Una dintre cele mai SPECTACULOASE peșteri din Banat va reveni la viață...

Una dintre cele mai SPECTACULOASE peșteri din Banat va reveni la viață cu bani de la Comisia Europeană. Ce o face UNICĂ

2
DISTRIBUIȚI

Cea mai mare peșteră din Situl Natura 2000 Cheile Nerei-Beușnița, despre care nu a auzit foarte multă lume, va fi scoasă din anonimat. Aceasta va fi reconstruită de Comisia Europeană. Este situată în Poiana Roșchii și este străbătută de un pârâu pe o lungimede zeci de kilometri care se varsă în Lăpușnic. Specialiștii spun că se deosebește de orice altă peșteră prin mărimea galeriilor, a sălilor, iar pe anumite sectoare este chiar labirintică. Cei care conduc comuna Lăpușnicu Mare ar putea atrage mii de turiști pentru vizitarea ei, însă problemele administrative pun pe ultimul plan inventivitatea, potrivit expressdebanat.ro.

Peștera cu zgârieturi și alte 109 peșteri din Situl Natura 2000 Cheile Nerei-Beușnița vor fi puse în valoare, asta pentru că Comisia Europeană a acceptat să finanțeze un proiect în valoare de 850.000 de euro, câștigat de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Proiectul își propune deblocarea intrărilor în peșteri, ecologizarea lor și, nu în ultimul rând, reconstrucția părților componente distruse, cum ar fi stalagmitele. De asemenea, proiectul va viza și siguranța vizitatorilor astfel încât aceștia să nu își pună viața în pericol.

pestera

,,Poate cel mai important aspect va fi elaborarea unui plan național de acțiune pentru peșterile din întreaga țară.


Asta înseamnă că din Caraș-Severin se va da ora exactă în ce privește protejarea și conservarea peșterilor, dar nu numai. De asemenea, proiectul prevede conservarea a 14 specii de chiroptere. Vom reasigura habitatele de maternitate, adăpost și hibernare pentru speciile în cauză, dar și pentru alte specii cavernicole ale ecosistemelor subterane, precum și pentru cele protejate care utilizează temporar habitatul. Vom monitoriza și recuperarea lui de către chiroptere“, a declarat pentru expressdebanat.ro Bogdan Badescu, președintele Asociației Speologice Exploratorii.

Ponor Plopa, din zona Anina sau Peștera de la Captare sunt alte peșteri din Parcul Național Cheile Nerei Beușnița care atrag vizitatori. Proiectul în care este inclusă Peștera cu zgârieturi se va încheia în data de 31 decembrie 2018 și a fost câștigat de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, în calitate de beneficiar coordonator, şi Asociația Speologică Exploratorii, în calitate de beneficiar asociat.

Foto: expressdebanat.ro

 

2 COMENTARII

  1. Ce se mai aude despre Pestera Intreprinderea Optica Romana din Calea Buziasului? Ce s-a intamplat cu utilajele si masinile unelte noi-noute? Din nefericire nu este treaba speologilor care si cu aceasta ocazie ii salut cu respect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.