STENOGRAME Cum regla președintele CJ Timiș, Titu Bojin, banii care trebuiau să...

STENOGRAME Cum regla președintele CJ Timiș, Titu Bojin, banii care trebuiau să ajungă la firmele controlate de Didilă. Vezi PRESIUNILE făcute pentru contracte

2
DISTRIBUIȚI

Noi informaţii despre legăturile dintre omul de afaceri George Didilă şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titut Bojin, şi consilierul judeţean Marcel Mihoc au fost făcute publice, astăzi, de Hotnews.ro, care a publicat mai multe stenograme din dosarul în care Didilă şi Mihoc au fost arestaţi, iar Bojin cercetat în libertate sub control judiciar. Una dintre discuţiile interceptate de SRI a fost purtată în 5 octombrie a.c, iar Bojin îi explica lui Didilă când va da banii pentru primăriile care trebuiau să plătească facturile firmelor controlate de acesta.

Didilă: Ce faceţi?

Bojin: Uite, pa…teritoriu, pa…. Mă pregătesc să mă duc până la Consiliu să mă întalnesc cu Crăciunescu.

Didila: Da, aţi început, nu, campania, nu?

Bojin: Păi… începută campania, da.

Didila: E începută, da, de vineri… neinteligibil…

Bojin: Io… marţi o să vin la… Bucuresti. Nu am făcut şedinţa că nu s-or dat drumu’ la…iii…la hotărârea pentru… bani, pentru drumuri şi pentru ce… şi marţi o sa fiu la Bucureşti, vin acolo şi atunci ne vedem marţi şi vorbim.

Didilă: Păi, nu, că io mă duc pâna acolo ca am puţină treabă… neinteligibil…Nu mai stau că…

Bojin: Bine, bine…

Didilă: Nu mai stau că… stau degeaba şi…

Bojin: Bine…

Didilă: …dacă veniţi marţi, vă-ntoarceţi marţi şi dup’aia sunteţi miercuri sunteţi înapoi, nu?

Bojin: Nu, vineri va fi şedintă de consiliu.

Didilă: Tocmai vineri… neinteligibil…?!

Bojin: Păi, probabil miercuri se dă şi… şi între guvern se dă drumu’ şi la… sumele pentru drumuri şi pentru ce e şi atunci nu putem face de două ori, că puteam s-o facem luni sau marţi, şedinta, da’ nu avem banii de la drumuri, că se dă prin hotărâre de guvern, se dau banii.

Într-o altă discuţie din aprilie a.c., Marcel Mihoc discuta cu Didilă tot despre bani.

Didilă: Ţi-am zis. Uite, asta fac. Ai făcut ceva, ai reuşit să faci ceva?

Mihoc: Am făcut, parţial, am trimis eu 7.000 acum şi mai trimit 1.000 mai după-masă, că nu am, efectiv, până nu rezolv… trebuie să încasez şi eu, să mă duc să-i scot de la bancă. Şi mă duc, mai departe, să vad, partea cealaltă. Bine? Şi te sun mai târziu.
(…)

Didilă: Ia vezi, poate vorbeşti dincolo.

Mihoc: Trebuie să trimit 8, ţi-am trimis 7.

Didilă: Nu e problemă…

Mihoc: 1.000 îţi trimit mai după-masă, dimineaţă la prima ora. Deci, nu-i problem.

Didilă: Nu e problemă, lasă. Vezi, poate vorbeşti dincolo.

Omul de afaceri George Didilă a dus un adevărat război cu directorul de la Apele Române Banat, Luci Ervin, pentru a achiziona marfă de la firmele sale și apoi de a le plăti cât mai repede. Când vedea că nu reușește, Didilă apela la Bojin pe care-l suna sau îi trimitea SMS-uri, conform mai multor stenograme publicate de site-ul stiripesurse.ro, preluate din referatul prin care s-a propus arestarea preventivă a lui Marcel Mihoc.

„În perioada 06.05 – 23.05.2014, Doroş Marţian Corneliu, director în cadrul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş (DPS), a fost determinat de către Bojin Titu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în sensul atribuirii către S.C. Ecomet West S.R.L., prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unui contract de furnizare produse, producând astfel o pagubă D.P.S. Timiş, în cuantum de 24.938,88 lei.Având în vedere că respectivul contract de furnizare de produse a fost încheiat ca urmare a determinării directorului D.P.S. – Timiş de către Bojin Titu şi nu la iniţiativa instituţiei, ceea ce denotă inexistenţa în realitate a unei necesităţi pentru aceste produse, folosul necuvenit obţinut de Didilă George, persoană ce controlează, în fapt, S.C. Ecomet West S.R.L. constă în atribuirea contractului de achiziţie publică în valoare de 24.938,88 lei.De asemenea, consilierul judeţean Mihoc Marcel l-a ajutat atât pe directorul acestei instituţii publice, cât şi pe Didilă George cu ocazia executării contractului de furnizare produse încheiat între Primăria Oraşului Buziaş, iniţial prin depozitarea la sediul societăţii comerciale S.C. TANNERY IMPORT EXPORT S.A. a produselor şi ulterior prin transmiterea facturilor emise de agentul economic.Direcţia de Prestări Servicii Timiş este un serviciu public de interes judeţean cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Timiş şi a fost înfiinţată prin reorganizarea Serviciului public Judeţean de Protecţie a Plantelor ”PROPLANT” Timiş şi prin preluarea activităţii de pază şi a personalului din cadrul Corpul Gardienilor Publici Timiş,care şi-a încetat activitatea, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Timiş, nr.35/28.03.2005.

În perioada 06.05 – 08.05.2014, Didilă George s-a deplasat în Mun. Timişoara, cazându-se la Hotelul Continental din Timişoara, sub numele „Dincă George”. În ziua de 06.05.2014 (ora 08:18) acesta a luat legătura telefonic cu Bojin Titu, pentru a se întâlni, dar ultimul a amânat întâlnirea pentru ziua următoare. La data de 07.05.2014 (ora 11:39), Bojin Titu i-a comunicat lui Didilă George faptul că este „plecat prin județ… că eu mai circul și atuncia probabil că mai am și noutăți, mâine… pe la prietenul acela al nostru …dacă vrei, dacă nu, du-te și …”, stabilind să se întâlnescă în ziua următoare la Mihoc Marcel.

În data de 08.05.2014, ora 08:09, Didilă George i-a transmis lui Mihoc Marcel faptul că se va deplasa la biroul său, iar ulterior Didilă George s-a întâlnit în biroul respectiv atât cu Mihoc Marcel cât şi cu Bojin Titu, aspect ce rezultă şi din convorbirea telefonică purtată la ora 09:53 de către Didilă George cu Doroș Marțian Corneliu, conform căreia „eu m-am întâlnit cu dânsul astăzi dimineață m-am întâlnit…” Din aceeaşi convorbire reiese şi faptul că Doroș Marțian Corneliu a discutat cu Bojin Titu căruia i-a confirmat că instituţia pe care o conduce va achiziţiona produse de la Didilă George, conform solicitării iterate de către Bojin Titu „alaltăieri mi-a spus, am spus că rezolvăm, dar trebuie să mai discutăm puțin… și acum am vorbit cu dânsul, că eu sunt în Consiliu, am vorbit cu dânsul acum, da. Mi-a spus, da! Mi-a spus alaltăieri și i-am spus că pe marți (n.n. 13.05.2014) o să discutăm… am vorbit, aia ce este la MARCEL rămâne în vigoare comanda și mai adaug…mai îmi trebuie ceva lanterne și …neinteligibil…discutăm pe marți … o rezolvăm”.

La data de 14.05.2014, ora 10:13, cei doi interlocutori au stabilit să se întâlnească în ziua următoare, la biroul lui Doroș Marțian Corneliu. Despre acest aspect Didilă George l-a informat şi pe Mihoc Marcel, la ora 10:18, însă cel din urmă cunoştea deja acest fapt „ai vorbit cu prietenu’ de aici și mâine dimineață te vezi cu el”.

În ziua următoare, respectiv 15.05.2014, Didilă George s-a deplasat din nou în Mun. Timişoara, unde la ora 12:47 acesta l-a contactat telefonic pe Stan Constantin, subordonat al lui Mihoc Marcel, pentru a se interesa dacă „a trecut cineva să semneze factura aia”. Întrucât răspunsul a fost negativ, la ora 12:48, Didilă George l-a contactat telefonic pe Doroș Marțian Corneliu care i-a transmis că „ajunge băiatu’ în jumătate de oră… mă duc la birou și îl trimit acolo”. Ulterior, la ora 13:36, Angyal Dorina i-a transmis lui Didilă George că reprezentantul D.P.S. – Timiş a semnat factura pentru livrarea de pelerine de ploaie şi lanterne. În aceeaşi zi, la ora 15:42, Didilă George a luat legătura cu un reprezentant al S.C. Megafer S.R.L. – Timişoara pentru a se interesa de preţul unor pelerine („31, 50”lei) şi unor lanterne („69” lei) fiind însă nemulţumit de preţurile oferite, întrucât lanternele „la Bucureşti le iau cu 40 de lei…”

În data de 20.05.2014, ora 12:28, Didilă George a luat legătura telefonic cu Doroş Marţian Corneliu, ocazie cu care i-a transmis acestuia că produsele urmează a fi livrate în ziua următoare, iar interlocutorul i-a comunicat că a fost efectuată plata facturii pentru respectivele produse.

În ziua de 21.05.2014, orele 10:11, 10:55, 11:14, 11:46, 13:51, Didilă George a purtat mai multe convorbiri telefonice cu Didilă Ion, care se ocupa de achiziţionarea produselor ce urmau a fi livrate D.P.S. – Timiş. În fapt, S.C. Ecomet West S.R.L. a achiziţionat pelerine de ploaie şi lanterne de la alţi comercianţi, la preţuri modice, după care au fost înlocuite certificatele de calitate cu unele emise de societatea în cauză.

În data de 22.05.2014, ora 09:05 Didilă George i-a comunicat lui Doroş Marţian Corneliu că produsele au fost duse la sediul S.C. Tannery Import Export S.R.L., controlată de Mihoc Marcel şi „să trimiteți pe cineva să ia alea de acolo”.

Din analiza extrasului de cont, deschis de S.C. Ecomet West S.R.L., la Trezoreria Sectorului 3 Bucureşti, rezultă că la data de 20.05.2014, Consiliul Judeţean Timiş – Direcţia Prestări Servicii Timiş a virat suma de 24.938,88 lei reprezentând contravaloarea facturii nr. 184 din data de 15.05.2014.

La data de 23.05.2014, în contul aparţinând S.C. Ecomet West S.R.L., deschis la RAIFFEISEN BANK S.A. a intrat suma de 44.780 lei. Din totalul acestei sume, suma de 24.938,88 lei a fost încasată de la Direcţia Prestări Servicii Timiş, iar restul de 19.840 de la Primăria Voiteg.

Din suma totală cu care a fost alimentat contul a fost retrasă, în numerar, în data de 23.05.2014, suma de 14.500 lei de către numitul Didilă Ion.

În aceeaşi zi, suma de 30.175 lei a fost transferată din acest cont în alt cont, aparţinând aceleiaşi societăţi comerciale, fiind apoi retrasă, în numerar, în perioada 23.05 – 26.05.2014, de la un ATM bancar amplasat în Mun. Tecuci jud. Galaţi. Ulterior, suma de 44.780 lei a intrat în posesia lui Didilă George.

Livrarea apare menţionată şi în „declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional – 394″, nr. FMBBUC3-50061-2014 depusă de către S.C. Ecomet West S.R.L. la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la data de 21.07.2014, în valoare totală de 24.939, din care 4.827 T.V.A.

Din e-mail-ul care a fost trimis la data de 08.08.2014, de către Angyal Dorina, ce conţinea o situaţie tabelară a produselor existente la acel moment, precum şi a celor livrate, rezultă că D.P.S. – Timiş a achiziţionat 19 (nouăsprezece) lanterne cu bec şi 11 (unsprezece) lanterne cu led.

Contractele încheiate cu Administraţia Bazinală a Apelor Banat

În perioada mai-iulie 2014, Bojin Titu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiș şi preşedinte al organizaţiei judeţene P.S.D. – Timiş (persoană care a deţinut timp de aproximativ 10 ani funcţia de director la Administraţia Bazinală a Apelor Banat) l-a determinat pe actualul director, LUCI ERVIN (apropiat al său) şi alţi funcţionari din cadrul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii către S.C. ECOMET WEST S.R.L., prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a trei contracte de furnizare produse, producându-se astfel o pagubă persoanei juridice achizitoare, în valoare de 69.901,28 lei.

În vederea derulării procedurilor de achiziţie produse, cu S.C. ECOMET WEST S.R.L., Luci Ervin a solicitat la A.N.A.R., autoritatea centrală, modificarea listelor privind necesarul de produse al instituţiei locale, prin includerea unor produse care deja erau livrate şi depozitate la acel moment la A.B.A. Banat, de către societatea mai sus menţionată.

În data de 22.05.2014, Didilă George s-a deplasat în Timişoara, unde, la ora 08:15, a luat legătura telefonic cu Bojin Titu pentru a stabili o întâlnire cu acesta.

Preşedintele consiliului judeţean nu a putut onora întâlnirea, însă l-a asigurat de sprijinul său pe interlocutor „…la ce-am făcut eu fac, fi convins, că oricum se mișcă toată treaba, cu delicatețe din partea lu’ ăștia, dracu să-i cânte. Deci, fi convins că nu, că nu te-am uitat și nu te las lateral, numai că n-am ce face”. În finalul discuţiei dintre cei doi, Didilă George i-a comunicat că „mă duc și eu până la LUCI”, referindu-se la directorul A.B.A Banat, moment în care Bojin Titu a replicat „eu am vorbit cu el!”.

În data de 02.06.2014, Didilă George s-a întâlnit în Aeroportul Internațional Henri Coandă cu Bojin Titu şi Mihoc Marcel, aşa cum rezultă din imaginile camerelor de supraveghere amplasate în incintă. Acesta a fost înştiinţat despre prezenţa celor doi factori de decizie judeţeni în aeroport, de către Mihoc Marcel, prin intermediul unui mesaj text, primit la ora 18:00.

În ziua următoare, respectiv 03.06.2014, la ora 08:45, Didilă George a luat legătura cu Luci Ervin căruia i-a transmis că aşteaptă comenzi din partea instituţiei publice, stabilind ca acestea să fie înaintate prin intermediul adresei de e-mail, aşa cum reiese din următorul fragment de convorbire telefonică:

DIDILĂ GEORGE: Ce faci, domn` director?

LUCI ERVIN: La lucru și pe urmă la unșpe trebuie să ajung până la șefu`.

DIDILĂ GEORGE: Da, știu că a ajuns acasă aseară.

LUCI ERVIN: Îhî!

DIDILĂ GEORGE: M-am întâlnit cu dânsul. Am așteptat și eu mesajul ăla să îmi spui și mie dimensiuni și ce și cum.

LUCI ERVIN: Sigur, uite trimit pe mail.

DIDILĂ GEORGE: Hai, dă-mi pe mail atunci, da!

LUCI ERVIN: Pe mail, bine?

DIDILĂ GEORGE: Ok, ok!

LUCI ERVIN: Bun!

DIDILĂ GEORGE: Ajung și eu mâine seară la voi!

LUCI ERVIN: OK! Dă-mi mail-ul tău ca să nu-l… Stai puțin! Zi! (…)

În perioada 10 – 11.06.2014, Didilă George s-a aflat în Mun. Timişoara unde s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Bojin Titu şi consilierul judeţean Mihoc Marcel, aspecte ce rezultă din convorbirile interceptate în cauză.

La data de 11.06.2014, orele 11:19, Didilă George a fost contactat de către funcţionarul public Popescu Olivia Gabriela, din cadrul A.B.A. Banat, în vederea achiziţionării unor produse de către instituţia publică prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

POPESCU OLIVIA GABRIELA: Bună ziua. Domnul MIHAI SORIN?

DIDILĂ GEORGE: Da…vă rog.

POPESCU OLIVIA GABRIELA: GABI POPESCU sunt, de la APELE ROMÂNE BANAT. Trebuie să inițiem…să luăm de la dumneavoastră niște lanterne, de pe SEAP. Am sunat să vă întreb dacă sunt postate. Dacă nu sun postate, dacă se pot posta…

DIDILĂ GEORGE: Domnișoară…înțeleg că trebuie să particip pe SEAP, ca să cumpărați…

POPESCU OLIVIA GABRIELA: Nu, nu. Aveți un catalog electronic pe SEAP, eu am accesat pagina, dar nu sunt postate lanternele. Trebuie introduse lanternele, atâta tot.

DIDILĂ GEORGE: Cum să le introduc? Trebuie să le introduc prin SEAP, să le luați de pe SEAP?

POPESCU OLIVIA GABRIELA: Da. Când ajungeți la calculator, când aveți acces, eventual să mă sunați și…vorbim atunci să vă zic cum se…introduc?”

Fiind nemulţumit de acest fapt, respectiv achiziţionarea prin S.E.A.P., la ora 11:20, Didilă George l-a contactat pe Luci Ervin, ocazie cu care directorul i-a transmis că situaţia se va rezolva.

În vederea alocării fondurilor bugetare necesare efectuării plăţilor pentru produsele achiziţionate de către ABA Banat, la data de 12.06.2014, orele 10:42, Didilă George i-a comunicat lui Luci Ervin că a întreprins măsurile necesare, în sensul că instituţia va primi fondurile necesare de la structura centrală, „până diseară, cel târziu mâine dimineață, ai aprobare la ăia 70 de mii”

La data de 12.06.2014, ora 13:10, de la adresa de poştă electronică”… „a fost înaintat la adresa de poştă electronică „…” un e-mail ce conţine un fişier, tip „.pdf”, denumit lanternă acumulator(LED). Fişierul conţine o ofertă din partea S.C. ECOMET WEST S.R.L., înregistrată sub nr. 504/12.06.2014, adresată A.B.A. Banat pentru vânzarea a 40 de lanterne, la preţul de „240 lei/buc”.

Urmare a dispoziţiilor directorului A.B.A. – Banat, funcţionarul public Popescu Olivia Gabriela nu a mai efectuat procedura de achiziţie prin S.E.A.P., ci în baza ofertei primită de la agentul economic anterior menţionat. Acest aspect rezultă din convorbirea telefonică care s-a purtat în ziua de 12.06.2014, ora 13:54, între Didilă George şi aceasta, prin care îi comunică primirea e-mail-ului.

Tot în data de 12.06.2014, orele 15:06, Didilă George i-a transmis lui Luci Ervin primirea doar a unei comenzi pentru 40 de lanterne, ocazie cu care interlocutorul i-a transmis, „trebuie să vină și celelalte.”

În aceeaşi zi, la ora 15:20, de la adresa de poştă electronică „…” a fost înaintată la adresa de poştă electronică „…”, o comandă din partea A.N.A.R. – A.B.A. Banat către S.C. ECOMET WEST S.R.L., pentru achiziţionarea a 40 lanterne cu acumulator, la preţul total de 9.600 lei, fără T.V.A. Înscrisul este semnat de directorul instituţiei publice, precum şi de contabilul şef.

În ziua de 23.06.2014, ora 14:38, directorul A.B.A Banat i-a transmis lui Didilă George faptul că, la acel moment, instituţia publică nu poate factura decât anumite produse, o altă parte dintre acestea urmând a fi facturate după finalizarea unor proceduri de achiziţie publică.

LUCI ERVIN: Da, dar vreau să vă zic ceva! Facturăm aparatele, lanternele și celelalte le facturăm ulterior, după ce se termină niște proceduri aici.


Altfel nu putem să le facturăm acum.

DIDILĂ GEORGE: Ce vreți, să le dăm aviz doar?

LUCI ERVIN: Ce-i? Le putem lăsa dacă ăsta, le puteți lăsa acolo, dar nu le putem factura acum pentru că mâine merge cineva la București și trebuie să schimb o listă. Și după ce sunt pe lista respectivă le pot factura.

DIDILĂ GEORGE: Le las cu avize.

În ziua următoare, 24.06.2014, la ora 15:36, Luci Ervin i-a comunicat lui Didilă George să lase unele produse la sediul instituţiei publice, în baza unui aviz de însoţire a mărfii, fără o factură fiscală, întrucât procedura de achiziţie publică a produselor respective nu se încheiase la cel moment.

LUCI ERVIN: S-a rezolvat!

DIDILĂ GEORGE: Ce s-a rezolvat domne, că nu vrea să semneze factura, domne!

LUCI ERVIN: Factura nu se ia că nu e încheiată procedura. Fără factură, doar cu aviz și se las alea acolo.

DIDILĂ GEORGE: Domnule director, vă rog eu…

LUCI ERVIN: Trebuie făcută cu altă dată, ulterior.

DIDILĂ GEORGE: Sunteți la birou, domnule?

LUCI ERVIN: Da, sunt la birou.

DIDILĂ GEORGE: Ajung și eu în 5 minute. Vă rog să mă așteptați.

În ziua următoare, 24.06.2014, la ora 15:36, Luci Ervin i-a comunicat lui Didilă George să lase unele produse la sediul instituţiei publice, în baza unui aviz de însoţire a mărfii, fără o factură fiscală, întrucât procedura de achiziţie publică a produselor respective nu se încheiase la cel moment.

LUCI ERVIN: S-a rezolvat!

DIDILĂ GEORGE: Ce s-a rezolvat domne, că nu vrea să semneze factura, domne!

LUCI ERVIN: Factura nu se ia că nu e încheiată procedura. Fără factură, doar cu aviz și se las alea acolo.

DIDILĂ GEORGE: Domnule director, vă rog eu…

LUCI ERVIN: Trebuie făcută cu altă dată, ulterior.

DIDILĂ GEORGE: Sunteți la birou, domnule?

LUCI ERVIN: Da, sunt la birou.

DIDILĂ GEORGE: Ajung și eu în 5 minute. Vă rog să mă așteptați.

La data de 24.06.2014, orele 16:23, funcţionarul public l-a contactat pe Didilă George şi i-a transmis că problema legată de plata contractului referitor la achiziţia publică de lanterne de către A.B.A. – Banat s-a rezolvat. Cu privire la alte proceduri de achiziţie care urmăreau să fie încheiate de către instituţia publică, directorul instituţiei i-a comunicat interlocutorului său că aşteaptă modificarea unei liste de către autoritatea centrală.

DIDILĂ GEORGE: Ce ați făcut, dom’le, cu treaba asta?

LUCI ERVIN: E în regulă…Ce? E în regulă, prima problemă e în regulă. Trebuie să…mă auziți? Primele, cu lanternele, urmează celelalte, să modificăm lista și cealaltă cum am zis…cum am rămas stabiliți de aici, când ați plecat cu…ultima problemă. Cum ați zis dumneavoastră. Ce cum? Până pot modifica aia…

DIDILĂ GEORGE: Așa. Și când modificați, domn director?! Spuneți și mie când?! Că ați zis să se mute omu’ la București, nu v-am deranjat. Astăzi eu am zis să vă dau un telefon. Bun, v-am dat un telefon, să-mi spuneți când mă duc la dumneavoastră să vă duc hârtiile și gata, dom’le. Ăsta este bâlci, nu e altceva! E cârnatul deja lung și miroase! Deci, spuneți-mi și mie când mă duc?! Luni, marți, când mă duc la dumneavoastră?

LUCI ERVIN: Cred că marți o să ne…să-mi trimiteți alea, să le am toate. Până marți, îmi vine de la București răspunsul.

În ziua de 03.07.2014, conform convorbirii purtate la ora 16:40, A.B.A. Banat a efectuat o plată în contul S.C. ECOMET WEST S.R.L. urmând ca restul să fie achitată în ziua următoare „am plătit azi o parte, mâine este restul…Și suntem pe zero mâine după masă”.

În data de 07.07.2014, Luci Ervin a depus diligenţe în vederea modificării unei liste de cheltuieli de investiţii pentru a putea demara o procedură de achiziţie publică şi a acorda, în mod preferenţial, un contract societăţii controlate de către Didilă George, respectiv ECOMET WEST S.R.L. Aceste aspecte rezultă din convorbirea telefonică care s-a purtat între cele două persoane, la ora 12:14.

LUCI ERVIN: Acum ne-ocupăm de treaba asta.

DIDILĂ GEORGE: Păi şi cum?

LUCI ERVIN: Acum, de azi-dimineaţă, mă ocup de treaba asta, cu liste, cu telefoane, am ajuns să vorbesc şi cu directorul general, tocmai ca să blocheze.

DIDILĂ GEORGE: Tot n-ai rezolvat?

LUCI ERVIN: Poftim?

DIDILĂ GEORGE: Tot nu ai rezolvat?

LUCI ERVIN: N-am rezolvat încă, n-am rezolvat.

DIDILĂ GEORGE: Da, bine, mă, atunci eu mă duc acolo, asta e, dacă vrei să mă duc acolo şi îmi pun acolo cortul la uşă şi gata! Asta este, dacă aşa vrei să fac, aşa fac! Văd că numai aşa se poate, că altfel, cu vorba bună, văd că nu se poate.

LUCI ERVIN: Deci eu, după cum bine ştiţi, mă zbat să pot rezolva problema.

DIDILĂ GEORGE: Domnul director, de săptămâna trecută, este a doua săptămână în care vă implor şi vă rog s-o rezolvaţi! Am bătut şi drumul special pentru treaba aia. O să mai mă duc de data asta şi nu mai plec de-acolo, de la uşă până n-o rezolvaţi şi gata. Asta-i situaţia, dacă aşa vreţi! Păi? E posibil aşa ceva? În fiecare zi trebuie să vă implor? Domne, şi aţi promis, v-aţi dat cuvântul!

LUCI ERVIN: Dar nu trebuie să mă imploraţi deloc! Eu fac.

DIDILĂ GEORGE: V-aţi dat şi cuvântul şi aţi spus că azi o rezolvaţi! Nu s-a putut, bine. Bun, rezolvaţi-o odată!

LUCI ERVIN: Nu dau cuvântul pe ceva ce nu depinde de mine. Şi eu vreau să rezolv.

DIDILĂ GEORGE: Ei! Domne, dar am nevoie de bani, domne, că sunt blocat. N-am nici bani, iau bani cu datorie, cu camătă şi mă duc şi stau la uşă acolo! Şi gata! Păi ce înseamnă asta? Dar rezolv-o, domne, odată!

LUCI ERVIN: Staţi un pic, dvs. mă luaţi pe mine la ceartă acuma? V-am promis că vreau să rezol şi rezolv.

DIDILĂ GEORGE: Păi, ştiu că aţi promis. Bun.

LUCI ERVIN: Dvs. acuma tot mă certaţi, că vezi, Doamne …

DIDILĂ GEORGE: Respectaţi-vă promisiunea, domnule! Domnul!

LUCI ERVIN: Eu fac tot ce ţine de mine! Respect legislaţia, aştept aprobarea aia, toată lumea zice …

DIDILĂ GEORGE: Păi, aprobarea vine peste două luni, vine aprobarea aia! Aprobarea vine peste două luni, cum vrea muşchii lui ăştia, nu?

LUCI ERVIN: Nu vine peste două luni, că toţi, nu numai acesta, sunt mai multe chestii care sunt solicitate la Bucureşti pentru aprobare. Vă sun, în juma de oră, într-o oră să sun să vă confirm.

La ora 14:42, directorul instituţiei i-a transmis lui Didilă George că a fost aprobată de către A.N.A.R, modificarea listelor conţinând cheltuielile de investiţii propuse de către A.B.A. – Banat.

LUCI ERVIN: Puteţi veni la mine. Eu acum am vorbit, listele alea sunt aprobate la Bucureşti, la minister. Am vorbit şi acolo, cică-s gata. Mâine dimineaţă, mie mi-a promis că azi la prima oră, dar exact cum v-a promis dvs.! Mi-a promis că vineri le am până la trei jumătate, dacă nu cel târziu luni dimineaţă. De azi-dimineaţă până acuma, în afară că de am fost pe Bega, că ne-a căzut un copac în râu, nu am făcut decât am vorbit la Bucureşti vizavi de listele respective şi mi-a promis solemn că mâine dimineaţă îmi ajung listele aici. Că toată ţara sună, că sunt probleme şi că, na!

DIDILĂ GEORGE: Bine, domn, aştept până mâine.

LUCI ERVIN: Deci eu vă promit şi n-am o Biblie să vedeţi că îmi dau silinţa pentru întreprinderea mea şi dvs. …”

În ziua următoare, respectiv la data de 08.07.2014, ora 14:23, funcţionarul public i-a solicitat lui Didilă George modificarea facturilor fiscale de vânzare a produselor „echipamente de sudură” şi „troliu”, indicându-i totodată şi preţurile.

„LUCI ERVIN: Stimă, domnu’ GEORGE. Ce vreau să vă rog: am vorbit acum, dă-i o listă…mă rog, s-a modificat ceva pe la București, acolo și trebuia semnată și la Minister lista de utilaj total. E o listă a noastră, internă, care nu ni se aprobă până nu e semnată. Și eu am vorbit la București, totul e în regulă. Doar că, o să trebuiască să modificăm un pic facturile…mă auziți? Ascultați-mă.

DIDILĂ GEORGE: Da, dom’le, vă ascult.

LUCI ERVIN: Stați liniștit, nu vă faceți nicio problemă, că totu-i în regulă și mai vedem diferența…cum facem altceva. Înțelegeți?

(…)

LUCI ERVIN: Nu…Va fi cineva la București și i le voi da dânsului.

DIDILĂ GEORGE: Am înțeles. Știu cine e. Mă întâlnesc cu el mai încolo. Dați-mi un mail, cum și ce. Dați-mi un mesaj.

LUCI ERVIN: Eu am…Haideți, numa’…vă rog, neapărat, că am sunat peste tot. Dacă…mă înțelegeți dumneavoastră și știți tot. Echipamentul ăla de sudură…Alo?

DIDILĂ GEORGE: Da, spuneți.

LUCI ERVIN: Deci…echipamentul de sudură îi…echipamentul de sudură îi, cu tot cu TVA, 28 și echipamentul troliu, cu tot cu TVA, 30.

DIDILĂ GEORGE: Și vreți să vă refac așa factura, da?

LUCI ERVIN: Da, vă rog. Și restul, diferența…ce am mai discutat noi aici, că or mai rămas pe aici, dacă mai sunt chestii din acelea…le luăm, că deja am trecut pe semestrul următor. Bine?

DIDILĂ GEORGE: Stați să notez pe agendă. Deci…nu mai spun, nu mai spun nimic…

(…)

DIDILĂ GEORGE: Deci, aparatul…

LUCI ERVIN: Deci, aparatul îi 28, TVA inclus, și troliu 30, TVA inclus. Suma.

DIDILĂ GEORGE: Am înțeles.

LUCI ERVIN: OK.

DIDILĂ GEORGE: Cu ce dată le fac?

LUCI ERVIN: Le faceți la fel ca și cu celelalte.”

Cele două persoane au reluat conversaţia referitoare la suma care trebuia consemnată în facturile fiscale, la ora 14:30.

„DIDILĂ GEORGE: Adică la troliu, e 14 mii bucata, cu tot cu TVA.

LUCI ERVIN: Da…14 mii pe factură, da, da.

DIDILĂ GEORGE: Și facem facturi separate pentru fiecare, da?

LUCI ERVIN: Da, da.

DIDILĂ GEORGE: Adică, troliu pe o factură, generator pe o factură, da?

LUCI ERVIN: Da..

Tot în aceeaşi zi, respectiv 08.07.2014, la ora 16:06:51, Didilă George i-a transmis un mesaj text lui Bojin Titu, aflat la acel moment în Mun. Bucureşti, căruia i-a comunicat că prin intermediul său voia să transmită către Luci Ervin cele două facturi refăcute conform indicaţiilor directorului A.B.A. – Banat „vă rog să nu mă uitați că vreau să vă văd și eu zece minute și vreau să trimit și eu ceva pt. Timișoara”. La ora 19:15, cele două persoane anterior menţionate, respectiv Didilă George şi Bojin Titu, au purtat o discuţie telefonică prin care au stabilit să se întâlnească la orele 20:15, în Aeroportul Internațional Henri Coandă.

La data de 09.07.2014, ora 09:26, Didilă George l-a contactat pe Luci Ervin pentru a verifica dacă acesta a primit facturile de la Bojin Titu şi dacă erau corect întocmite. Interlocutorul i-a transmis că a ieşit de la preşedintele Consiliului Judeţean şi va verifica acest aspect.

LUCI ERVIN: Acum am ieșit de la șefu’, mă uit și vă sun imediat.

DIDILĂ GEORGE: Am făcut așa cum ați spus, domn director. Am o rugăminte: vreți să terminăm și noi bâlciul ăsta? Că și așa, mi-ați scăzut de acolo 14 mii lei. Vreți să-mi dați și mie banii astăzi?

Din cauza faptului că Luci Ervin tergiversa încheierea contractului şi plata produselor, tot la data de 09.07.2014, orele 13:42, Didilă George i-a transmis un nou mesaj text preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, în care i-a solicitat sprijinul pentru rezolvarea problemei, „vă rog mult ajutați-mă cu băiatul ăla cu hârtia care v-am dat-o ieri că nu a rezolvat nimic și nici nu vrea să mai răspundă la telefon…”. Astfel, din conţinutul mesajului se deduce faptul că Bojin Titu avea cunoştinţă despre discuţiile purtate între funcţionarul public şi Didilă George şi, mai mult, putea exercita o influenţă asupra directorului A.B.A. Banat, Luci Ervin, pentru a-l determina să urgenteze soluţionarea problemei.

În aceeaşi zi, la scurt timp de la momentul la care a transmis mesajul text, respectiv la ora 14:00, Didilă George a fost contactat de către Luci Ervin care i-a comunicat că se ocupă de achitarea facturilor.

LUCI ERVIN: … Acum plătim o factură și mâine a doua.

DIDILĂ GEORGE: Dom’le, dar plătește-le odată pe amândouă, să terminăm odată bâlciul ăsta, dom’le!

LUCI ERVIN: Acum, uite asta fac…

DIDILĂ GEORGE: Primesc prima dată…plătește-le, dom’le, pe amândouă și terminați dracu’ odată cu bâlciul ăsta! Că iese, dracu’ altceva, aude lumea în gura noastră pentru nimic! Ajungem la alte…în gura altora! Pentru ce, dom’le?! Ce am făcut?!

LUCI ERVIN: Da…

DIDILĂ GEORGE: Lumea interpretează altfel! Telefoanele astea sunt ascultate! Eu știu…ce am făcut?! Am furat țara?! Am făcut milioane de euro?! Ce am făcut?! Două aranjate (?) mari și late! Pentru asta mă chinuiți într-un hal…Eu am luat bani cu camătă din altă parte. Dați-mi banii, să-i dau banii acolo omului și nu-mi trebuie nimic. Că n-am nici un adaos.

LUCI ERVIN: Hai, măi…

DIDILĂ GEORGE: Adaosul meu este zero! L-ați dat jos.

(…)

DIDILĂ GEORGE: Ce ai înțeles? Vreau să știu, plătești astăzi?

LUCI ERVIN: Da, da, da.

DIDILĂ GEORGE: Plătește-le pe amândouă, măi omule, măi.

LUCI ERVIN: Hai că…

DIDILĂ GEORGE: Și să terminăm cu telefoane, cu…Lasă-le dracu’. Mai bine îți dau telefon să bem o cafea și atâta tot. Gata.

LUCI ERVIN: Da. Bine.

DIDILĂ GEORGE: Deci, plătești azi sau nu?

LUCI ERVIN: Da.

Totuşi, la ora 15:43 directorul ABA Banat i-a comunicat lui Didilă George că nu a putut achita decât contravaloarea uneia dinte cele două facturi în cauză.

LUCI ERVIN: Păi, n-am putut amândouă! Să-ţi explic: n-am putut amândouă şi la una mâine dimineaţă de-abia.

DIDILĂ GEORGE: Sigur?

LUCI ERVIN: Sigur, sigur!

DIDILĂ GEORGE: Pe cuvântul tău!

LUCI ERVIN: Pe cuvântul meu de onoare, ce naiba, că doar nu-s pervers.

DIDILĂ GEORGE: Ai făcut una sigur şi mâine faci şi pe-a doua, da?

LUCI ERVIN: Da. Da, da, da.

La data de 10.07.2014, ora 16:55, de la adresa de poştă electronică de la adresa de poştă electronică „…” a fost înaintat la adresa de poştă electronică „…” un e-mail ce conţine factura nr. 230, emisă la data de 11.07.2014, de către S.C. ECOMET WEST S.R.L. către A.B.A. Banat , în valoare de 27.999,20 lei, din care 5419, 20 T.V.A., pentru vânzarea unui echipament sudură autonom.

De asemenea, la aceeaşi dată, la orele 17:18 şi 18:02, în acelaşi mod au fost transmise oferte din partea S.C. ECOMET WEST S.R.L., S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L. şi S.C. GRAND GRUP CPS S.R.L., adresate A.B.A. – Banat conţinând preţuri pentru vânzarea unui echipamente de sudură şi a unui troler forestier. Ofertele de preţuri cele mai avantajoase erau cele din partea S.C. ECOMET WEST S.R.L. Toate aceste oferte de preţuri, deşi provin din partea a trei societăţi comerciale diferite, au fost înaintate de la aceeaşi adresă de poştă electronică „…”, fapt de natură a demonstra că societăţile comerciale sunt controlate de către aceeaşi persoană, respectiv Didilă George. Ofertele, deşi sunt adresate unei instituţii publice, nu sunt înaintate la adresa de poştă electronică atribuită acesteia, ci pe e-mail-ul personal al directorului acestei instituţiei, numitul Luci Ervin.

În ziua de 11.07.2014, la ora 10:17, directorul A.B.A. Banat i-a comunicat lui Didilă George că situaţia s-a rezolvat.

LUCI ERVIN: Ce faci? Totul e în regulă.

DIDILĂ GEORGE: Deci toate sunt pregătite, da?

LUCI ERVIN: Toate-s în regulă! Da, stimă, toate-s în regulă!

DIDILĂ GEORGE: De astăzi?

LUCI ERVIN: Astăzi. Vă sun într-o oră să vă confirm, ca să staţi liniştit, dar deja e în regulă tot.

De precizat că în perioada 03.06 – 11.07.2014, în mai multe rânduri, în situaţiile în care Luci Ervin nu a răspuns la apelurile telefonice efectuate de către Didilă George, ultimul i-a transmis mesaje tip text cu un conţinut ameninţător, pentru a-l determina pe funcţionarul public să acţioneze în modul dorit de acesta.

Din analiza extrasului contului deschis de S.C. ECOMET WEST S.R.L., la Trezoreria Sectorului 3 Bucureşti, rezultă că la data de 03.07.2014, A.B.A. Banat a virat suma de 11.904 lei reprezentând contravaloarea facturii nr. 118, din data de 23.06.2014.

În continuare, la data de 10.07.2014, în acelaşi cont, A.B.A. Banat a virat suma de 29.998,08 lei, reprezentând contravaloarea facturii nr. 227, din data de 28.06.2014.

A doua zi, respectiv 11.07.2014, tot în contul deschis la trezorerie A.B.A. Banat a virat suma de 27.999,20 lei, reprezentând contravaloarea facturii nr. 230, din data de 11.07.2014.

Pentru cele trei contracte de furnizare produse încheiate cu S.C. ECOMET WEST S.R.L., A.B.A – Banat, în calitate de achizitor, a virat în contul acestui agent economic suma totală de 69.901,28 lei.

2 COMENTARII

  1. Poate data viitoare citim si de stenogramele de la Aeroportul Timisoara. Am inteles ca Dosarul ar fi in lucru la DNA. Au trecut nu doua zile ci doi ani.

  2. extraordinar ce jeguri. sper ca sI baiatul ala de la ape o sa fie bagat la racoare impreuna cu bojin si smenarii ceilalti. atentie tuturor jegurilor din politica fiindca suntem cu ochii pe voi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.