Mighty Boogie: „Publicul nu e curios de muzică nouă, ca pe vremuri,...

Mighty Boogie: „Publicul nu e curios de muzică nouă, ca pe vremuri, acum lumea vine să asculte hituri“ VIDEO

5
DISTRIBUIȚI

Timişoreanul Mighty Boogie este un nume cunoscut în rândul amatorilor de party-uri din oraşul nostru şi nu numai. Pe numele său adevărat Haidu Bogdan, muzicianul timişorean care în dat de 10 ianuarie a împlinit 36 de ani, a reprezentat anul trecut România pentru al patrulea an consecutiv la prestigiosul festival Outlook din Croaţia, fiind unicul artist din ţara noastră la această manifestare.  „Am început să pun muzică prin 2005. Nu a fost un scop acela de a deveni DJ, eram colecţionar de viniluri şi eram înconjurat de oameni care erau DJ. Mi s-a părut foarte tare ideea de a mă manifesta prin muzica ce o aveam deja. Prima oară am pus muzică la ziua unui prieten, la fostul club de jazz Pod 16. K-lu a filmat evenimentul respectiv. În perioada aia, mai mulţi prieteni din jurul meu au făcut pasul ăsta spre a deveni DJ. Eu, K-lu, Norbert Newgotti, Ţeposu Kojok. Am început să organizăm noi evenimente în acea locaţie. Am început să colaborez cu Fiyah Burn SoundSystem. Au fost vremuri foarte faine. Am ajuns la multe festivaluri atât în România, cât şi în alte ţări“, îşi aminteşte timişoreanul.

În ceea ce priveşte prestigiosul festival din Croaţia unde a fost reprezentantul ţării noastre patru ani la rând, timişoreanul consideră că lumea care participă la petrecerile din cadrul acestei manifestări e „mult mai altfel“. „Outlook este considerat cel mai mare festival de bass music din lume. Am avut acolo şi seturi de drum and bass şi de dubstep şi de fiecare dată e o atmosferă extraordinară. De fiecare dată când am pus muzică acolo am văzut că oamenii ăia chiar ştiau ce se întâmplă. Dealtfel, orice gig în afara ţării e o experienţă mai altfel“, spune Mighty Boogie. Remarcat şi promovat de Arena DnB din Bucureşti, timişoreanul a participat la unele din cele mai importante evenimente de muzică electronică de la noi din ţară şi a avut ocazia să împartă scena cu nume ca Benny Page, Danny Byrd, Black Sun Empire, Sukh Knight, Cheff, Subscape, Emalkay, Mungos HiFi, Vibronics, Radikal Guru, DJ Marky,Breakage sau David Rodigan. În ceea ce priveşte activitatea de DJ, Mighty Boogie consideră că tehnica este la fel de importantă ca selecţia pieselor pentru un set, iar feedback-ul publicului e foarte important.

„Nu poate să existe una fără alta, tehnica şi selecţia sunt la fel de importante. Bun, dacă pui muzică într-un bar unde oamenii socializează, contează selecţia. Însă, la un party ies în faţă DJ-eii care le stăpânesc pe amândouă. E foarte important ca tehnica să fie sprijinită de piesele potrivite la acel moment. Feedback-ul publicului e foarte important. E unul din factorii care contează….faptul că eşti invitat constant la evenimente. Trebuie să ai o continuitate, să fii prezent la emisiuni de radio să fie mai mult decât o pasiune. Există multe radio-uri online. Cum ar fi BassDrive, unde dacă ajungi ai o deschidere la alţi gen de oameni. Poţi prinde şi gig-uri afară, să fii remarcat. Am avut câteva guestmixuri. Beepo şi Mental Chemistry au emisiuni în fiecare lună la BassDrive“, spune Mighty Boogie.

Una din caracteristicile timişoreanului care a scos până acum şi trei E.P.-uri este faptul că amestecă mai multe genuri ale muzicii electronice, nefiind „specializat“ într-un stil anume. În ceea ce priveşte publicul care vine la petrecerile din Timişoara, Mighty Boogie consideră că în anii trecuţi lumea era mult mai receptivă la muzica nouă şi că pentru a avea un set de succes orice DJ, chiar şi de cei care activează în aşa – numitul underground, trebuie să folosească hituri. „Publicul din Timişoara e într-o continuă schimbare. Mai demult, publicul era mult mai receptiv, acum a devenit mai răsfăţat. Publicul nu e curios de muzică nouă, ca pe vremuri, lumea vine să asculte hituri. Vorbim desigur de marea majoritate.


Dacă ai un set şi inserezi mai multe hituri, toată lumea va zice că ai avut un set extraordinar. Ce consider eu hituri? Păi, Wilkinson de exemplu cu Afterglow. DJ Fresh a fost unul din favoriţii mei mai demult, dar acum nu îmi mai place, că scoate numai hituri. Chasae and Status fac şi ei hituri. Da, şi-n muzica underground există hituri“, spune el.
mightyboogie2
„Timişoara nu duce lipsă de promoteri, dar nu există fonduri“

Debutul său ca producător a venit acum trei ani când a lansat E.P. – ul “Dance get serious” la label-ul grecesc VIM Records. Până în prezent a mai scos două E.P.-uri la acelaşi label „de afară“, iar pentru anul acesta muzicianul are în plan un nou E.P.. „În zilele noastre, în principal, toată lumea are acces la aceeaşi muzică. În aceste condiţii, te poate propulsa şi producţia muzicală. Pentru mine acest aspect e important, să-ţi laşi amprenta muzicală în ceea ce faci. Pregătesc al 4-lea E.P. pentru acest an.. În ţara noastră nu prea se cumpără muzică, mai degrabă se plătesc bilete la party-uri. Aşa că, prin producţii devii cunoscut şi eşti ales la party-uri“, spune Mighty Boogie.

Timişoreanul se consideră extrem de norocos că a „prins“ vremuri în care Timişoara a fost capitala muzicii româneşti electronice şi îşi aminteşte cu drag de publicul de odinioară, care a făcut ca festivalul TM Base să devină unul din reperele evenimentelor electronice din ţara noastră. „Cele mai frumoase momente ale carierei mele au fost apariţiile mele la Outlook dar şi seturile susţinute la festivalul TM Base. Publicul de la TM Base era foarte mişto. Vremurile respective aveau un total alt gen de public. Lumea venea pentru muzică. Acum e altceva. Am colaborat cu toţi DJ-eii din oraş şi ne cunoaştem între noi. Normal că mai există invidie, dar asta ţine de oameni nu de meserie. Poate fi frustrant să vezi DJ mai slabi care sunt invitaţi constant la evenimente. Nu vorbesc de mine. Eu am avut un mare noroc când m-am apucat de meseria asta, am văzut în jurul meu DJ-eii de la anonimTM şi cei de la TM Base. Au fost exemplele cele mai potrivite care mi-au deschis ochii că aşa se face treaba“, spune Mighty Boogie. Chiar dacă consideră că în vremurile din trecut, publicul prezent la petrecile cu muzică electronică din Timişoara era mai altfel, Mighty Boogie susţine că în ultima vreme au apărut promoteri noi şi există o creştere pozitivă. Şi-n cazul în care autorităţile oraşului ar aloca fonduri pentru evenimente de acest gen, Timişoara ar putea deveni din nou un epicentru al muzicii.
„În ultimul timp văd o creştere pozitivă, au apărut şi promoteri noi. Cei de la Freenetik fac petreceri cu 35 de lei intrarea. Au insistat. Rezultatul nu se vede la primele eevnimente, dar odată cu timpul încep să strângă tot mai mulţi oameni.  Minusurile intervin pe plan organizatoric. Desigur, Cluj-ul are Electric Castle şi multe alte evenimente mari. Timişoara nu duce lipsă de promoteri, dar nu există fonduri. Dacă autorităţile locale ar aloca o sumă în direcţia asta, ar fi bine. Cu condiţia să dea bani unor oameni care ştiu să facă treaba. Bucureştiul e normal să fie pe primul loc la acest capitol. Eu cred că dacă şi-n Timişoara s-ar pompa bani în acest domeniu ca şi-n Cluj, am fi mult înaintea lor. Tradiţia a lăsat o amprentă adâncă asupra scenei. Nimeni nu poate să conteste ce a însemnat TM Base-ul pentru România“, spune Mighty Boogie.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.