Zăpadă de peste jumătate de metru pe pârtiile din staţiunea montană Straja,...

Zăpadă de peste jumătate de metru pe pârtiile din staţiunea montană Straja, preferată de timișoreni. Cum îşi petrec weekendul peste 3.000 de turişti

0
DISTRIBUIȚI

Opt pârtii din staţiunea montană Straja din Valea Jiului, judeţul Hunedoara, au fost pregătite pentru sfârşitul de săptămână, iar vestea că stratul de zăpadă bătută este între 50 şi 70 de centrimetri au atras mulţi iubitori ai sportutilor de iarnă care au ocupat aproape toate locurile de cazare din staţiune.

„E super! Pârtii amenjate bine, care alunecă, soare, distracţie la maximum”, spune un turist din Craiova, Adrian Marin.

„Este primul week-end din noul sezon de schi. În staţiunea montană Straja se schiază pe un munte întreg. Se poate pleca din Vârful Straja de la peste 1.800 de metri şi se coboară pe mai multe pârtii care sunt legat între ele până la 800 de metri. Se poate coborâ opt kilometri, iar după finalizarea unor investiţii vom avem peste 12 metri de pârtie de coborâre. Avem două pârtii cu dificultate ridicată, unde se încumetă schiori bui şi avem şi pârtii de începători şi monitori de schi. A nins foarte mult în ultima săptămână şi am folosit şi tunurile de zăpadă. Se poate schia foarte bine, iar instalaţiile de transport pe cablu sunt funcţionale”, a declarat administratorul unui complex hotelier care are în administrare şi mai multe pârtii din staţiunea montană Straja, Emil Părău.

Singura pârtie pe care nu se poate schia este cea de sub telegondolă, deoarece traseul acesteia coboară la altitudini mai mici, iar zăpada s-a topit, pe alocuri.

Turiştii au la dispoziţie şi o instalaţie de snow tubing cu o coborâre în curbe de peste 250 de metri. Turiştii se urcă pe un colac şi sunt transportaţi cu ajutorul unei instalaţii până în vârful pârtiei de tubing special amenajată, iar de acolo coboară. Accesul este interzis copiilor sub 10 ani, preţul unei urcări fiind de 3 lei.

„Este singura instalaţie de gen din ţară instalată lâgă o pârtie.


Instalaţie este omologată, importată din Germania. Sperăm că turiştii vor „gusta” o astfel de distracţie!”, spune administratorul instalaţiei Valentin Hudea.

„E minunat! Noi nu schiem dar ne-am dat tot grupul, vreo opt persoane cu copii cu tot pe colaci. Am făcut vreo 10 ture fiecare. Ttul e frumos aici. Mă bucur că este o instalaţie şi pentru cei care nu ştiu să schieze şi să se dea cu placa”, a spus Tatiana Mihai, din Timişoara. Femeia a veit împreună cu soţu, fata de 13 ani, finii şi naşi, în total opt persoane, la Straja. Au închiriat o cabană la cheie şi pentru că nu ştiu să schieze folosesc pârtia de săniuţe şi instalaţia de tubing. Cei doi copii din grup sunt înscrişi la cursuri de schi, făcute cu monitori autorizaţi.

Accesul turiştilor spre staţiunea Straja se poate face cu maşina din oraşul Lupeni, pe un drum judeţean asfaltat. Şoferii sunt sfătuiţi să lase maşinile în parcarea păzită de la intrarea în staţiune, deoarece în acest mod pot evita incidentele neplăcute. De asemenea, turiştii sunt sfătuiţi să nu se îndepărteze de staţiune şi de zona părtiilor.

„Este periculos ca turisştii să depăşească limita pârtiilor pentru că zăpadă este înaltă, nu e bătută şi pot să se accidenteze. Pe pârtii nu e niciun pericol. Alunecă toate bine şi nu este periol de accidentare. Cred că avem peste 3.000 de turişti în staţiune, locurile de cazare sunt în mare majoritate ocupate de vineri”, a spus reprezentantul Salvamont Hunedoara, Andrei Mureşan.

Şi în staţiunea montană Parâng, stratul de zăpadă măsoară circa 35 de centimetri şi se poate schia pe trei părtii: A, B şi pe sub telescaun. Accesul spre staţiunea Parâng se poate face cu telescaunul, din Petroşani, ambele instalaţii de transport pe cablu fiind funcţionale.

Pe singura pârtie din staţiunea montană Râuşor, din Retezat, nu se poate schia încă, stratul de zăpadă de 30 de centimetri nefiind bătut.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.