„Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile”. Tradiții religioase...

„Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile”. Tradiții religioase și populare de Sfântul Ion

0
DISTRIBUIȚI

Sfințirea cea Mare a apei, sau Agheasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează și aduce cu ea, pe lângă recomandările bisericii, o serie de credințe populare.

După tradiție, din Agheasma Mare se va gusta de opt ori, în cele opt dimineți care urmează sărbătorii de Bobotează. Preoții arată că cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală. „Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi”, spune arhim.


Mihail Daniliuc.

Se crede că îți poți afla viitorul partener de viață cu ajutorul unui fir de busuioc din sfeștocul cu care stropește preotul casele credincioșilor, în ajunul marii sărbători a Botezului Domnului. Fetele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc şi pun busuioc sub pernă, așteptând să își viseze ursitul. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.