Medici pe picior de plecare. Câți doctori din Timiș au dorit să...

Medici pe picior de plecare. Câți doctori din Timiș au dorit să plece la muncă în străinătate în 2014 și câți mai profesează în județ

1
DISTRIBUIȚI

Semnal de alarmă tras de Colegiul Medicilor din România, care anunță că migrația doctorilor a crescut și în 2014. Aproape 2.500 de doctori au solicitat, anul trecut, Colegiului Medicilor din România certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în spitalele din străinătate.

Situația nu este tocmai roz nici în județul Timiș. Lazăr Fulger, președintele Colegiului Medicilor din Timiș, ne-a declarat că, în 2014, aproximativ 150 de doctori au solicitat astfel de certificate. „Totuși, asta nu înseamnă că toți acești medici au și plecat la muncă în străinătate. Sunt unii care au plecat și s-au întors, cunosc câteva cazuri. Apoi, unii medici obțin certificatele, dar nu aplică neapărat pentru un post în străinătate”, explică Lazăr Fulger.


În acest moment, în Colegiul Medicilor din Timiș sunt înscriși 4.274 de doctori.

Potrivit datelor furnizate de Colegiul Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici și ies aproximativ 3.500 prin migrație, pensionare sau deces. „Încă din 2006 Colegiul Medicilor a semnalat pericolul exodului medicilor. Cu toate acestea, nu s-a făcut aproape nimic pentru a preveni colapsul sistemului de sănătate prin lipsă de personal calificat. Mai mult, decizia de a declara medicii funcționari publici, decizie luată în afara cadrului legislative și de interpretare a legii de Înalta Curte de Casație și Justiție nu este altceva decât un îndemn în plus pentru ca medicii să migreze. Cu atât mai mult cu cât în nicio țară din Uniunea Europeană, din spațiul European, din Canada și SUA, medicul nu este funcționar public”, anunța, ieri, Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, prin intermediul unui comunicat de presă.

1 COMENTARIU

  1. Domnilor se pare că vă pleacă medicii pe motivul că fiind acum „funcţionari de stat” nu mai pot întinde palma fără să fie pasibili de o acuzare pentru corupţie.
    Dar şi în vestul Europei situaţia nu este mai roză! Nici aici nu se permite corupţia. Cei drept retribuţia este de câteva ori mai mare. Pe de altă parte aici trebuie să muncească într-un ritm cu care nu erau obişnuiţi.
    Întradevăr este o problemă să nu ai personal cu experienţă care să te trateze în caz de nevoie.
    În schimb vã rămân mii de popi care să vă îngroape. Asta din două motive.
    1. se pare că statul român a investit mai mult în biserici decât în sănătatea publică, respectiv în retribuirea medicilor şi
    2. în vest nu are nimeni nevoie de popii dumneavoastră şi foarte adesea nici de cei proprii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.