REVOLUȚIE 25 Radu Tinu, fostul adjunct al Securității din Timișoara în decembrie...

REVOLUȚIE 25 Radu Tinu, fostul adjunct al Securității din Timișoara în decembrie ’89, la PRESSALERT LIVE: „Securitatea a avut informatori în balconul Operei”. Cum s-a plănuit atacarea clădirii VIDEO

7
DISTRIBUIȚI

Radu Tinu, fostul adjunct al Securității din Timișoara în decembrie 1989, a dezvăluit, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, lucruri mai puțin știute despre ce s-a întâmplat la Revoluție în orașul de pe Bega. Întrebat de către moderatorul emisiunii dacă Securitatea a avut oameni în balconul Operei în acele zile ale Revoluției, Radu Tinu a răspuns că „Securitatea a avut informatori, nu au fost trimiși, au mers de unii singuri, de la ei am primit informații. Era acel telefon acolo care avea un microfon și auzeam tot ce se discută în balconul Operei și ambiental”. Radu Tinu a mai povestit că Securitatea a avut oameni și printre cei care strigau „Jos Ceaușescu”, care au transmis informații în timp real despre ce se petrecea folosind un telefon public care se afla pe strada Alba Iulia.

Fostul adjunct al Securității din Timișoara a vorbit și despre faptul că Ministerul Apărării Naționale a intenționat, în acele zile, să ocupe balconul Operei cu ajutorul unor parașutiști. Și asta după ce oamenii care protestau au reușit să ia trei mitraliere Kalașnikov de la trei ofițeri. „Cele trei arme erau în Operă și se dorea atacarea Operei nu ca să-l aresteze pe Fortuna și pe restul revoluționarilor, ci ca să fie recuperate armele, pentru că le era frică să raporteze faptul că armele armatei ajunseseră acolo”, a povestit Radu Tinu.

Potrivit acestuia, generalul Ion Coman i-ar fi spus generalului Gușă să recupereze armele, dar aveau nevoie de o configurație a clădirii Operei din Timișoara.


După ce au făcut rost de acel document, a fost elaborat un plan de atac. „Ei trebuiau să intre în forță ca să recupereze armele. Am făcut planul, trebuia ca în 22 decembrie să se intre în forță, fie să vină cu două elicoptere în fața Operei și să facă o demonstrație, iar lumea logic fugea, fie să vină cu tancuri pe strada Alba Iulia, să facă ordine în clădire și să ia armele. Dar după ce Ștefan Gușă a aflat că Milea s-a sinucis a spus că nu se mai face nimic”, a afirmat Radu Tinu. Fostul adjunct al Securității din Timișoara a precizat, în această seară, că regretă faptul că a ars planul de atac al Operei, care a rămas la el. „L-am ars la mine în birou, regret că l-am ars, nu ne mai țineau doi ani în pușcărie, dacă îl aveam”, a spus cu regret Radu Tinu.

Întrebat dacă se simte responsabil pentru ce s-a întâmplat în decembrie 1989 la Timișoara, Radu Tinu a răspuns fără să stea pe gânduri că nu, pentru că „eu nu am avut nicio contribuție, eu nu am participat la împușcarea oamenilor, la arestarea lor. Îmi pare rău de ei”. Fostul adjunct al Securității Timiș a mai precizat că regretă faptul că la Revoluție au murit oameni, deoarece „nu trebuiau să moară. Ceaușescu oricum cădea. Eu mi-am făcut datoria, îmi pare rău că s-a ajuns unde s-a ajuns”. În final, Radu Tinu a mai adăugat că regretă modul în care funcționau instituțiile în perioada comunistă, „astăzi, pe lângă libertate, avem și termenul de furăciuni. Atunci, nu ar fi îndrăznit nimeni să fure”.

7 COMENTARII

 1. Doamnă sau domnișoară Adriana, domnul Radu Tinu nu a fost nici o secundă „adjunct al Securității Timiș” așa cum afirmați chiar de mai multe ori în acest articol. Domnia sa a deținut funcția de adjunct al șefului Securității Timiș ceea ce este cu totul altceva. Altfel, deosebit de inspirată invitarea domnului Tinu în pseudoemisiunea dumneavoastră pe care, din păcate nu am apucat să o văd în direct, nefiind anunțată cu o zi înainte, și îmi pare rău. Ar fi deosebit de interesant să-l mai invitați pe domnul Radu Tinu în emisiunile dumneavoastră și ar fi și mai interesant să-l convingeți să și spună cîte ceva, dumnealui fiind o arhiva fabuloasă. Am putea astfel să aflăm multe lucruri noi și interesante despre foarte multe lucruri. Din păcate oamenii de formația și educația dumnealui pot fi foarte greu convinși să-și dea drumul la gură așa că nu cred că veți avea prea mult succes dar merită să încercați.

  • Ceau colega,
   Te-am ginit. Tinu a fost genial ca nu a dat pe goarna despre tot ce stie. Iar despre „revolutionari” (!?) io tac nu de alta dar ma apuca rasu’. Deunazi, o capra, Dumnezeu s-o ierte se dadea critic de arta si…luptatoare in revolutie. Vai de mama ei. Si ca ea o gramada. G U N O A I E !!! toti au fost de-ai nostri. adica…ciripitori de doi lei.

  • bai VIDOK, sa tzo trag in cioc !
   ti ei di noi ? vez ca ti curentezi baiatule si’nca rau di tot. c’ajungi la beci si o sa vez tu cum ti puniem pi rotisor… mamaaaaaaaa ce vremuri…

 2. rusine!acesti semianalfabeti securisti acum sunt meltimiliardarii ,,de carton” ai rromanica! rusine ca voi ii promovati! ei ar fi trebuit sa zaca in puscarie alaturi de ilici-iliescu-basescu-roman!

 3. un om imposibil cat de indoctrinat este ce buni erau vre o 300 de legionari ce l putin in ianuarie 1990 numai topaiau ;;securisti patrioti ;;prin presa scrisa si vizuala o statistica cate avere au vre o ..500 de securisti activisti pcr si mai ales urmasii lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.