Gadgeturi hi-tech folosite de studenții timișoreni pentru a copia la examene....

Gadgeturi hi-tech folosite de studenții timișoreni pentru a copia la examene. Cum funcționează microcasca invizibilă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

S-a încheiat distracția pentru miile de studenți care învață la universitățile din Timișoara, deoarece sesiunea se apropie cu pași repezi, iar tinerii au început să se pregătească pentru examene. Dacă unii dintre ei au învățat pe parcursul întregului semestru, alții obișnuiesc să citească cursurile înainte cu câteva zile de examene. Nu își fac griji, însă, studenții care apelează la diferite metode de copiat. Pe site-urile de mica publicitate sau pe grupurile de socializare roiesc anunțuri prin care sunt puse la vânzare cunoscutele „handsfree”-uri.

Metodele clasice de copiat la examen cu ajutorul cursurilor băgate sub bancă sau cu ajutorul fițuicilor sunt deja expirate. Cei mai mulți studenți se folosesc de noile tehnologii cu ajutorul cărora pot obține notă de trecere sau chiar o notă bună la examene fără să citească cursurile.

Prin metoda „handsfree” este nevoie de două persoane. Cel care merge la examen și cel care dictează. Cele mai căutate dispozitive de acest gen sunt cele fără fir, pentru că sunt eficiente, iar profesorii nici nu își dau seama că studentul copiază. „Vând handsfree pentru copiat la examene, fără fir!” – așa sună unul dintre zecile de anunțuri de pe Internet.

Tânărul încearcă să își vândă marfa cu orice preț și îi asigură pe clienți că pot copia fără nicio problemă doar cu ajutorul unui pix. „Dispozitivele sunt noi, desfăcute pentru probă. Cu aceste dispozitive copiezi la examene fără să fii prins. Nu este nevoie de niciun fir pe corp sau alte chestii, ci doar de microcasca invizibilă și de pix”, a explicat timișoreanul. Cine vrea să cumpere un astfel de handsfree trebuie să scoată din buzunar în jur de 350 de lei sau chiar mai mult.

Alți tineri și-au făcut o mică afacere din care își câștigă banii de buzunar. Afaceriștii le împrumută studenților aceste dispozitive în schimbul sumei de 40 sau 50 de lei. „Închiriez handsfree pentru copiat. 40 de lei”, așa sună anunțul unui timișorean. După ce l-am contactat în legătură cu serviciile oferite, am aflat că pune la dispoziție două tipuri de handsfree. „Este vorba despre un model care are în componența lui un telefon vechi, dar modificat care ajută la transmisia prin cască. Și mai am un pix care e puțin cam gros, dar se desface și îl poți atașa la bluză. Se conectează la orice telefon cu bluetooth și transmite în cască.


Costă 40 de lei fără baterie. Bateria ți-o cumperi tu”, ne-a spus acesta.

Mai există și alte metode pe care studenții le folosesc când vine vorba de examene. De exemplu își scriu pe palmă, pe picior, pe încălțăminte sau își fac fițuici. Alți studenți copiază prin intermediul sms-urilor, cu ajutorul cărților sau pur și simplu se uită la colegul din față, la cel din stânga sau la cel din dreapta.

În timp ce „hoții de informație” trec examenele fără să învețe, colegii lor care își pierd nopțiile în sala de lectură sunt nemulțumiți. „Eu nu vreau să copiez. Consider că este mult mai important să înveți. Zilele astea chiar am fost la bibliotecă să îmi iau niște cărți pentru anumite examene. Nu este corect ce se întâmplă, dar se practică acest lucru. Cu toate acestea, tot ei au de pierdut”, ne-a spus Anamaria, studentă în anul III la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT.

Înclusiv profesorii au fost înfrânți de ingeniozitatea studenților și au chemat și ei tehnologia în ajutor. Este vorba despre anumite detectoare care nu le permit tinerilor să își țină telefoanele deschise în timpul examenului. În acest caz, singura șansă a studenților care nu reușesc să învețe este ca profesorul să închidă ochii și să îl lase să copieze de la colegul de bancă în limita bunului simț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.