p>Mica Unire înfăptuită de domnitorul Alxandru Ioan Cuza în 24 ianuarie 1859 a fost celebrată la Timişoara în faţa sediului IPJ Timiş. La eveniment au luat parte prefectul Eugen Dogariu, vicepreşedintele CJT Călin Dobra şi primarul Nicolae Robu, alături de noua conducere a IPJ Timiş şi Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului naţional, a continuat cu o ceremonie religioasă şi o cuvântare a Mitropolitului, urmată de depuneri de coroane la monumentul lui Cuza, situat în faţa IPJ Timiş.
Imediat după defilarea care a avut loc în aceeaşi locaţie, participanţii au încins o mică horă în care s-au remarcat bucuroşi nevoie mare primarul Nicolae Robu şi Călin Dobra, care au dansat mână în mână ca pe vremurile când USL funcţiona. La final, Călin Dobra a declarat că „mă bucur că, chiar pe o vreme nefavorabilă, a fost o prezenţă importantă la acest eveniment de 24 ianuarie, o zi istorică în cartea de istorie a poporului român în care zic eu că e bine să transmitem din nou un mesaj de unitate şi solidaritate pentru poporul român pentru că în astfel de momente trebuie să fim uniţi, să fim mai puternici în faţa a ceea ce ne aşteaptă şi se preconizează pe o perioadă mai lungă de timp. Este o zi importantă şi pentru România, aşa cum am specificat, şi e bine că consiliul judeţean şi toate instituţiile fac front comun pentru a sărbători această zi”.
Despre ziua de 24 ianuarie, prefectul Eugen Dogariu a declarat că „marchează momentul în care s-a făcut primul pas spre constituirea unui stat român modern, iar de fiecare dată trebuie să ne aducem aminte de fiecare moment, de cei care au avut dorinţa, inituiţia de a crea ceea ce înseamnă România astăzi. De fiecare dată trebuie să ne aducem aminte de ei, să le luăm modelul şi să ducem mai departe idealul lor şi dorinţa lor”.
Edilul şef Nicolae Robu, ca un adevărat profesor, a ţinut o mică lecţie de istorieşi a spus că „trebuie în primul rând să ne gândim cu pioşenie, cu recunoştinţă la acea elită a poporului român care la jumătatea secolul al XIX-lea, pe 24 ianuarie 1859 mai precis, a înţeles contextul istoric naţional şi înternaţional şi a ştiu să facă primul pas înspre un deziderat de secole al poporului, unirea tuturor principatelor într-un singur stat.(…) Cu un stat unit România a putut participa cu succes la Războiul pentru Independenţă exploatând şi cu acea ocazie contextul internaţional geoplitic şi astfel s-a ajuns ca România în acea formulă să devină un stat independent faţă de Imperiul Otoman şi desigur, tot ce a urmat, Marea Unire din 1918. Toate acest fapte petrecute într-un răstimp foarte scurt arată câtă înţelepciune au avut înaintaşii noştri la acea vreme şi trebuie să ne dea un imbold ca noi înşine care trăim vremuri destul de tulburi să fim înţelepţi şi să facem exact ceea ce trebuie pentru interesul naţional şi al poporului nostru”.
http://www.pressalert.ro/2015/01/conducerea-politiei-timis-fost-schimbata-dupa-arestarile-sefilor-dosarul-coruptiei-vezi-ce-numiri-surpriza-s-au-facut/