PREMIERĂ Timișoara va avea o bancă de celule umane. Când se va...

PREMIERĂ Timișoara va avea o bancă de celule umane. Când se va construi și cât de utilă este pentru realizarea operațiilor de transplant

0
DISTRIBUIȚI

Șanse în plus la viață pentru bolnavii din partea de vest a țării care au suferit arsuri grave sau care au fost diagnosticați cu cancer osos și au nevoie urgent de un transplant de os sau piele, și nu numai. Acești pacienți vor putea fi transplantați mult mai ușor la Timișoara, cel mai probabil de anul viitor, și asta pentru că Ministerul Sănătății intenționează să construiască o bancă de celule și țesuturi umane și în orașul nostru.

În prezent, o astfel de bancă există doar la București, astfel că toate oasele, tendoanele, pielea și corneea prelevate în spitalele din vestul țării ajung în capitală pentru a fi depozitate. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat recent că nu doar în Timișoara se va construi o bancă de multițesut și celule, ci și în alte trei orașe din țară. „Pentru anul acesta, ne propunem creşterea numărului de centre de transplant de organe, construirea celor patru bănci de multiţesut şi celule – pentru care, în 2014, am finalizat studiile de fezabilitate -, precum şi dezvoltarea transplantului pulmonar”, preciza Nicolae Bănicioiu.

Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara, ne-a confirmat că a fost realizat, în 2014, un studiu de fezabilitate pentru construirea unei bănci de celule și țesuturi umane în orașul nostru.


„Urmează ca proiectul să fie scos la licitație. Banca de țesuturi și celule umane va fi construită între Clinica de Ortopedie de la Spitalul Județean Timișoara și zona ANL. Clădirea va avea două nivele și o suprafață de 200 mp. După ce proiectul va fi scos la licitație, urmează construirea băncii, care va fi finalizată în 2016”, ne-a declarat Dan Ilincariu.

Potrivit coordonatorului Centrului Regional de Transplant Timișoara, în acest moment, în orașul nostru se realizează transplant de os, tendon, piele sau cornee, doar că pielea și oasele pentru transplant sunt aduse de la banca de celule umane din București. „După ce se va construi o astfel de bancă la Timișoara, toate acestea vor rămâne aici și vor putea fi transplantate mult mai ușor”, a mai precizat Dan Ilincariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.