Timișoara bate capitala la costul transportului public și al hainelor. Vezi care...

Timișoara bate capitala la costul transportului public și al hainelor. Vezi care este nivelul de trai în București și Sibiu, comparativ cu urbea de pe Bega

4
DISTRIBUIȚI

Văzută de la distanță, capitala României este fermecătoare, iar acesta este doar unul din motivele pentru care cei mai mulți tineri și cetățeni aleg să studieze, să trăiască sau să muncească în București. Cine vrea să se mute definitiv în București sau pentru o perioadă scurtă de timp trebuie să ia în considerare și costurile unui trai de capitală. Pare de necrezut, dar potrivit unui studiu care le permite oamenilor să compare costurile de trai între orașele din întreaga lume, viața din București este cu 14% mai scumpă decât cea din Timișoara. În Sibiu, însă, totul este mai ieftin, mai puțin hainele.

Cei interesați au la dispoziție o platformă numită expatistan.com unde pot să compare costurile de trai între orașele din întrega lume ca să știe la ce să se aștepte dacă vor să viziteze sau să se mute în altă zonă. Spre exemplu, dacă vrei să locuiești în București într-un apartament cu trei camere și două băi situat într-o zonă rezidențială trebuie să scoți din buzunar în jur de 2.900 de lei pe lună, pe când în Timișoara costurile se ridică la maximum 1.600 de lei, chiriile în capitală fiind mai scumpe cu 83% față de cele din orașul nostru.

Cu toate acestea, hainele, transportul, dar și medicamentele sunt mai ieftine în București decât în Timișoara. Potrivit utilizatorilor care au folosit platforma meționată mai sus, o pereche de pantofi din piele sunt mai ieftini în București cu 14%, iar o rochie de vară cu 23%. Carburantul este mai ieftin în capitala României cu 1%, iar un abonament lunar la mijloacele de transport este mai ieftin cu 32% față de Timișoara.


Inclusiv medicamentele sunt mai ieftine cu 2%, iar produsele de igienă cu aproximativ 40%.

Dacă vrei să mănânci în București la un restaurant decent trebuie să plătești mai mult decât ai plăti în Timișoara. De exemplu, dacă iei cina alături de cineva într-un local decent trebuie să scoți din buzunar aproximativ 80 de lei, pe când în Timișoara plătești doar 50 de lei. Cafeaua, într-o zonă rezidențială, o poți comanda la un preț dublu față de Timișoara, iar țigările sunt mai scumpe cu 8%. În schimb, dacă vrei să îți petreci seara la un cinema din București economisești în jur de 30 de lei. Potrivit expatistan.com, viața în București este mai scumpă dar cu 14% față de cea din Timișoara.

În Sibiu totul este mai ieftin, mai puțin hainele. Dacă în Timișoara meniul zilei ajunge și până la 22 de lei, în Sibiu plătești până la 17 lei ca să mănânci în oraș. Laptele este mai ieftin în Sibiu cu 21%, roșile cu 15%, merele cu 34%, iar cartofii cu 8%.  Dacă în Timișoara plătești pe lună aproximativ 1.600 de lei la un apartament cu trei camere și două băi situat într-o zonă rezidențială, în Sibiu scoți din buzunar doar 1.300 de lei. Transportul este mai ieftin în Sibiu cu 4%, iar produsele de igienă cu 7%. În schimb, dacă vrei să te îmbraci din Sibiu trebuie să economisești mai mult, pentru că hainele sunt mai scumpe cu 8% față de cele din Timișoara.

4 COMENTARII

  1. Omiteți un lucru foarte important. Cât este salariul mediu în București comparativ cu Timișoara și Sibiu. Vă spun eu: cu 40-50% mai mare; aici e diferența

  2. In Timisoara transportul in comun este gratuit pentru elevi, studenti, pensionari, persoane cu anumite deficiente. Pe cand in alte orase universitare este doar o reducere, inclusiv Sibiu si Bucuresti.. Deci transportul in comun este foarte accesibil, iar majoritatea firmelor din Timisoara ofera reduceri pentru abonamentul RATT. Stiind aceste detalii, e logic sa fie putin mai scump abonamentul sau biletul decat in alte orase unde poate nu sunt asa populare aceste „obiceiuri”.

  3. chiriile la fel, transportul mult mai ieftin, tigarle sunt la fel – preturile mximale; baruri cafenele mai scumpe atat ca pret de baza cat si fiindca nu primesti never- ever restul inapoi si e considerat ciubuc incorporat fara ca sa primest un ‘ scuze nu am marunt’ sau ‘multumesc, acelasi sfat si la taxi e bine sa ai bacnote de 1 leu fiindca tariful se rotunjeste la multiplu de 5 lei … hainele sunt ieftine la raft daca bati magazinele din colt in colt sa gasesti pret mai bun pierzi o zi si cu banii de umblat si timpul pierdut e acelasi..; asta e durerea cea mai mare timpul pierdut cu transportul care se ‘invarte’ la minim 2-3 ore pe zi intr-o zi lucratoare   in plus ce nu specifica e faptul ca salariile sunt cu 25-30% mai mari pentru aceiasi functie/pozitie

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.