Fostul adjunct al Securității Timiș a dezvăluit la ce întrebare a serviciilor...

Fostul adjunct al Securității Timiș a dezvăluit la ce întrebare a serviciilor secrete maghiare nu a răspuns Laszlo Tokes în 1989 VIDEO

3
DISTRIBUIȚI

Laszlo Tokes, decorat în anul 2009 de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Steaua României, a fost agent al serviciilor secrete maghiare. Radu Tinu, fostul adjunct al Securității din Timișoara în decembrie 1989, a povestit, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, cum a descoperit că Laszlo Tokes este un „trădător”. Concret, în 1989, două persoane care au fost în vizită la Laszlo Tokes au fost prinse la graniță cu o chitanță semnată de acesta pentru suma de 20.000 de lei, dar și cu o scrisoare.

Potrivit acestuia, Laszlo Tokes era monitorizat de Securitate de câțiva ani, înainte de 1989, și asta pentru că „el intrase din tinerețe în anturajul unora care aveau concepții iredentiste și care își susțineau în cercurile lor exact ce susține acum Tokes la Bruxelles și ați văzut unde s-a ajuns. De Ziua Națională a României, într-un oraș nu s-au arborat drapelurile țării românești, ceea ce e inadmisibil. Ei bine, el asta făcea și atunci era monitorizat așa cum trebuie, calificat”.

Radu Tinu a declarat, în această seară, că în aprilie 1989, au venit la Laszlo Tokes doi emisari din Canada care i-au luat un interviu în biserică, noaptea.


„Cei doi au fost luați în filaj după ce au plecat de acolo, au scăpat undeva și nu am putut să intrăm în posesia casetelor. Ei au ajuns la Cluj și acolo exista un consulat și acolo au rămas cele două casete care s-au filmat și care au fost scoase cu valiza diplomatică și nu am avut ce să facem”, a povestit fostul adjunct al Securității.

După acest eveniment, Radu Tinu a pus un ofițer la poarta bisericii în care Laszlo Tokes slujea, care controla pe toată lumea care intra. Însă, acest lucru nu putea fi realizat și la slujba de duminică, când veneau sute de oameni să se roage. Radu Tinu spune că printre cei care veneau duminica la biserică „intrau și oameni pe care noi îi luam de la graniță, veneau din Ungaria. Când a fost această treabă, a fost ceva foarte profi, pentru că dacă până atunci nu veniseră cu contrafilaj, atunci au venit. Aveau oameni care stăteau în spatele lor să vadă dacă ei sunt urmăriți. Am lucrat cum trebuie și în momentul în care cei doi au ieșit din biserică i-am preluat, i-am dus până la frontieră și acolo li s-a desfăcut mașina la bord și s-a găsit acea chitanță a lui Tokes și o coală A4 cu întrebări și răspunsuri, întrebări puse de serviciul maghiar și răspunsurile date de Tokes”.

Radu Tinu a precizat că pe acea coală erau 10-12 răspunsuri, însă Laszlo Tokes nu a răspuns doar la ultima, care suna astfel: „Și totuși când credeți că se va întâmpla căderea lui Ceaușescu?”.

3 COMENTARII

  1. mama ce-o betrenit securistu aista. si cand te candesti ca fiind tare in scula o f*tut de-o rupt la neveste de activisti… inca la adas fiind o tras pi fus tot ce-o fost misto acolo. dar acu’ nexama. ie ipotent total. asa zice bebe bucur zis benga care io fo suptaltern la datu pasapoartelor la tigani si jidovi. bine’ntzeles pe bani si pzda. ca amandoi erau fuxxiosi de prima mana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.