DOSAR PENAL pentru copaci tăiați în una dintre cele mai frumoase zone...

DOSAR PENAL pentru copaci tăiați în una dintre cele mai frumoase zone verzi ale orașului. Reacția savuroasă a primarului FOTO

2
DISTRIBUIȚI

Cruciada pornită sub diferite forme în timpul administraţiei Falcă împotriva copacilor din Arad continuă în forţă. Ultimul masacru, şi anume tăierea a nouă plopi care umbreau o alee a ştrandului, pe malul stâng al Mureşului, chiar în vecinătatea podului de pontoane, a avut loc în urmă cu câteva zile. Chiar dacă ştrandul se află în proprietatea primăriei, aceasta se disociază de tăierile ilegale de arbori făcute de o firmă căreia i-a fost concesionată respectiva parcelă de teren.

Falcă dă vina pe PSD

Ofensat de protestele arădenilor pentru salvarea parcului Eminescu, primarul Falcă a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de-a dreptul comic. „Sâmbătă, câţiva cetăţeni îngrijoraţi de aspectul oraşului nostru şi cunoscând foarte puţine informaţii despre ceea ce ne-am dori să facem în Parcul Eminescu, au făcut un protest împotriva unei idei de proiect. Azi, fără un protest în prealabil, fără nici un fel de înştiinţare, fără acordul Primăriei, o companie subordonată guvernului PSD a tăiat plopii situaţi pe malul Mureşului în apropierea intrării pe Ştrandul Neptun. Pentru această acţiune abominabilă cine va protesta?”.

Dosar penal pentru făptaşi

Dacă nu e ipocrit, primarul Falcă e cel puţin dezinformat. După ce Garda de Mediu din Arad s-a autosesizat şi a descins la faţa locului, împreună cu poliţia, iar societăţile civice arădene au incriminat la rândul lor această nouă agresiune asupra arborilor, s-a constatat că plopii au fost tăiaţi de S.C. Ratio West SRL, care deţine un restaurant pe ştrand şi căreia primăria i-a concesionat 3.350 mp teren pentru 49 de ani. Angajaţii firmei refuză să facă vreo declaraţie. „Nu dau nici un fel de informaţii”, spune Adela Paczy, directorul economic al societăţii. „Şefii sunt plecaţi în străinătate”.

„Șefii” sunt de fapt unul singur, Petronela Ardelean, acţionar unic al societăţii, care ar fi plecat din ţară după ce au fost tăiaţi copacii. Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad, Dana Dănoiu, spune că pentru tăierea copacilor ar fi trebuit solicitat un aviz dar această cerinţă nu a fost îndeplinită. „Potrivit contractului de concesiune dintre primărie şi S.C. Ratio West SRL, aceasta din urmă ar fi trebuit să facă o notificare şi apoi să solicite acceptul proprietarului terenului şi al Direcţiei Silvice pentru tăierea copacilor dar primăria nu a fost informată despre acest lucru”, a declarat Dana Dănoiu pentru PRESSALERT.ro.

Garda de Mediu a fost şi astăzi la faţa locului pentru a definitiva verificările începute în cursul zilei de ieri. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, după cercetările făcute, s-a întocmit un dosar penal. Din cei nouă copaci tăiaţi, şapte erau sănătoşi, ei puteau fi tăiaţi doar cu avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi chiar dacă nu e vorba de o specie protejată, cantitatea de masă lemnoasă şi valoarea acesteia e suficient de mare încât fapta să intre sub incidenţa codului penal. Corina Drăghici, purtător de cuvânt al primăriei, spune că va lua şi primăria măsuri, în funcţie de actele constatatoare ale instituţiilor care au calitatea de a face verificări şi care vor fi analizate la nivelul direcţiei juridice. Aşadar, deşi este proprietar al terenului, primăria nu se numără deocamdată printre protestatarii pe care încearcă să-i identifice Gheorghe Falcă.

Conform aradon.ro, reprezentanții firmei SC Ratio West SRL spun că își asumă acțiunea de tăiere a copacilor motivând că aceștia reprezentau un pericol pentru cei care treceau prin zonă şi pentru locul de joacă de acolo, susținând însă că vor planta alți copaci în locul celor tăiați.

Planul megalomanic al primarului

Asociaţiile civice sunt însă de părere că nici o firmă nu ar fi îndrăznit să taie copacii fără ştirea şi acordul primăriei şi leagă acest lucru de planul megalomanic al primarului din care face parte şi distrugerea parcului Eminescu.


În vecinătatea podului de pontoane se construieşte o aşa-numită „pasarelă pietonală” din fiare şi betoane, absolut inutilă în locul în care e amplasată şi cu un aspect de-a dreptul sinistru, care obturează întreaga perspectivă asupra văii Mureşului. Capătul de pe malul drept se termină direct pe faleză, în dreptul parcului, şi e de presupus că în viitor ar urma să fie legată de promenada suspendată deasupra acestuia la care visează primarul. Peste două-trei decenii, când va fi amenajată cetatea, turiştii care vor invada Aradul şi cărora podul Decebal, aflat la vreo 200 de metri de pasarela în construcţie, nu le va putea face faţă, vor mai avea o cale de acces spre fortăreaţă, graţie proiectului vizionar al lui Falcă.

Investiţii rezonabile pentru parcul Eminescu

Până atunci, primăria ar putea face câteva investiţii rezonabile în actualul parc, pentru a-i da un aspect mai civilizat, demn de ambiţiile primarului: ar putea înlocui băncile oribile din tablă găurită, asortate cu coşurile de gunoi din acelaşi material, ar putea reface aleile şi treptele, s-ar putea îngriji de restaurarea havuzului şi a pieselor ornamentale ori ar putea planta gazon şi ar putea face nişte aranjamente florale la fel de frumoase ca cele suspendate pe planşeul de beton. Arădenii sunt hotărâţi să-şi apere parcul şi se vor întâlni sâmbătă la un nou protest.

Foto: livearad.ro

2 COMENTARII

  1. noroc ca mai avem jurnalisti care nu se tem sa scrie adevarul !
    felicitari Liana Paun !
    aradenii trebuie sa fie uniti si hotariti sa lupte impotriva
    planului de distrugere a parcului!
    mult succes tuturor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.