Cel mai violent oraş din lume. Cum trăiesc oamenii în locul unde...

Cel mai violent oraş din lume. Cum trăiesc oamenii în locul unde 83% dintre decese sunt provocate de arme

0
DISTRIBUIȚI

În cel mai violent oraş din lume criminalitatea provocată de bande şi de traficanţii de droguri duc la moartea a 187 de oameni pentru fiecare 100.000 de locuitori.

San Pedro Sula din Honduras este cel mai violent oraş din lume, unde în 2013 au murit 187 de oameni la fiecare 100.000 de locuitori, scrie Business Insider.

Comparativ, cel mai violent oraş din SUA este Detroit, unde anul trecut au fost ucişi 48 de oameni la fiecare 100.000 de locuitori.

Numărul extrem de mare de crime din San Pedro Sula este cauzat de conflictele generate de traficul de droguri, iar majoritatea crimelor nu sunt rezolvate. Peste jumătate din confiscările de cocaină din America Centrală au loc în El Salvador şi Honduras. În 2011, poliţia din San Pedro Sula a descoperit primul laborator de cocaină condus de mexicani în America Centrală.

În 2008, numărul extrem de mare de crime a forţat autorităţile din San Pedro Sula să depoziteze cadavrele în camioane refrigerate înainte de a fi transportate la morminte în masă.

Una dintre cele mai periculoase grupări din oraş, Mara Salvatrucha, cunoscută sub denumirea de MS-13, a luat naştere în anii 1980 printre deţinuţii de origine central-americană din California şi s-a extins în El Salvador când aceştia au fost deportaţi. Membrii bandei îşi fac tatuaje care le acoperă corpurile şi chipurile.

Conflictele au devenit atât de grave încât în 2013, Biserica Catolică a încercat să realizeze un armistiţiu între grupările Calle 18 şi Mara Salvatrucha.

În Honduras, fiecare persoană poate deţine până la cinci arme de foc.


83,4% dintre decesele din ţară sunt provocate de arme. Comparativ, în Statele Unite 60% dintre decese sunt provocate de arme de foc.

Violenţele din Honduras nu pot fi controlate nici de închisori. În 2012, cel puţin 14 deţinuţi au murit după de bande rivale s-au atacat reciproc cu arme şi macete. Un an mai târziu, deţinuţii au preluat controlul închisorilor, după ce statul a abandonat încercările de reabilitare.

Cetăţenii din San Pedro Sula se confruntă şi cu o poliţie coruptă. Chiar şi fostul şef al poliţiei naţionale, Juan Carlos ”El Tigre” Bonilla, este acuzat de crime. În 2002, a fost acuzat că a făcut parte dintr-o organizaţie criminală denumită Los Magnificos. A fost sancţionat cu o amendă de 5.000 de dolari, iar în 2013 a fost eliberat din funcţie.

Locuitorii din San Pedro Sula trăiesc în teamă permanentă şi sărăcie. În Honduras, a doua cea mai săracă ţară din America Latină, 65% din populaţie trăieşte sub limita sărăciei. În zonele rurale ale ţării, doar 15% din populaţie are acces la apă potabilă. 80% dintre locuitorii Hondurasului nu au acces la servicii medicale, iar aproximativ 33.000 de oameni sunt infectaţi cu virusul HIV/SIDA. Două treimi dintre copiii din ţară trăiesc în sărăcie, iar 7% sunt subnutriţi.

În vara lui 2014, un număr nemaiîntâlnit de minori fără documente de identitate au mers la graniţa cu SUA, pentru a scăpa de violenţele bandelor. Cetăţeni de toate vârstele părăsesc ţara frecvent. În 2012, SUA au deportat peste 32.000 de locuitori ai Hondurasului.

Foto: businessinsider.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.