Ce spune Papa Francisc despre atacurile din Franţa: Dacă un prieten spune...

Ce spune Papa Francisc despre atacurile din Franţa: Dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi insulta credinţa altora

0
DISTRIBUIȚI

Papa Francisc este de acord că libertatea de exprimare este un „drept fundamental” dacă opinia serveşte binelui comun, subliniind însă că acest principiu nu autorizează „insultarea credinţei altora” şi explicând că asasinatele în numele religiei sunt o „aberaţie”, scrie Mediafax.

„Oamenii nu au dreptul de a lansa provocări, nu pot insulta credinţa altora, nu o pot lua în derâdere”, a declarat Papa Francisc, referindu-se la situaţia din Franţa, unde revista satirică Charlie Hebdo a fost atacată după ce a publicat caricaturi despre valori musulmane, iudaice şi creştine.”Oamenii nu au doar libertăţi şi drepturi, au şi obligaţia de a spune ce gândesc, pentru binele comun. Utilizarea libertăţii de exprimare este legitimă, dar fără a ofensa. Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere”, argumentează Suveranul Pontif.

„Există foarte mulţi oameni care vorbesc de rău alte religii, le iau în derâdere; aceşti oameni sunt provocatori”, a argumentat Papa, condamnând crimele comise în numele religiei.


„Nu poţi declanşa războaie, nu poţi omorî în numele religiei! (…) Este o aberaţie”, a spus liderul Bisericii Catolice.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Atacul a fost revendicat şi de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.