Primul eveniment al anului la Filarmonica „Banatul”. Ce premieră va avea loc

Primul eveniment al anului la Filarmonica „Banatul”. Ce premieră va avea loc

0
DISTRIBUIȚI

Maestrul Radu Popa, dirijorul Filarmonicii Banatul, a hotărât să deschidă primul concert simfonic al anului 2015 cu un răsărit de soare, o pastorală plină de duioşie şi prospeţime. Este vorba despre prima parte — Imagini de dimineaţă din lucrarea „Peer Gynt”, alcătuită din două suite compuse de Edvard Grieg.

Vineri, 9 ianuarie, de la ora 19.00, timișorenii sunt invitați să ocupe loc în sala Capitol, la primul eveniment din acest an al filarmonicii bănățene. Orchestra condusă de Radu Popa va interpreta „Imagini de dimineaţă” din „Peer Gynt”, de Grieg, apoi o primă audiţie pentru Timişoara — Concertul pentru violă şi orchestră în sol minor de Cecil Forsyth.

„După primirea unei scrisori de la scriitorul norvegian Henrik Ibsen, care-i propunea să scrie muzica la drama sa «Peer Gynt», Grieg s-a apucat entuziast să compună muzica la lucrarea care va deveni apogeul activităţii sale creatoare. Dacă poemul lui Ibsen este o satiră îndreptată împotriva părţilor slabe ale firii norvegienilor, prin întruchiparea aventurilor lui Peer Gynt, Grieg, din contră, a considerat că muzica sa trebuie să dezvăluie părţile luminoase, pozitive ale sufletului omenesc.


Datorită muzicii lui Grieg, se poate spune că drama lui Ibsen a început să atragă atenţia publicului. Pentru că ea se baza pe un basm popular norvegian, Grieg a folosit din plin unele caracteristici ale folclorului norvegian în temele sale. Întâmpinând greutăţi în prezentarea dramei în străinătate, Grieg a selecţionat 8 din cele 23 de scene muzicale şi le-a publicat în două suite. Imagini de dimineaţă reprezintă scena răpirii lui Ingrid şi refugierea în munţi. Cu toate că este o muzică transparentă, cu armonii schiţate, vom desluşi un sistem de referinţă romantic, tipic muzicii lui Grieg, dar care totuşi, fără convulsiile romantismului, ne poartă cu intensitate în trăiri emoţionale”, povestește concertamestrul Mircea Tătaru.

Concertul pentru violă şi orchestră în sol minor de Cecil Forsyth se anunță, spune Tătaru, destul de clasic, fără aventuri moderniste: „Are la început umbre şi o atmosferă întunecată, dar finalul este viu şi plăcut. Vom asculta concertul în interpretarea violistului Ladislau Cristian Andriş”. În finalul evenimentului, orchestra va interpreta Simfonia nr. 4 în si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.