SEMNAL DE ALARMĂ O clădire EMBLEMATICĂ din Timișoara, pe punctul de a...

SEMNAL DE ALARMĂ O clădire EMBLEMATICĂ din Timișoara, pe punctul de a fi DEMOLATĂ cu buldozerele. Cum încalcă primăria legea FOTO

4
DISTRIBUIȚI

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei trage un semnal de alarmă cu privire la o clădire emblematică din cartierul Fabric care este pe punctul de a fi demolată de către noul proprietar. De asemenea, reprezentanții asociației acuză Primăria Timișoara că încalcă legea pentru că a emis o autorizație de construcție, asta deși clădirea a fost clasată, în această toamnă.

Clădirea se află pe strada Tigrului, nr. 7 din cartierul Fabric. Asociația anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că acest imobil avea un rol important în cartier, și nu numai, mai ales că în anul 1094 era folosit ca și Cămin catolic și sediu al Asociației calfelor catolice. Totodată, localnicii povestesc că, inclusiv în perioada interbelică, în sala mare a clădirii cu fațada către strada Ioan Bonțilă se țineau baluri la care se dansa vals sau polka, iar în perioada comunistă, în imobil a funcționat un atelier, dar și o grădiniță. Interesați de soarta clădirii, reprezentanții asociației au aflat că aceasta a fost deținută de o societate comercială care era în insolvență. Apoi, imobilul a fost vândut, în primăvara acestui an, unei persoane fizice, care este titularul unui certificat de urbanism emis de Primăria Timișoara care prevede și desființarea parțială a acestuia.

Au intrat cu buldozerele

Din păcate, imobilul din cartierul Fabric nu era clasat și nici măcar în zona de protecție a altui monument istoric, astfel că nu exista niciun fel de interdicție de demolare a acestuia. „În conformitate cu Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, doar autorizația de construire reprezintă documentul final de urbanism care permite trecerea la executarea lucrărilor. Certificatul de urbanism este un simplu document de informare. În ciuda acestui aspect, la începutul lunii septembrie 2014, actualul proprietar a procedat la demolarea acoperișului imobilului”, transmite Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei.

În 6 septembrie, reprezentanții asociației au fost sesizați că un boldozer demolează și pereții interiori, astfel că jurista asociației a sesizat Poliția Locală. După ce polițiștii au constatat demolarea unei părți a clădirii, proprietarul a continuat lucrările de demolare.


„În data de 24 septembrie 2014, ne-a fost aprobată cererea de clasare a acestui imobil cu numarul 2480 de catre Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Regimul juridic al acestui imobil se schimbă şi se aplică cel al Monumentelor Istorice. Cu toate acestea, Primăria Timişoara emite autorizaţia de Construcţie cu numarul 1489 în data de 11 Noiembrie 2014. Articolul 253 Cod Penal aliniatul 3 pedepsește aceste fapte cu închisoare de la 1 la 5 ani și aliniatul 5, chiar dacă imobilul aparține făptuitorului”, anunță asociația.

4 COMENTARII

  1. Distrugerea patrimmniului arhitectural este o crima si ar trebui judecta ca atare. Nu putem sa privam generatiile viitoare de a se bucura de ceea ce stramosii lor au creat. Administratia actuala dar si restul, au mutilat acest oras, fie prin autorizarea unor constructii care secole de azi inainte vor agresa privirea trecatorului, fie au permis demolarea sau degradarea unor cladiri de patrimoniu.
    Cred ca Timisoara stie si poate sa ia atitudine opntru stoparea acestui gen de crime. De ce nu ne-am mobiliza sa demonstram in fata primariei? Nu este suficient doar sa postam dezacordul nostru, trebuie sa ne mobilizam si sa le aratam ca ii putem opri!!!

  2. „în anul 1094 era folosit ca și Cămin catolic”…oare? Are 1000 de ani? De altfel i-mi pare rau, langa ea am crescut, pe strada Lunei…

  3. Si pe locul fostei fabrici de ciorapi, linga Gara mica, un panou mare scrie Proprietate privata. Si bineinteles, totul e distrus pentru ca probabil acolo se va construi…? Ce? Cine? Pentru cine?

  4. Ali Baba: in 1904 chiar era cămin catolic, iar ulterior, până prin 1926 a funcționat ca Preparandie pentru învățătorii Catolici (liceu pedagogic). Da, clădirea nu are 1000 de ani, dar peste 100 are!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.