REVOLUȚIE 25 Dezvăluirea HALUCINANTĂ a medicului legist, Alexandra Enache, care a examinat...

REVOLUȚIE 25 Dezvăluirea HALUCINANTĂ a medicului legist, Alexandra Enache, care a examinat cadavrele revoluționarilor. S-a tras la întâmplare sau a fost o EXECUȚIE publică? FOTO

24
DISTRIBUIȚI

Morga Spitalului Județean Timișoara a devenit neîncăpătoare, în timpul evenimentelor dramatice din decembrie 1989. Peste 50 de cadavre au ajuns în morga unității medicale doar după ce s-au tras primele focuri de armă asupra oamenilor care au ieșit în stradă strigând „Libertate!” în data de 17 decembrie. „Experiența de atunci m-a marcat foarte mult, am văzut atât de multe cadavre”, își începe povestea Alexandra Enache, șeful Institutului de Medicină Legală din Timișoara. Medicul legist, care în decembrie 1989 era rezident, a lucrat în morgă în acele zile sângeroase, iar mărturiile Alexandrei Enache sunt de-a dreptul cutremurătoare.

Medicul își aduce aminte că și în acele zile de la Revoluție vremea era ca acum, „în unele zile era soare și frumos, în altele era vreme mohorâtă și era puțină zăpadă”. Alexandra Enache are în minte imaginea unei coloane de manifestanți pe care a întâlnit-o în centrul orașului în 18 decembrie, în drumul ei spre spitalul județean, în care se aflau și foarte mulți tineri și femei care strigau încontinuu „Libertate!”. Ajuns la morga spitalului, medicul legist a fost nevoit să se confrunte cu o situație „dramatică, respectiv cu o mulțime de cadavre care prezentau plăgi împușcate, iar noi, medicii legiști, a trebuit să ne facem datoria”.

director-iml01_resize-640x425
Alexandra Enache, directorul Institutului de Medicină Legală Timișoara

În fiecare zi, tot apăreau cadavre

Astfel, în ziua de 18 decembrie, cei patru legiști, plus Alexandra Enache, care era rezident, au examinat peste 50 de cadavre provenite din data de 17 decembrie. Pentru că medicii legiști se confruntau cu o situație de catastrofă, aceștia nu au mai autopsiat cadavrele ajunse la morgă, ci doar au realizat o examinare externă, adică au descris leziunile de violență, așa cum prevedea legea. După o zi întreagă de muncă asiduă, în care s-a realizat acest examen extern al cadavrelor, iar toate detaliile au fost notate în mai multe documente, medicii legiști au plecat acasă.

„Când am venit a doua zi a fost acel șoc pentru că foarte multe dintre cadavre au dispărut. Peste 40 de cadavre au fost luate cu acea dubă și transportate la București. Acelea au fost zilele cele mai groaznice, pentru că era o tensiune foarte mare, ne era teamă și nouă”, își amintește medicul legist. În cadrul Operațiunii Trandafirul, 43 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrațiile din Timișoara au fost furate de la morga spitalului județean și transportate la București, unde au fost incinerate la Crematoriul Cenușa. Totul cu scopul ștergerii urmelor masacrului de la Timișoara. Alexandra Enache ne spune că, după ce au dispărut acele cadavre din morga unității medicale, medicii legiști au început să se teamă pentru ei, mai ales că familiile celor decedați „pe bună dreptate își clamau morții, se întrebau unde sunt. Ne era teamă și pentru documente, așa că le-am păstrat”.

Alexandra Enache ne povestește că „în fiecare zi, tot apăreau cadavre. Nu atât de multe ca în prima zi, dar numărul morților a fost foarte mare. Și când am crezut că se liniștesc puțin lucrurile a urmat acea perioadă a Crăciunului când, din nou, au fost foarte multe împușcături și din nou foarte multe persoane decedate, tineri, copii și enorm de mulți răniți”.

mort 4

De ce nu au putut fi identificate toate persoanele decedate?

Din anul 1990, medicul legist spune că au început să se facă tabele cu persoanele decedate și s-a trecut la identificarea lor.


Totuși, șase cadavre din cele 43 incinerate la București au rămas neidentificate. „Noi am făcut acel examen extern al cadavrului, am descris urmele de împușcare, îmbrăcămintea, fizionomia, am realizat un portret vorbit al cadavrului, adică am descris forma feței, culoarea părului, ochilor, semne particulare și pe baza acestor elemente s-au putut face identificările”, povestește medicul legist timișorean. Alexandra Enache ne spune că identificarea acelor cadavre s-ar fi putut realiza mult mai ușor dacă existau și fotografii, care au fost realizate de către lucrători de la Miliție și procurori însă, ulterior, filmele au dispărut.

mort

S-a tras în cap foarte mult

Medicul legist are și acum în minte cadavrele pe care le-a examinat în decembrie 1989. Astfel, Alexandra Enache ne dezvăluie faptul că „au fost cadavre și cu multe plăgi, au fost și oameni împușcați în spate, deci probabil că fugeau undeva. Au fost și copii de zece ani împușcați, copii mici de doi ani, femei. Te lupți sau încerci să oprești pe cineva care e pe măsura ta, nu tragi în copii și în femei”. Medicul legist ne mai povestește că mulți din cei decedați în acele zile sângeroase la Timișoara, era împușcați în cap. „Plăgile au fost grave, s-a tras în cap foarte mult, în torace, cu gloanțe de calibru mare care făceau leziuni distructive. Au fost cazuri în care craniul a explodat, leziune tipică produsă prin împușcare. S-a tras cu o intenție clară de a ucide, nu s-a tras la picioare. Tragi la picioare ca să rănești, să faci o plagă mai puțin gravă”, ne spune Alexandra Enache.

revolutie costi duma (21)

Au fost răniți executați în spital, la Timișoara?

Se spune că printre cele 43 de cadavre furate din morga Spitalului Județean Timișoara și incinerate la București s-au numărat și cele ale unor răniți care au fost executați în unitatea medicală. Totuși, medicul legist Alexandra Enache nu crede că acest lucru s-a întâmplat, mai ales că a reușit să examineze cadavrele înainte de a fi furate. „Noi n-am avut dovezi că s-a întâmplat acest lucru, e adevărat, zvonuri au fost, dar mi se pare puțin credibil. Nu au fost persoane care să fi ajuns la morgă cu leziuni diferite, nici în ceea ce privește calibrul glonțului, pentru că măsurând orificiul de intrare, putem să ne dăm seama de calibrul glonțului. Nu erau orificii de intrare de calibre diferite”, explică medicul timișorean.

În final, Alexandra Enache ne-a declarat că noi le suntem datori celor care și-au dat viața pentru libertatea noastră, dar și celor care au fost răniți în timpul Revoluției din decembrie 1989. „Experiența de atunci m-a marcat foarte mult, am văzut atât de multe cadavre. Apoi, răniții pe care i-am văzut atunci au venit pentru reexaminări și constați că unii nu pot să meargă bine sau au alte probleme de sănătate și te impresionează. De aceea, le suntem datori și nu trebuie să-i uităm”, a conchis Alexandra Enache.

Foto: Documentarul Memorial 90 și Constantin Duma

24 COMENTARII

 1. Vazind cum au fost descrise efectele unor atitudini anormale ma gindesc la o situatie similara din prezent. La dispozitia unor autoritati din Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii unii judecatori se transforma in unelte ale autoritatilor. Ei nu mai gindesc.Ei executa tot ceea ce li se ordona sau incearca sa faca tot ce pot ca sa placa autoritatilor lor. Exemplu:Ca sa aduca mai multi bani la stat impun taxe de timbru excesive si resping facilitatile recunoscute oamenilor nevoiasi, anuleaza actiuni pentru motive imaginare cum ar fi ca reclamantul nu a mentionat ca nu are cont in banca sau nu a mentionat contul Statului Roman. Si in cazul Bica ne punem o intrebare :De ce niciunul chiar niciunul din Comisie nu a spus atunci ca despagubirile au fost stabilite ilegal? Nu inseamna ca toti impreuna au savirsit infractiunea care i se imputa doar lui Bica si lui Dumitrean? De ce nu sint toti dar toti in cusculita alaturi de cele doua? Nu este aceasi lege pentru toti?

 2. Deci pana la urma a fost revolutie si nu lovitura de stat. O revolutie presupune schimbarea unui regim politic prin varsare de sange, existenta unui vinovat, tranzitie social- economica si democratizarea societatii. Sa nu-i mai aud pe cei neaveniti care spun, ca in 89 a fost lovitura de stat. Lovitura de stat presupune schimbarea puterii politice, fara varsare de sange; manupularea poporului si faudarea votului demicratic.

  • in Timisoara a fost revolutie ,in Bucuresti lovitura de stat,daca va amintiti cum Iliescu si cu Roman singuri s-au declarat presedinte provizoriu

  • a fost lovitura de stat!a fost un scenariu cu ajutorul unor oameni importanti din conducerea institutiilor …cu ajutorul licuricilor…primul pas …circul cu tolkes … au fost colaboratori care incitau lumea ….lozinci …lozinci scrise …cantece …spargeau vitrine …iar oamenii de buna credinta i-au ajutat sa preia puterea.le-a fost frica sa mearga pe varianta cu arestarea …asa ca ,au provocat revolta …revolutia !

  • Revolutie pe dracu.A fost exact ca in Ukraina.Gastiile de agitatori in coordonanta cu jegosii lingai de langa Ceausescu aia care au pus mana pe ciolan impreuna cu Rusii -Americanii si Ungurii au realizat total.La o populatie infuriata pe un regim in care armata ,securitatea,militia tradeaza un-i nimic mai usor decat sa zgandaresti cuibul de viespi.Sarcina asta o au agitatorii aia care spargeau geamuriile de la magazine.Totul a fost regizat din afara si interior.Umblau Rusii inainte cu cateva luni prin tara agentii KGB ca la ei acasa .Mai sa fie,Io am vzut cu ochii mei acea Volga Neagra típica serviciilor sau mahariilor Rusi .Am vazut-o in tara mergand spre Cluj.Numere Rusesti …Daca un il trada armata si securitatea si un aveau acceptul Rusiilor si Amerlociilor un facea nimic poporul.Ii baga armata in case in cateva zile.Mai citeste si tu si vezi ca Tokesz a fost agent ungur.Ca inainte de lovilutie au existat intalniri intre serviciile romanesti si cele maghiare fara ca Ceasca sa stie…….

 3. eram tanara si am participat,adica am petrecut mult timp in centrul Timisoarei,o colega de a mea de la scoala era logodita ,logodnicul ei a disparut,de la vecini au aflat ca in parcul de la capatul blocului un tanar a fost impuscat mergand linistit,impuscat dintr-o masina care mergea pe strada,dupa mai bine de o luna da cautare l-au gasit inmormantat la cimitirul din Calea Lipovei,aruncat in sicriu fara geaca de piele si otther pantofi,in acte ca si neindentificat dar buletinul era in sicriu sub el,familia l-a luat si l-a inmormantat,multi din ceilalti au ramas acolo in cimitir deshumati cateva zile iar oameni mergeau aprindeau lumanari,aruncau bani in groapa.Ma intreb acum dupa 25 de ani unde sunt acei securisti care au tras in oameni pe strada?precis ca sunt eroi,Mircea Dinescu a zis foarte bine ,faraonul a fost omorat iar slugile au preluat conducerea.

  • Asa se scot viespiile din cuib zgandarind cuibul.Se temeau jegosii care au pus la cale farsa asta ca un va avea succes lovitura de stat fara victime cum s-a petrcut in restul tariilor din blocul comunist.Asa ca au inceput sa impuste oamenii sa-i infurie pe restul cat mai mult.Au inceput dezinformariile ba ca se otraveste apa ba ca acolo sau dincolo sant teroristii .Iar armata aia de jos au tras la aiureala..S-a creat un haos cu buna stiinta.Io am plecat la Bucuresti si acolo al saselea simt mi-a spus ca-i o cacealma ca ceva un miroase bine.Dupa o zi m-am intors acasa si multumesc ingerului pazitor ca mi-a deschis ochii.Nu as fi vrut sa mor pt jeguriile si toti mafiotii nationali si internationali care au nenorocit tara asta pe VECI.E terminata e o colonie .Pacat de tinerii morti.Daca ar invia acuma si timpul ar fi dat in 89 un ar mai iesi pe strada unul.

 4. D-na Dr. Enache spune „cadavrele au fost furate”. Întrebarea este cine a fost responsabil pentr-un această decizie și cine a executat-o.

 5. In spitalul Judetean au intrat oameni, pe propiile picioare, cu rani superficiale, cu raceli, cu mana rupta, cu degetul rupt, cu dureri de cap si au iesit cu un glont in cap deci, au fost impuscati in spital, stiu acest lucru datorita unui cadru medical al Spitalului Judetean Timisoara. si da, a fost lovitura de stat, nu exista lovitura de stat doar la Bucuresti, doar la Timisoara, doar la Cluj, LOVITURA DE STAT ESTE LA NIVEL NATIONAL. morti au fost peste tot in tara. In Resita era plin de masini rusesti cu nnumere de inmatriculare rusesti.

  • Corect.Si agenti unguri si amerloci.Au executat populatia si bine merci au trecut frontera fara sa-i deranjeze nimeni asa cum au si intrat.Tradarea la romani e milenara e in sange.

 6. doamna enache am vazut un film in care o persoana si-a dus ruda la spital …in stare buna …si a doua zi cand s-a dus sa o externeze era impuscata in cap !

 7. AU FOST IMPUSCATI IN SPITALE, AU FOST IMPUSCATI PE STRAZI,
  PAGÎNI PE CARE AZI LE DATI VOTU SI VII PUNETI IN FRUNTE PT
  CA STIU SA VA MINTA FRUMOS.NU A IESIT POPORUL SA CEARA DREPTATE
  CA NU II PASA, MANELE , TELEVIZOR, BIRFE ETC,NU ARE SIMT CIVIC,
  NU CAUTA SA OPREASCA CANCERUL DE MAFIOTI CRIMINALI CI MERGE
  SI LE DA VOTU, A AJUNS UN POPOR JALNIC IUBESTE MINCIUNA SI NU
  ADEVARUL SI DREPTATEA…. A FOST MAI RAU DECIT SE STIE, FOARTE
  BINE CA A PUS POZE CU MARTIRI SA CUNOASTETI ADEVARUL CU CE V ATI
  DORI SA PUNA POZE DESPRE MACEL CU FEMEI DEZBRACATE? CU TOVARASI
  PE CARE VI IATI VOTAT RECENT? CU MARIONETELE CRIMINALILOR?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.