De profesie VÂNĂTOR de SECRETE. De ce a plătit o femeie 20.000...

De profesie VÂNĂTOR de SECRETE. De ce a plătit o femeie 20.000 de euro unui detectiv particular și ce meserie avea, noaptea, o tânără angajată într-o instituție publică din Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Timișorenii care bănuiesc că partenerul de viață îi înșeală, părinții care sunt curioși să afle ce fac copiii lor în timpul liber, patronii care îi suspectează pe angajați că nu le sunt loiali, și nu numai, pot cere ajutorul unor profesioniști care-i ajută să afle răspunsul la toate aceste întrebări care-i macină. Și asta pentru că detectivii particulari nu pot fi întâlniți doar în filmele americane, ci și în viața reală, chiar la Timișoara.

Mircea Bănescu, este, de zece ani, de profesie vânător de secrete. O meserie care l-a atras ca un magnet. Astfel, în toată această perioadă, detectivul particular spune că a ajutat peste 500 de oameni să descopere adevărul. „De multe ori ai satisfacția că ajuți oamenii. Clienții ne solicită pentru a aduna probe și, deși par niște lucruri simple, nu e chiar așa. Ca detectiv ești, de multe ori, singur în fața unor situații neprevăzute, chiar în fața unor pericole”, așa descrie în câteva cuvinte Mircea Bănescu meseria de detectiv particular.

Deși își asumă o mulțime de riscuri de fiecare dată când „iese în stradă”, și nu de puține ori primește amenințări de la cei pe care i-a urmărit la un moment dat, timișoreanul recunoaște că iubește ceea ce face.

10928005_1619454468274918_2090913884_n

Străinii înșelați de tinere românce, cei mai noi clienți

Mircea Bănescu ne povestește că, în ultima perioadă, este din ce în ce mai căutat de bărbați din străinătate care au fost înșelați de tinere românce pe Internet. „Chiar acum am trei cazuri. Fetele își fac conturi pe tot felul de site-uri și vorbesc cu bărbați din străinătate pe care-i țepuiesc. De exemplu, un italian îi spune fetei, «vino în Italia», și ea îi zice să-i trimită bani. Acesta îi trimite banii de drum, dar apoi fata îl sună să-i spună că e la graniță și mai are nevoie de încă o sumă de bani pentru că vameșul a prins-o cu două cartușe de țigări și tot așa. O fată l-a țepuit pe un italian cu 10.000 de euro în acest mod, un altul a fost înșelat cu 20.000 de euro”, ne spune detectivul particular.

Timișoreanul povestește că a reușit să dea de aceste fete, chiar dacă își fac conturi fictive pe rețelele de socializare, dar munca lui se oprește aici. Cei înșelați trebuie să ia decizia dacă doresc să facă plângere la Poliție sau nu. „Este adevărat că oamenii sunt naivi uneori, dar naivitatea nu e o infracțiune, până la urmă. Este foarte simplu să păcălești. De multe ori cei înșelați nu fac plângere fie pentru că sunt căsătoriți, fie pentru că se gândesc că se fac de mirul lumii”, explică Mircea Bănescu.

„Uneori facem treaba mai repede decât Poliția”

Printre clienții detectivului timișorean se numără și patroni care-și suspectează angajații că lucrează și pentru concurență, dar și persoane jefuite care apelează la detectivul particular înainte de a merge la Poliție. „Uneori, noi facem treaba mai repede decât Poliția. Noi suntem un braț mai lung al Poliției și poate ar trebui să ne sprijinim mai mult unii pe alții. Mulți polițiști cred că suntem dușmanii lor”, este de părere detectivul particular.

10934283_1619454594941572_1209522012_n

„Copiii sunt cel mai greu de urmărit”

În ultima perioadă, Mircea Bănescu este și detectiv de… copiii.


Nu de puține ori, părinții din Timișoara curioși să afle cum își petrec timpul liber odraslele lor apelează la detectivul particular. Iar surprizele neplăcute pentru acești părinți nu ezită să apară. Mircea Bănescu ne spune că „părinții sunt interesați să știe ce fac copiii după ce termină școala. Văd că au bani, deși nu le dau copiilor și atunci se întreabă de unde au. Am descoperit fete care făceau videochat, copii care falsificau rețete medicale, tot felul de combinații”.

Deși a urmărit sute de oameni în cei zece ani de când este de profesie detectiv particular, Mircea Bănescu recunoaște faptul că „e mai delicat să urmărim copii. Ei sunt cel mai greu de urmărit, merg cu biciclete, fără mașină. De aceea, trebuie făcut un studiu de caz înainte, ca să vedem despre ce e vorba. Apoi, dacă părinții se dau de gol și le spun copiilor că au fost urmăriți, pentru ei este o traumă”.

„Nu doar noi trebuie să fim atenți, ci și clientul”

Detectivul particular timișorean povestește că este important ca fiecare client să fie foarte atent după ce apelează la serviciile sale, pentru a nu-l da de gol, dar și că este esențial ca acesta să aibă încredere maximă în detectiv. „Clientul trebuie să fie poate mai atent decât noi. Dacă clientul nu are un minimum de precauție și lasă poșeta cu contractul pe care l-am semnat la vedere, așa cum s-a întâmplat, nici nu apucăm bine să plecăm de pe loc și cel urmărit își dă seama. Au fost cazuri când clienții, la rândul lor, au stat și ei prin boscheți sau au pus pe alții să vadă ce facem noi. Deci ne urmăream unii pe alții”, își aduce aminte Mircea Bănescu.

10933150_1619455814941450_1659276724_n

De ce a plătit o femeie 20.000 de euro ca să afle când o înșeală soțul

Printre cei mai fideli clienți se numără persoanele care își suspectează partenerul de viață că le înșeală. Detectivul particular ne spune că, de fiecare dată, clienții doresc să primească probe cât mai clare, astfel că filmările sunt cele mai concludente. „O clientă din străinătate a plătit aproape 20.000 de euro ca să afle dacă o înșeală soțul când venea în România, dar și dacă firma din România în care a investit bani funcționa în parametri normali. A fost un caz mult mai lung, extins pe doi ani”, ne spune detectivul timișorean.

Mircea Bănescu își aduce aminte și de câteva cazuri mai speciale. „La un moment dat au venit un bărbat și o femeie, soț și soție, la noi, fără să știe unul de celălalt, pentru că fiecare suspecta că celălalt îl înșela. Pe unul dintre ei l-am refuzat. Apoi, au venit doi cetățeni străini, la interval de șase luni, care doreau informații despre o domnișoară cu un statut aparte într-o instituție publică din Timișoara, care seara era damă de companie. Am avut și cazuri de fete de preot care se prostituau”, povestește Mircea Bănescu.

Potrivit detectivului particular din Timișoara, cei care au nevoie de serviciile firmei sale trebuie să scoată din buzunar cel puțin câteva sute de euro. Tot mai mulți clienți din toate colțurile țării sunt interesați de serviciile pe care Mircea Bănescu le oferă, astfel că detectivul particular se deplasează oriunde este solicitat. „Încercăm să fim eficienți pentru ca omul să fie mulțumit. Meseria de detectiv particular este una stresantă, pleci de acasă și nu știi când vii. Poate tu investești 1.000 de euro, dar la partaj, de exemplu, câștigi 50.000 de euro cu dovezile mele. Fiecare caz rezolvat îți dă o satisfacție”, concluzionează Mircea Bănescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.