Nu combinaţi băuturile energizante cu alcool

Nu combinaţi băuturile energizante cu alcool

0
DISTRIBUIȚI

Unul dintre cocktail-urile cele mai populare în ultimii ani este un sfert de pahar de votcă sau whisky, peste care se toarnă jumătate de doză de băuturi energizante.

Medicii nutriţionişti avertizează că, deşi această combinaţie ne face euforici încă de la primele înghiţituri, acest tip de cocktail poate fi letal, mai ales când devine obişnuinţă, relatează Mediafax.

Specialiştii spun că alcoolul afectează judecata, activitatea motorie voluntară şi poate provoca confuzie şi chiar comă, în timp ce cofeina din băuturile energizante este un stimulent al sistemului nervos. „Amestecarea celor două tipuri de băuturi te fac să îţi pierzi controlul asupra propriilor acţiuni. Organismul primeşte extrem de multă energie dintr-un singur pahar. În astfel de momente ne simţim puternici, euforici”, spune dr. Tiberiu Viorel Mogoş, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. Nicolae Paulescu”.

Inima, ficatul şi rinichii – primele organe afectate

Specialistul spune că efectele negative ale unui astfel de amestec se văd încă de a doua zi. „O persoană tânără va avea palpitaţii şi chiar apariţia tahicardiei, ceea ce presupune accelerarea frecvenţei bătăilor inimii peste 90 de pulsaţii pe minut. Ritmul cardiac normal variază la majoritatea persoanelor între 60 şi 90. Cu cât înaintăm în vârstă trebuie să ne ferim de astfel de cocktailuri, deoarece tulburările cardiace pot fi mai severe, iar riscul la care ne expunem poate fi unul letal”, explică medicul nutriţionist Mogoş.

Cu cât băuturile alcoolice sunt mai tari, cu atât ficatul are de suferit mai mult, deoarece alcoolul inhibă un hormon care împiedică eliminarea apei din corp, iar organismul este deshidratat.


Nutriţioniştii completează că băuturile energizante au o concentraţie mare de cofeină, lucru care duce la deshidratare.

Aceste băuturi sunt nocive şi individual pentru ficat. „Pentru ficat este suficient că trebuie să metabolizeze alcoolul. Dacă adăugăm şi o doză de băuturi energizante, atunci acest organ devin prea încărcat şi nu mai poate funcţiona normal”, spune dr. Tiberiu Mogoş. Specialiştii atrag atenţia că un consum regulat şi abuziv poate duce la apariţia hepatitei sau a cirozei.

Pe piaţa din România există şi băuturi energizante „light”, care conţin o doză mai mică de taurină. „Dacă organismul a devenit dependent de astfel de băuturi nu trebuie să ne amăgim cu astfel de produse, deoarece în loc de o doză vom bea două, deoarece corpul nu şi-a primit doză de care a devenit dependent”, explică dr. Mogoş.

Risc crescut de accidente

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wake Forest din New Carolina au scos la iveală faptul că tinerii care consumă acest cocktail prezintă de două ori mai multe riscuri de a fi răniţi şi de a necesita îngrijire medicală şi de două ori mai multe riscuri de a călători cu un şofer beat faţă de cei care nu amestecă băuturile energizante cu votcă. În plus, 40 la sută dintre tinerii care consumă acest cocktail ajung să se interneze în clinicile de dezintoxicare pentru abuz de alcool.

La studiu au participat 4.271 de studenţi din zece universităţi americane. Cercetătorii au descoperit că tinerii care beau votcă amestecată cu băuturi energizante consumă cu 36 la sută mai mult alcool şi au, săptămânal, de două ori mai multe episoade de beţie decât ceilalţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.