Marilen Pirtea, rectorul UVT, nu este de acord ca universitățile de stat...

Marilen Pirtea, rectorul UVT, nu este de acord ca universitățile de stat să fie privatizate. Care este motivul și cu ce propunere vine

1
DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, nu este de acord cu ideea privatizării universităților de stat din Uniunea Europeană și, implicit, din România, subiect despre care s-a tot discutat în ultima perioadă. Rectorul celei mai mari universități de stat din vestul țării consideră că această privatizare va determina o creștere a taxelor de studiu, pentru că mari universități precum Stanford, Oxford sau Yale ar putea prelua instituțiile de învățământ superior din țara noastră, dar vor folosi aceeași resursă umană cu costuri reduse.

Rectorul UVT atrage atenția asupra faptului că acest concept își are rădăcinile în sistemul transatlantic, unde educația este privită ca un serviciu, iar toate serviciile trebuie privatizate. „Cu toate acestea, nici în Statele Unite ale Americii universitățile nu sunt complet privatizate”, spune Marilen Pirtea. Potrivit managerului Universității de Vest din Timișoara, riscul „privatizării educației” constă în „francizarea” acesteia și vine și cu argumente în acest sens.

„Pe scurt, precum în sistemul economic, furnizorii de educație principali, de pe plan mondial, vor prelua o parte din instituțiile de învățământ superior din țară, folosind aceeași resursă umană cu costuri reduse, aceeași infrastructură, instituind, însă, taxe mult mai ridicate, la nivelul renumelui.


Astfel, supraprețul plătit va fi pentru „brand” și nu pentru diferențe majore în procesul de educație. Să nu ne mirăm, într-un asemenea context, că Universități precum Stanford, Oxford, Yale sau chiar și mai aproape de noi…din Viena sau Amsterdam ar putea prelua o bună parte a pieței educaționale universitare românești, măsură care nu ar schimba decât destinația taxelor studenților, mult mai mari, pentru aceeași educație de acum, dar realizată la costuri acceptabile”, explică Marilen Pirtea.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara consideră că o creștere a calității în învățământul superior românesc se poate realiza prin schimbarea modalității de finanțare a universităților, și nu prin privatizare. Astfel, Marilen Pirtea propune ca finanțarea să se realizeze în proporție de 50 % cantitativ și 50 % în baza performanțelor. În prezent, 90 % din bugetul alocat universităților se distribuie în mod cantitativ și doar 10 % calitativ. „Tinerii ar avea la dispoziție o educație de calitate, iar riscul diplomelor „fără acoperire” pe piața muncii ar fi considerabil redus. O estimare ar fi că aproximativ 20 – 25 de universități de stat din România și-ar închide porțile, întrucât, în momentul de față, sunt doar consumatoare de fonduri, fără a produce valoare adăugată comunității”, conchide Marilen Pirtea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.