Brînduşa Armanca despre executarea jurnaliştilor francezi: „Oamenii care au murit acolo au...

Brînduşa Armanca despre executarea jurnaliştilor francezi: „Oamenii care au murit acolo au avut paradigma profesională pe care şi-au ales-o”. Ce ipoteză o deranjează VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Incidentul sângeros din Franţa în cadrul căruia zece jurnalişti din redacţia Charlie Hebdo au fost executaţi cu sânge rece pentru expunerea repetată a unor caricaturi împotriva fanatismului religios continuă să stârnească reacţii. Invitată în această seară la PRESSALERT LIVE, jurnalista Brînduşa Armanca a comentat pe marginea acestui subiect.

Jurnalista a precizat că este foarte important ca numele tuturor celor ucişi, nu doar a celor patru caricaturişti faimoși, să fie memorate. „Căutările intense care se desfăşoară acum ridică întrebări pentru jurnalişti. S-a spus că cei doi terorişti, s-a stabilit că este un act de terorism după premeditare, după felul în care erau echipaţi cei doi, dar noi ca jurnalişti nu putem să nu ne punem întrebarea cum erau aşa uituci, dacă erau aşa bine instruiţi”. (n.r- jurnalista făcea referire la faptul că unul din atacatori şi-a lăsat buletinul în mașina abandonată)

Armanca a menţionat că lupta caricaturiştilor nu era cu religia, ci cu fanatismul fiind cunoscut că pe toată durata activităţii lor aceştia şi-au păstrat aciditatea şi stilul unic.
Legat de faptul că unele ziare au decis să nu publice respectivele caricaturi, Armanca a menţionat că libertarea editorială prevalează.


„Din toate teoriile mă deranjează argumentul că au făcut-o pentru tiraj, foarte mercantil, că ar fi în stare de orice. Nu sunt de acord cu lucrul acesta, declaraţiile, din păcate, astăzi par profetice”.

Legat de un moment similar care s-a petrecut în România în anul 2005 atunci când preşedintele Traian Băsescu s-a consultat cu preşedintele Clubului Român de Presă, Cristian Tudor Popescu, cu privire la publicarea unor caricaturi cu tentă rasistă, Armanca a comentat că „ceea ce este curios în această discuţie este faptul că factorul politic şi presa au simţit nevoia să se consulte şi atunci factorul politic a recomandat. Rămânem însă în paradigma aceasta, libertatea presei este una cu opţiuni. (…) Oamenii ăştia care au murit acolo au avut paradigma profesională pe care şi-au ales-o”.
Jurnalista a povestit pe scurt despre istoricul redacţiei, care în 2007 fusese acţionată în instanţă pentru tenta rasistă a caricaturilor, dar care a câştigat procesul. Ulterior în 2011 redacţia a fost atacată cu un cocktail Molotov. „Nimeni nu a fost ucis atunci, dar a fost un avertisment dur”, a conchis jurnalista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.