Pe lângă cardul de sănătate, pe care l-au primit majoritatea asiguraților și care va fi obligatoriu de la 1 februarie, românii vor avea și câte un dosar electronic de sănătate. Astfel, reprezentanții Ministerului Sănătății speră că, prin folosirea celor două instrumente, fraudarea în sistemul sanitar nu va mai fi posibilă.
Potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, în județul nostru au fost întocmite peste 100.000 de dosare electronice de sănătate, iar alte 440.000 de carduri de sănătate au ajuns la asigurații din Timiș. În perioada următoarea urmează ca și restul celor 50.000 de carduri care au fost returnate casei de sănătate să fie împărțite asiguraților. „Până acum există 103.949 de dosare electronice de sănătate la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.
Aceste dosare sunt întocmite de medicii de familie”, ne-a spus Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiș.
„Odată cu implementarea dosarului electronic de sănătate (DES), toate datele medicale, începând de la consultaţii, trimiteri, analize, reţete, foi de observaţii, dar şi antecedente şi istoric medical, vor fi colectate în DES, dar numai cu acordul pacientului. Orice persoană îşi poate consulta oricând şi de oriunde dosarul medical”, explică reprezentanții CNAS. Fiecare român, indiferent că este asigurat sau nu, va avea un astfel de dosar electronic de sănătate. La acest dosar au acces atât pacienții, cât și medicii curanți și doar în situații de urgență, dosarul electronic de sănătate va putea fi accesat fără acceptul pacientului.