Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă premier al viitorului guvern al...

Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă premier al viitorului guvern al Moldovei

0
DISTRIBUIȚI

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat miercuri un decret prin care îi conferă premierului în funcţie Iurie Leancă sarcina de formare a viitorului guvern,scrie Mediafax.

„Conform Constituţiei, domnul Iurie Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. În cadrul consultărilor purtate de şeful statului cu grupurile parlamentare, domnul Iurie Leancă a fost propus de Partidul Liberal Democrat pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova”, informează site-ul Preşedinţiei Republicii Moldova.

Premierul în exerciţiu Iurie Leancă va fi candidatul Partidului Liberal-Democrat (PLDM) pentru conducerea noului guvern al Republicii Moldova, anunţase sâmbătă liderul formaţiunii, Vlad Filat.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că formaţiunea sa va susţine orice candidatură a PLDM pentru postul de prim-ministru.


Lupu a dat asigurări că din noul guvern, care ar urma să fie învestit în 10-12 zile, vor face parte doar reprezentanţi ai partidelor care au semnat acordul coaliţiei de guvernare, adică PLDM şi PD. Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal-Democrat (PLDM) au semnat vineri un acord pentru formarea unei alianţe guvernamentale. Cele două formaţiuni proeuropene sperau să coopteze şi Partidul Liberal (PLM) la guvernare, dar discuţiile au intrat în impas.

În acest context, PDM şi PLDM, care au în total 42 de locuri în Parlamentul de 101 membri, vor avea nevoie de voturi suplimentare pentru a obţine majoritatea necesară învestiturii. Potrivit unor surse, Partidul Comuniştilor (PCRM) ar putea vota învestirea unui guvern minoritar proeuropean în funcţie de numele viitorului premier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.