Astăzi se împlinesc 31 de ani de la moartea unei legende timișorene....

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la moartea unei legende timișorene. Povestea celui mai bun înotător din toate timpurile, care avea să devină „Tarzan”

0
DISTRIBUIȚI

Cunoscut mai ales pentru prestațiile sale din filmele produse de Hollywood, Johnny Weissmuller a fost mai întâi de toate sportiv. „Timișoreanul” născut în actualul cartier Freidorf, într-o vreme când orașul făcea parte din Austro-Ungaria, a fost între timp aproape uitat de autoritățile bănățene.

John Peter Weissmuller s-a născut în 2 iunie 1904, în satul Freidorf, devenit cu timpul cartier al Timişoarei, într-o casă care la vremea respectivă purta numărul 84 şi care în anii ’80 a fost demolată de comunişti, pe locul ei construindu-se o vilă a municipalităţii. La scurt timp de la nașterea copilului, soţii Peter Weissmuller şi Elisabeth Kersch au emigrat cu fiul lor Janos (după cum apărea trecut în actele oficiale, deoarece, în vremea respectivă, limba maghiară era folosită în toate actele oficiale) în America, la bordul vasului S.S.


Rotterdam.

La 15 ani, Johnny Weissmuller a început să se ocupe serios de înot, în lacul Michigan, iar cariera de înotător i-a adus un palmares impresionant: 1.000 de curse în care a fost neînvins, 67 de recorduri mondiale, două dintre ele imbatabile timp de 12, respectiv 17 ani. La 20 de ani a devenit vedeta Jocurilor Olimpice din 1924, câştigând, pentru SUA, trei medalii de aur.

În 1932, Johnny Weissmuller şi-a încetat cariera sportivă şi a debutat la Hollywood. Până în 1956 a turnat 34 de filme: între 1932 – 1948 a jucat în 12 filme „Tarzan”, următorii 13 ani a fost „Jungle Jim”, un fel de Tarzan îmbrăcat, a mai făcut trei filme în rolul „Johnny” (1954 – 1955) şi 23 de episoade TV din nou în rolul „Jungle Jim”.

După 1956, nemaifiind solicitat de industria cinematografică, a încercat să devină om de afaceri, însă fără prea mare succes. A murit pe 20 ianuarie 1984 și, conform ultimei sale dorințe, înmormântarea a avut ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.