Brînduşa Armanca, la PRESSALERT LIVE, despre libertatea presei: „Dacă ai o opinie,...

Brînduşa Armanca, la PRESSALERT LIVE, despre libertatea presei: „Dacă ai o opinie, ea trebuie să fie clară şi argumentată”. Ce spune despre reacțiile primarului Robu față de jurnaliști VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Libertatea presei din România începe să fie o simplă teorie, în vreme de jurnalismul de calitate pare să dispară odată cu oamenii care sătui de presiuni şi salarii mici părăsesc breasla. Acestea ar fi pe scurt concluziile emisiunii PRESSALERT LIVE din această seară, unde invitată a fost jurnalista Brînduşa Armanca.

Acesta a declarat că „una din tensiunile majore pentru redacţiile mari este cea a politicului. Politicul şi-a băgat mâinile şi picioarele în liberatea acestor redacţii plătind, manipulând şi preluându-le. Pe de altă parte, există presiuni politice pe care, spre exemplu, Naşul TV le-a denunţat. Acest gen de lucruri se întâmplă. Ele produc autocenzură, iar aceasta este destul de mare”.

Legat de slaba finanţare a presei, Armanca a comentat că „răul cel mai mare pleacă de la faptul că piaţa de publicitate, cea care ar putea să producă industrie sănătoasă în mass media, este prea strânsă pentru câtă mass media există în România. Sunt de o vreme încoace aproximativ 300 de milioane de euro pe aceast piaţă.


Este o sumă foarte mică pentru că noi avem vreo 750 de televiziuni active, 600 de radiouri, publicaţii online.(…) Împărţind suma asta la toate acestea naşte întrebarea cine le ţine dacă publicitatea nu este capabilă să le ţină dacă şi aşa este atât de restrânsă.(…) Efectele sunt imediate dacă ele există şi dacă se ţin în picioare, înseamnă că cineva le ţine din alte afaceri şi nu trăiesc din publicitate în mod sănătos”.

După ce a vorbit pe scurt de lipsa de solidaritte din interiorul breslei, Brînduşa Armanca a conchis că „libertatea presei înseamnă, pe de o parte, asumarea profesională a standardelor profesionale. Ca să poţi fi liber trebuie să ştii meserie, cei mai neliberi sunt cei care nu ştiu meserie şi fac ce li se spune. Pe de altă parte, trebuie să ştii cu ce se mănâncă această meserie. Să îşi asume critica”.
Legat de reacţiile intempestive ale primarului Nicolae Robu la adresa jurnaliştilor care îl critică, Armanca a spus că “eu ştiu foarte bine, tocmai de asta nu trebuie cedat. Funcţia critică este singura pe care cetăţeanul o apreciază din prima. Restul de lucruri sofisticate poate omul le vede sau nu. Oamenii s-au săturat de bălmăjeală. Dacă ai o opinie, ea trebuie să fie clară şi argumentată. Chestiile astea scăldate nu ajută la nimic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.