Charlie est mort, vive Charlie!

Charlie est mort, vive Charlie!

4
DISTRIBUIȚI

Așa cum îi stă bine românului, evenimentele tragice de la Paris, în care 10 jurnaliști de la Charlie Hebdo și doi polițiști au murit, au împărțit internetul în două. Unii s-au grăbit să spună că gestul teroriștilor este consecința unor glume deplasate și că ziariștii respectivi ar fi trebuit să se gândească la asta înainte de a publica imagini care ar fi putut atinge credința musulmană, alții că de vină sunt întocmai autoritățile franceze care au permis musulmanilor să „invadeze” Franța, să devină stăpâni pe pământ și pe un popor european. Foarte puține păreri moderate, extrem de rare poziții realiste am putut observa în spațiul virtual, în care ne place atât de mult să ne dăm cei mai deștepți și deținători ai adevărului absolut.

Cel mai important, din tot acest „război” dus pe baricadele tastaturilor de computer, am înțeles că ne aflăm, cu toții, într-o situație extrem de gravă. Ambele tabere se află într-o gravă eroare. Nici cele mai sarcastice caricaturi, nici cele mai ascuțite condeie, nu pot justifica o crimă, cu atât mai puțin un act terorist de o asemenea amploare, la fel cum politica porților deschise a Franței pentru lumea musulmană, care, într-un procent semnificativ, s-a aflat cândva sub cupola imperiului colonial francez, iar primirea imigranților islamiști pe teritoriul francez a fost mai degrabă un act diplomatic și reparatoriu, decât un gest de bunăvoință și prietenie.

Libertatea de exprimare este acum în doliu. Tocmai pentru ca noi să avem dreptul de a ne da cu părerea despre oricine și despre orice, să apărăm o credință sau alta, trebuie să înțelegem că principiul de bază pentru o democrație modernă este să le acordăm și celorlați acest drept, să le ascultăm și să le respectăm opiniile. Ura nu este o soluție. Au spus-o chiar jurnaliștii de la Charlie Hebdo, într-una dintre celebrele lor caricaturi: „L’amour plus forte que la haine”.

Charlie-Hebdo-Secondary1-320

Pe de altă parte, pe lângă dreptul fundamental la liberă exprimare, există dreptul primordial la integritate al fiecărui individ în parte.


Nimic nu poate explica sau, mai grav, scuza un atac armat asupra unei redacții, oricât de sarcastic, dur sau infam ar fi un ziar, în raport cu ideile și principiile tale. De asemenea, terorismul nu înseamnă islam, nu înseamnă arabi, hijab sau moschee. Criminalitatea, extremismul, nu țin cont de naționalitate, de religie sau de cultură, ci derivă dintr-o proastă și perfidă interpretare a acestora. Aceste structuri prezintă un real pericol pentru marea masă, superfluă, ușor de manipulat și activată la cele mai elementare instincte umane. Dacă avem pretenția unei Europe evoluate, trebuie să analizăm și să enunțăm o părere în funcție de realitățile actuale, nu de reminescențele unei gândiri prohibitive, bazată pe lozinci și axiome învechite, de tipul: francezii ne certau că nu integrăm țiganii, iar apoi ni i-au trimis înapoi în țară pentru că nu s-au descurcat cu ei, arabii sunt înapoiați și periculoși pentru lumea occidentală, teroriștii luptă în numele lui Allah. Oricât de adevărate ar putea părea, acestea sunt doar idei preconcepute, false, ipoteze de lucru ce nu vor avea niciodată vreo rezolvare pacifistă (vezi intervențiile în Irak și Afganistan).

Autoritățile trebuie să își facă treaba. În locul veșnicelor conflicte pe criterii etnice, religioase sau culturale, între diversele comunități locale, trebuie să ne uităm spre cei care sunt aleși în funcții tocmai pentru a asigura un climat de siguranță și pace. Autoritățile trebuie să dea un semnal clar, pentru a preveni astfel de tragedii, în loc să le folosească drept pretext pentru războaie interminabile, care cauzează pierderea a și multor vieți omenești. Și, mai presus de orice, trebuie să înțelegem că o crimă nu are nici o scuză, fie că este în numele lui Dumnezeu, a unei idei sau împotriva liberei exprimări.

Charlie a murit, trăiască Charlie!

4 COMENTARII

  1. Mary, imigranti islamisti se refera strict la islam, sa nu confundam islamismul – confesiune religioasa, cu Stat Islamic – grupare terorista.

    DEX: ISLAMÍSM s. n. religie monoteistă, influențată de creștinism și mozaism, întemeiată de Mahomed în sec. VII și bazată pe perceptele Coranului; islam, mahomedanism. (< fr. islamisme)

  2. Inca una inteligenta.Sau asa crede ea.Pai mai ,,ziaristo,, daca erau asa de ..liberi in exprimare,, de ce rahatii aia de ,,ziaristi,, nu dadeau ca bataia de joc si in evrei,si in atii?Aaaa daca faci caterinca de evrei se numeste antisemitism,dar de arabi si chestiile lor sfinte este ,,libertate de exprimare,,?
    Nu va e voua rusine de cat de ingrati si de fara caracter sunteti?

  3. Ziarista tampita, platita de fundatia secularista Soros! Asta vrei tu sa ramanem fara religie fara Dumnezeu ca sa puteti voi asa zisii toleranti sa va construiti un nou babilon

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.