Detalii cheie de la ANRP: cum pot intra în posesia despăgubirilor românii...

Detalii cheie de la ANRP: cum pot intra în posesia despăgubirilor românii care au abandonat proprietăți în Bucovina, Cadrilater sau Basarabia

0
DISTRIBUIȚI

Șeful Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, George Băeşu, a susținut astăzi o conferință la șediul Prefecturii Timiș, în cadrul căreia a prezentat detalii cu privire la modul de acordare a despăgubirilor pentru românii care au abandonat proprietăți în Bucovina, în Cadrilater sau Basarabia, în urma încheierii unor acorduri care au dus la pierderea acestor teritorii.

Nu mai puțin de 400 de astfel de dosare sunt momentan deschise la Prefectura Timiș. Acestea privesc însă mult mai multe persoane. „Ceea ce spuneam în octombrie anul trecut s-a adeverit. În luna decembrie a intrat în vigoare Legea 164, care prevede cum se soluționează dosarele și cum se plătesc despăgubirile pentru bunurile abandonate.


Singura măsură compensatorie e reprezentată de bani. Înainte se puteau da și terenuri”, a spus Băeșu. Sumele stabilite de prefecturi se vor actualiza la valorile din decembrie 2014. Spre exemplu, o sumă stabilită în 2004 se va dubla practic pentru anul 2014.

„Noi vom emite titlul de plată pentru fiecare tranșă, iar ministerul Finanțelor va alimenta conturile CEC Bank, care va face plățile cetățenilor. Aceștia nu mai au nevoie de conturi bancare, de aici înainte totul se va face simplu. Oamenii vor merge cu hârtiile primite de la ANRP la CEC Back, care va face plata prin virament. O tranșă nu poate fi mai mică de 20.000 de lei”, a mai spus șeful ANRP.

Acesta a adăugat și că prefecturile au termene pentru a finaliza dosarele. În Timiș termenul este de nouă luni, dat fiind faptul că numărul de dosare nu este mare. Mai mult, șeful ANRP spune că anul 2014 a fost încheiat fără datorii și că primele tituluri de plată pentru 2015 vor fi emise la finele lunii ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.