REVOLUȚIE 25 Amintirile ÎNFIORĂTOARE ale Lilianei Dohotariu, asistenta de pe ambulanță care...

REVOLUȚIE 25 Amintirile ÎNFIORĂTOARE ale Lilianei Dohotariu, asistenta de pe ambulanță care a încercat să-i salveze pe EROII împușcați pentru că au strigat „Libertate!”: „Am găsit un tânăr cu intestinele afară, care trăia” FOTO

2
DISTRIBUIȚI

112 persoane au plătit cu viața la Timișoara, iar alte 392 au fost rănite, în urmă cu un sfert de secol, pentru că au ieșit în stradă și au strigat „Jos comunismul” sau „Libertate”. Străzile Timișoarei s-au transformat într-un adevărat câmp de luptă din 17 decembrie 1989, ziua în care s-au tras primele focuri de armă împotriva demonstraților.

Viețile celor aproape 400 de răniți în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara au fost salvate și datorită unor oameni care, deși se aflau într-o situație critică, au ales să-și riște viața și să-și facă meseria. Printre eroii Revoluției se numără și Liliana Dohotariu, asistentă în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Timiș care, datorită curajului de care a dat dovadă, a salvat din ghearele morții mai mulți oameni.

asistenta
Liliana Dohotariu, asistentă pe ambulanță în timpul evenimentelor sângeroase din decembrie 1989

„Șeful nostru nu ne-a obligat să mergem să ridicăm oamenii căzuți pe stradă la Revoluție, unii dintre colegi au plecat acasă, aveau familie. Eu am considerat că trebuie să-mi fac meseria, mereu am fost o persoană curajoasă, nu mi-a fost frică și am rămas la muncă”, așa își începe povestea Liliana Dohotariu. Asistenta s-a trezit că trebuie să ia această decizie dificilă în seara zilei de 17 decembrie 1989, pe vremea când avea doar 22 de ani. Au urmat 36 de ore de muncă într-o Dacia Break pe post de Salvare pe care nu le va uita niciodată. Imediat după ce a acceptat această provocare au apărut și primele solicitări.

„Îmi aduc aminte și acum prima solicitare. Era vorba despre un pacient, culmea, un militar, care avea mai multe plăgi prin împușcare, pe care a trebuie să-l transportăm de la spitalul județean la spitalul de boli infecțioase, unde era o secție de chirurgie toracică. Apoi, în apropiere de gară am fost solicități să luăm trei oameni împușcați, doi erau morți și unul trăia. Aceștia au ieșit curioși în stradă să vadă ce se întâmplă, după ce au observat un cordon de militari”, își amintește ca și cum ar fi fost ieri asistenta Liliana Dohotariu.

mort 5

Am găsit un tânăr cu intestinele afară, care trăia

Deși șocată de cele văzute, asistenta de la serviciul de ambulanță nu a renunțat, ci a continuat să răspundă solicitărilor care deveneau din ce în ce mai multe.


Astfel, în total, în noaptea de 17 decembrie, Liliana Dohotariu a fost solicitată să intervină în peste 30 de cazuri dar, de cele mai multe ori, cei împușcați erau deja morți în momentul în care ajungea echipajul de pe Salvare.

Deși a văzut zeci de oameni împușcați în acea noapte, Liliana Dohotariu are și acum în minte chipul unui tânăr pe care l-a găsit împușcat în scara unui bloc. „O colegă a anunțat că nu poate intra să-l ridice pe cel împușcat pentru că pe Calea Girocului se trăgeau focuri de armă și atunci am zis că o să meargă echipajul meu. Îmi amintesc că se trăgea pe lângă noi și de frică să nu fiu lovită mi-am aplecat capul sub bord mașinii. Am văzut niște oameni care ne făceau agitați cu mâna și mi-am dat seama că acolo se află cel rănit. Acesta a fost cazul care m-a impresionat cel mai tare, pentru că am găsit un tânăr împușcat în abdomen, cu intestinele afară, care trăia. L-am luat și l-am dus la spital”, povestește Liliana Dohotariu.

Din cauza numărului mare de solicitări, asistenta din Timișoara nici n-a mai ridicat toate cadavrele descoperite. Mai apoi, familia unui bătrânel de 80 de ani împușcat în cap, după ce a ieșit pe balcon, i-a mulțumit. „L-am lăsat acasă, doar am constatat decesul. Ulterior, fiica acestuia mi-a mulțumit, după ce a aflat ce s-a întâmplat cu cadavrele de la morgă, pentru că a putut să-l îngroape creștinește”, spune asistenta.

mort

„Doar după ce s-a terminat totul mi-am dat seama ce ușor puteam să mor

În total, în cele trei zile din timpul Revoluției în care a lucrat pe ambulanță, Liliana Dohotariu spune că a fost solicitată să intervină la peste 40 de cazuri. Însă, toate fișele acelor pacienți pe care asistenta le-a completat au dispărut, precum și registrele. Liliana Dohotariu ne povestește că „m-am speriat foarte tare, după ce s-a auzit că s-au făcut tabele cu cei care au lucrat în noaptea de 17 decembrie în Ambulanță”.

Timișoreanca spune că a văzut într-o noapte și un camion parcat în spate la Unitatea de Primiri Urgențe, în care se încărca „ceva”. Asistenta bănuiește că era vorba despre cele 43 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrațiile din Timișoara. Totul în cadrul „Operațiunii Trandafirul”, în timpul căreia aceste cadavre au fost transportate la București, unde au fost incinerate la Crematoriul Cenușa cu scopul ștergerii urmelor masacrului din orașul de pe Bega.

„Doar după ce s-a terminat totul mi-am dat seama ce ușor puteam să mor. Atunci când am mers la acel bătrân împușcat în cap să văd dacă mai trăiește, am mers pe jos, deși auzeam împușcături în jurul meu, am avut noroc. Eu consider că am făcut ce trebuia atunci, mi-am făcut meseria. Nu mi-am dorit niciodată să primesc indemnizație de revoluționar pentru că am considerat că nu sunt niște bani care nu mi se cuvin de niciun fel. Mie mi-e ciudă că alții primesc această indemnizație, deși nu trebuie, dar nu mi-e ciudă că eu nu primesc”, încheie Liliana Dohotariu.

Foto: Documentarul Memorial 1990

2 COMENTARII

  1. Doamna Dohotariu Liliana de la ambulanta Timisoara,referitor la interviul dat presei pentru evenimentele din 1989,va pot spune ca nu trebuie sa va fie ciuda ca adevaratii luptatori primesc recunostinta statului Roman,si dv. exact ca multi de la ambulanta ati inceput demersurile pentru a primi certificat pentru ce ati facut in 1989,dar ati fost inselati de cineva de la dv.din ambulanta,luindu-va atita actele cat si banii si a fugit din tara,sau poate ati uitat !! va aduc eu aminte si va sugerez sa nu va fie ciuda,sau va este doamna ????? eroina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.