Vrei să te lași de fumat? O echipă de medici timișoreni îți...

Vrei să te lași de fumat? O echipă de medici timișoreni îți sare în ajutor

4
DISTRIBUIȚI

Statistici alarmante făcute publice de Societatea Română de Pneumologie. În România se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85 % dintre pacienții care sunt diagnosticați cu cancer pulmonar sunt fumători. De zece ani, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara funcționează un centru inedit, în care fumătorii sunt ajutați să renunțe mai ușor la țigări.

Medicul pneumolog Alina Abrudan ne-a declarat că, în cadrul Centrului de Consiliere pentru Renunțare la Fumat, Ministerul Sănătății derulează, de câțiva ani, programul național „Stop Fumat”, prin care se asigură consiliere și tratament medicamentos persoanelor care nu mai doresc să fumeze. În perioada 2007 – 2013, aproape 2.000 de fumători au cerut sprijinul medicilor de la spitalul de la Pădurea Verde, iar o bună parte dintre aceștia au și reușit să se lase de țigări.

„Oamenii sunt interesați de centrul nostru și vin să ne ceară sprijinul, mai ales că în ultimele luni am și avut medicamente să le oferim, pentru înlăturarea sevrajului tabagic.


Aceste medicamente scad nevoia de a fuma, reduc simptomele de nervozitate. Dar, de asemenea, pentru a reuși să renunțe la fumat, e nevoie și de multă ambiție și hotărâre”, ne-a spus Alina Abrudan. Potrivit medicului pneumolog, acest tratament medicamentos, care trebuie administrat timp de șase săptămâni, ar costa în farmacii cât țigările pe o lună, pentru o persoană care fumează cel puțin un pachet pe zi.

Fumătorii care doresc să renunțe la țigări nu doar că primesc aceste medicamente gratuite, ci sunt și consiliați. Cei mai mulți timișoreni care se adresează centrului își doresc să renunțe la fumat mai ales atunci când realizează că nu se simt bine, spun medicii. „Pe mulți dintre fumători îi deranjează faptul că tușesc dimineața. Apoi, sunt persoane nemulțumite că, la 30 de ani de exemplu, nu mai rezistă să alerge, nu mai pot face mult efort sau nu mai vor să fumeze pentru că doresc să-și protejeze familia. Și partea financiară îi determină să renunțe la țigări”, a mai precizat medicul pneumolog timișorean.

Lunar, aproximativ 25 de timișoreni trec pragul Centrului de Consiliere pentru Renunțarea la Fumat, iar 70 % dintre aceștia și reușesc să se lase de țigări, dacă nu întrerup tratamentul și au multă voință.

4 COMENTARII

    • D-na doctor este pneumolog (puteti sa o gasiti inregistrata in colegiul Medicilor), articolul este scris corect.

  1. Ar trebui sa ii intrebati si cati bani iau din bugetul statului pentru acest program si cati oameni renunta la fumat cu ajutorul lui? O sa va socati de cati bani cheltuie acesti medici din bugetul statului inutil…

    • Lucrez in domeniu si cunosc foarte multe persoane care incercau de ani buni sa se lase de fumat si dupa ce au fost la acest centru au reusit, ajutati fiind si de medicatia pe care un om obisnuit nu si-ar permite sa o cumpere daca nu ar fi decontata de stat.
      Tot respectul pentru munca doamnei doctor si haideti sa apreciem macar lucrurile bune care se fac in tara asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.