Arsenal Park – între turism și militărie (P)

Arsenal Park – între turism și militărie (P)

0
DISTRIBUIȚI

În locul unei foste fabrici de muniție din Orăștie, în anul 2008 a luat naștere unul din cele mai spectaculoase complexe turistice din țară: Arsenal Park – un resort cu tematică militară. Unicitatea locului a dat naștere primei controverse: este Arsenal Park dedicat militarilor sau publicului larg?

Răspunsul este foarte simplu: specificul militar se răsfrânge asupra formelor de cazare, decorării și amenajării spațiului și asupra unora din activităților desfășurate. Porțile Arsenal Park sunt deschise tuturor celor dornici de o experiență unică, indiferent de statut – militar sau civil.

Un al doilea aspect dezbătut este gradul de militarizare al spațiului. Unii oameni ocolesc Arsenal Park din teama că vor retrăi momentele dure din armată. Alții sunt stârniți tocmai de dorința de a afla pe pielea lor cum e în armată. Alții sunt pasionați de tehnica militară regăsită în parc. Vom lămuri în continuare câteva din aspectele acestea și vom explica modul în care se întrepătrund turismul cu milităria.

 Cazare și masă

Complexul de vacanță include 200 de locuri de cazare, iar turiștii excentrici pot dormi pe paturi amplasate pe afeturi de tun în Camera Tun, în TAB-uri, în camere simple  de Ofițer sau luxoase în Apartamente Colonel și în Vile General. Decorul și amenajarea fiecăruia cuprinde elemente specific militare, însă confortul este cel potrivit pentru un hotel de 3, chiar 4 stele.

Mesele sunt servite la Restaurantul-Popotă, însă meniul nu este cel cazon, ci dimpotrivă, este unul variat, din bucătăria tradițională românească, cu rețete din zona Hunedoarei și îmbogățit cu rețete din bucătăria internațională.

arsenal militarie 4

Cel mai mare muzeu militar din țară

Arsenal Park se întinde pe o suprafață de 88 de hectare, fiind situat în mijlocul unei păduri de foioase de la marginea municipiului Orăștie. Unul din elemelentele care fac acest complex turistic unic e faptul că aleile sale sunt străjuite de peste 150 de elemente de tehnică militară – tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispositive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanță militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26, etc. Acesta este cel mai mare muzeu militar din România deschis publicului.

arsenal militarie 5

Activitățile și misiunile Arsenal Park

În armată, potențialii recruți sunt supuși unor teste de diverse facturi – medicale, psihologice și sportive.


Toate acestea pentru verificarea statutului de apt sau nu pentru urmarea stagiului militar. Apoi urmează pregătirea intensivă specifică și formarea unei discipline necesare vieții în armată. La Arsenal Park, dat fiind specificul locului și tematica evenimentelor de teambuilding care au loc în parc, majoritatea activităților sunt cvasi și paramilitare. Cea mai solicitată și apreciată misiune este instrucția militară – singura activitate de acest gen din țară desfășurată sub formă de entertainment. Instrucția militară are rolul de a pregăti fizic participanții pentru celelalte misiuni și le oferă șansa celor care nu au făcut armata să simtă pe pielea lor ce înseamnă parcurgerea unui traseu aplicativ, cu diverse obstacole. Luptele de airsoft și de paintball sunt realizate la o altă dimensiune la Arsenal Park: derulate în foste depozite, atmosfera creată este una cât se poate de realistică. La fel este și durerea pricinuită lovirea cu bilele aferente fiecărui joc. Cei care nu vor să o simtă, pot practica doar tir la țintă fixă cu armele de airsoft sau de paintball. O altă activitate extrem de solicitată în ultimii doi ani o constituie tirul cu arme de foc, de la tir la talere, la Kalasnikov, shotgun, pușcă cu lunetă, revolver cal.38, pistol 9mm, AK, etc. Totul culminează cu o plimbare cu transportorul șenilat, prin pădure, pe dealuri, urcând și coborând obstacole.

Toate aceste activități sunt menite să dezvolte munca în echipă, să diferențieze liderii în cadrul grupului, să încurajeze utilizarea maximă a potențialului fizic și psihic al fiecărui participant, să reintroducă noțiunea de disciplină într-un mod inedit și plăcut. Iar solidaritatea și lucrul integrat, în echipă, menit să o consolideze în mod pozitiv este obiectivul principal urmărit de companiile sosite în teambuilding la Arsenal Park.

Disciplină

Într-un final, poate cel mai important lucru în domeniul turismului și în armată îl constituie disciplina. Oricât de grea ar fi fost armata pentru unii dintre cei care au trăit-o, toți sunt de acord cu un lucru: armata este necesară pentru o societate sănătoasă pentru că educă bărbații să fie responsabili, să ofere siguranță celor din jur și mai mult de atât, îi învață să fie ordonați și să respecte tot ce există în jurul lor. Armata formează caractere, implică ordine, rigoare și respectarea regulilor de comportament.

La Arsenal Park, amintim de disciplină prin programele gândite dinainte cu liderii de grup, pe ore și activități. Facem apel la înțelegerea faptului că instructorii, cu background militar, trebuie ascultați și respectați, iar ”ordinele” date trebuie executate. Desigur, a lua parte la activități este absolut opțional. Militar e un mod de viață. Exact la fel ca și pentru cei care lucrează în industria hotelieră. Iar dedicarea și pasiunea este chintesența succesului, atât în militărie, cât și în turism.