Emil Kindlein: „Încerc să demolez piedestalul poetului naţional, să-l scot din programa...

Emil Kindlein: „Încerc să demolez piedestalul poetului naţional, să-l scot din programa obligatorie de Bac şi să-l vâr în buzunarul din spate de la blugi“

0
DISTRIBUIȚI

Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu va fi sărbătorită la Timişoara printr-un concert – spectacol mai altfel, pus la cale de Ambulanţa Culturală şi Calpe Gallery, realizat de Emil Kindlein, „căntăreţul cu poeziile“, împreună cu invitaţii săi Sergiu Cătană (tobe) şi Irinel Cârlan (saxofon).

„Ca introducere la alte concerte, am declarat că Eminescu e cool, e trendy la orice vârstă, e viral chiar dacă nu are cont de Facebook etc. Am forţat, am supralicitat, când de fapt din experienţa ultimilor ani am putut observa că Eminescu e mort, îngropat şi dus departe… A ajuns pe bancnota de 500 de lei şi astfel e departe de sufletul publicului. Prin spectacolele de muzică şi poezie încerc să demolez  piedestalul poetului national, să-l scot din programa obligatorie de Bac şi să-l vâr în buzunarul din spate de la blugi”, spune Emil Kindlein, realizatorul acestui spectacol.

Chiar dacă este vorba de poezie, „cântăreţul cu poeziile” nu e nici pe departe un conformist al serilor de poezie. În spectacol, chitara electrică şi toba sunt cât se poate de rock, ca apoi să ajungă natural şi firesc la sonoritaţi de jazz pe teme de saxofon şi apoi la vorbe şoptite pe acorduri de chitară acustică. În spectacol vor fi prezentate compoziţii proprii pe versuri de Eminescu dar şi ale altor poeţi clasici şi contemporani.

„Am cântat în multe formule, diferite genuri şi în fel de fel de spaţii de concert.


În ultimii doi ani am renunţat la «cântari» (jargon pentru concerte de club). Am încercat să organizez spectacole muzicale în spaţii culturale, fără consumaţie. Au fost ani grei, în care am încercat să-mi redefinesc priorităţile şi să-mi caut direcţia. Am reuşit să cânt în săli de teatru, spaţii expoziţionale, librării, biserici etc. Mă bucur să încep anul cu acest spectacol-concert la Calpe Gallery, în micul amfiteatrul din spaţiul cu arcade al bastionului. Lucrez în studio la un nou album împreună cu Sergiu Cătană (tobe, percuţie) şi Irinel Cârlan (saxofon), într-o formulă neconvenţională (chitări-tobe-sax). Textele pieselor sunt prelucrate de mine din versuri clasice dar şi din poeţi contemporani. Aceasta a fost o altă provocare la care m-am supus într-o vreme când sunt promovate muzici cu texte uşurele. «Cântăreţul cu poeziile», ca «apelativ», a făcut ca publicul să înceapă  să cuprindă ceea ce în ultimii ani am încercat sa creez. «Cântăreţul cu poeziile» mi-a fost mamă iar «Ambulanţa Culturală» mi-a fost tată. În cadrul proiectului Ambulanţa Culturală am dezvoltat activităţi culturale conexe muzicii: de la festivalul Analog Mania la vernisaje, expoziţii, proiecţii, activitaţi muzeale etc“, spune Emil Kindlein.

Concertul – spectacol „Eminescu a.d. 2015” va avea loc în data de 15 ianuarie la Galeria Calpe, iar biletele de intrare costă zece lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.