PREMIERĂ Eroii de basme au ajuns vedete pe IPhone şi IPad. Cum...

PREMIERĂ Eroii de basme au ajuns vedete pe IPhone şi IPad. Cum i-au readus IT-işti timişoreni la viaţă pe Albă ca Zăpada şi Harap Alb FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Pentru mulți dintre noi, Albă ca Zăpada, Harap Alb și Făt Frumos reprezintă eroii copilăriei, personaje care ne-au făcut să visăm cu ochii deschiși. Am suferit și ne-am bucurat alături de ei și cu greu ne-am despărțit de cărțile de povești, ajunși la maturitate. Însă minunatele basme riscă să fie uitate, în febra zilelor de azi.

Niște tineri din Timișoara au avut ideea de a transforma poveștile lui Ion Creangă în aplicații pentru Apple. Ei au dezvoltat o aplicație unică pentru tabletele și telefoanele Apple care spune, animat, povești tradiționale românești. Pentru început, se popularizează cele scrise de Ion Creangă. Astfel, poveștile tradiționale nu numai că nu sunt uitate, dar copiii devin mai apropiați de  viața rurală românească, complet necunoscută multora dintre ei.

Cei care dețin un IPad sau IPhone își poate descărca aplicația ”Povești Românești”, gratuit, din Apple Store. Apoi, pentru a descărca poveștile, costul e undeva sub 2 euro. Aplicația înlocuiește la nevoie lectura poveștii, clasic, înainte de culcare. ”Practic îi dai copilului în mână tableta sau IPhone-ul și povestea se „spune” singură”, spune Corina Sârb, reprezentanta grupului X3 Media.

Povestea odată descăcată rămâne în memoria aparatului și nu e nevoie de internet pentru a fi accesată. Există două metode pentru a citi/asculta: cea clasică, cu text și imagini, în care se citește ca orice carte electronică, sau varianta animată, în care vocea unui povestitor relatează, iar personajele desenate sunt animate.

Corina Sîrb  explica: „Am vrut să păstrăm farmecul poveștilor din copilărie. Există un povestitor, care interpretează personajele, care vorbește în stil autentic românesc, cu regionalisme, exact așa cum a scris Creangă poveștile. Am exclus dinamismul solicitant al desenelor animate, accentul căzând pe conținut, chiar dacă personajele desenate sunt în mișcare”.

„Prostia omenească”

Prima poveste care poate fi descărcată din aplicație este ”Prostia omenească” de Ion Creangă. Dureaza 20 de minute și se adreseaza elevilor de clasele primare și preșcolarilor. A  doua poveste la care lucrează acum echipa este ”Punguța cu doi bani”.

Ilustrațiile din ”Prostia omnească” îi aparţin lui Ovidiu Bejan, iar Liviu Pășcălău a animat elementele. Vocea aparține actorului Eugen Pădureanu. Ei povestesc cum au ajuns să se implice în acest proiect: ”Noi nu avem încă copii, dar avem nepoți, prieteni cu copii. Am observat că având acces la atțâtea informații din toată lumea, uităm de poveștile noastre tradiționale. Poveștile lui Creangă, deosebit de frumoase, sunt oarecum uitate, deși ele sunt deosebite. Poiectul nostru constituie o repunere în valoare a unor povești neglijate pe nedrept pentru că nu mai aveau o formă pe placul societății actuale”.

De la începutul anului, de când a fost lansată „Prostia omenească”, aplicația a fost descărcată de sute de ori. Aplicatia este cu atât mai interesantă cu cât aduce și un limbaj nou, necunoscut copiilor, un limbaj care se leagă de un univers necunoscut, dar fascinant. „Chiar și cei care merg la țară nu mai văd portul național, sau obiectele de gosposdărie folosite de bunicii noștri. Furca, oborocul (n.r. – vas special realziat din lemn te tei, folosit ca unitate de măsură) etc. sunt tot atâtea elemente exotice. Universul satului cu soacra, copilul, drobul de sare i-a prins pe toți. Și, până la urmă, totul e un pretext de conversație între părinți și copii, pentru că primii ajung să fie obligați să explice una, alta”, mai spune Corina Sîrb.

Intenția echipei care a creat aplicația nu este doar de a da copiilor o nouă jucărie, ci și de a îmbunătăţi sau întări relaţia dintre părinţi şi copiii.


Fie că părintele citeşte o poveste sau doar urmăreşte împreună cu cel mic o animaţie. „Copilul poate pune întrebări despre ceea ce vede, despre înţelesul unui regionalism, despre vestimentaţia sau acţiunile personajelor. Fiecare moment din poveste se transformă într-o lecţie deschisă pe teme de istorie, geografie, cultură sau bune maniere“, spune Ştefan Szakal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.