Castelul Kendeffy, „bijuteria” din Țara Hațegului considerată unul dintre cele mai frumoase...

Castelul Kendeffy, „bijuteria” din Țara Hațegului considerată unul dintre cele mai frumoase palate din România. De ce riscă să devină o ruină FOTO

1
DISTRIBUIȚI

Timișorenii care sunt tentați să pornească la drum în căutarea unor locuri spectaculoase, încărcate de istorie și povești fascinante prea puțin cunoscute, au de unde alege. La aproximativ 160 de kilometri de Timișoara, în județul Hunedoara se află două dintre cele mai frumoase castele din țara noastră.

Este vorba despre Castelul Corvinilor din orașul Hunedoara, inclus în 2013 în topul palatelor de poveste din întreaga lume. Anual, zeci de mii de turiști fascinați de legende și povești îi trec pragul. Dar prea puțini turiști știu că în județul Hunedoara, mai precis în Țara Hațegului, se află un alt palat încărcat de istorie, considerat unul dintre cele mai frumoase din țara noastră.

Castelul Kendeffy, un monument de arhitectură fascinant, a reprezentat în trecut una dintre principalele atracții turistice din Țara Hațegului. Castelul de la Sântămăria Orlea, vechi din 1782, a fost ridicat de familia nobiliară Kendeffy, despre care se spune că era cea mai bogată familie de nobili de la acea vreme din Transilvania, mai bogată chiar și decât avea să fie familia regală. În urmă cu peste 200 de ani, această familie avea nevoie de o reședință mai impunătoare și mai mare decât castelele pe care deja le deținea în Țara Hațegului.

castelul kendeffy

Castelul Kendeffy, palatul românesc cu parc englez

În spatele Castelului Kendeffy pot fi admirate vârfurile încărcate de zăpadă ale Munților Retezat, care oferă o panoramă superbă palatului, dar și parcului care-l înconjoară. După moda secolului al XIX-lea, Arpad Kendeffy a dorit să amenajeze un parc englez în jurul palatului, mai ales că Munții Retezat ar fi urma să confere un fundal perfect pentru peisajul romantic al parcului. Astfel, în parc a fost plasată o terasă, s-a realizat un mic umbrar cu trandafiri, un lac artificial și grupuri de plante aranjate pitoresc.

Edificiul a fost naționalizat în anul 1946 de către comuniști, din acel moment se presupune că palatul a suferit cele mai mari pagube. În anul 1982, Castelul Kendeffy a fost transformat în hotel, astfel că a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice ale Țării Hațegului, o adevărată „bijuterie” a zonei.

castelul kendeffy

Castelul Kendeffy riscă să devină o ruină

După Revoluția din 1989, castelul a fost revendicat de urmașii nobililor Kendeffy.


12 ani mai târziu, palatul a fost retrocedat unor nemți, însă a rămas și în administrarea soților Aurora și Eugen Ienășuți, care au întreținut monumentul încă din anii 1980. Din păcate, în urmă cu trei ani, Eugen Ienășuți a murit, iar soției acestuia nu i s-a mai dat voie să se ocupe de castel, astfel că acesta se transformă treptat într-o ruină.

Monumentul a devenit doar o stafie a castelului din secolele trecute. În acest moment, turiștii care se îndreaptă spre Parcul Național Retezat și trec prin fața palatului nu-l pot vizita. Și asta pentru că ușile sunt încuiate, iar acoperișul riscă să fie distrus de viscol.

1 COMENTARIU

  1. Ce aberatie. Cica nu i au mai dat voie sa l administreze dupa ce a murit Eugen. Nu, ea a distrus castelul, le a taiat curentul din cauza datoriilor prea mari si a vandut mobila veche si tot ce avea mai frumos castelul. Sa nu mai zicem ca l au vopsit roz si are termopane albe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.