi Internele.

Şi social-democratul Liviu Dragnea ar dori să îşi menţină postul de vicepremier, el precizând public că ar fi indicat ca viitorul Cabinet să aibă doi vicepremieri.

Dacă Daniel Constantin nu revendică şi el postul de vicepremier, pe care îl deţine acum, viitorul Guvern va avea doar doi vicepremieri.

Dacă, însă, îl va cere, viitorul Cabinet va avea trei vicepremieri, în condiţile în care Tăriceanu nu doreşte pentru PLR o astfel de funcţie, el fiind interesat de portofolii pline sau de SGG.

UNPR, PC şi PLR vor deţine în viitorul Cabinet câte două portofolii, UNPR şi PC păstrându-şi, în linii mari, atât ministerele actuale, cât şi pe cei care ocupă funcţiile de miniştri.

Pe de altă parte, este posibil ca UNPR şi PC să le revină ministerele Mediului sau Culturii, vacantate de UDMR. Din viitorul Cabinet vor dispărea, însă, miniştrii delegaţi. Miniştrii PSD actuali îşi vor păstra, în mare parte, şi în viitorul Cabinet portofoliile.

Astfel, se vor menţine Mircea Duşa la Apărare, Rovana Plumb la Muncă, minister care ar urma să preia şi Dialogul Social, Nicolae Bănicioiu la Sănătate, Robert Cazanciuc la Justiţie, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene şi, probabil, Ioan Rus la Transporturi. Din viitorul Cabinet ar putea să nu mai facă parte însă Gabriela Szabo, având în vedere faptul că Ministerul Sportului ar putea să nu se mai regăsească în componenţa viitorului Guvern. Totodată, în discuţie se află şi Ministerul Economiei, deţinut acum de Constantin Niţă, care ar face lobby pentru a-şi menţine portofoliul şi în viitorul Executiv, în condiţiile în care portofoliul este dorit de Tăriceanu, pentru PLR. Structura viitorului Guvern va fi stabilită şi titularii de portofolii vor fi nominalizaţi până la sfârşitul săptămânii în curs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.