Sârbii din Timișoara au aprins badnjak-ul în ajunul Crăciunului. Ce semnificație are...

Sârbii din Timișoara au aprins badnjak-ul în ajunul Crăciunului. Ce semnificație are tradiția FOTO

3
DISTRIBUIȚI
<


p>Sârbii din Timişoara au pregătit badnjak-ul, ramura groasă de stejar pe care o aprind în fiecare an în ajun de Crăciun, în curtea bisericilor din Mehala și din Piața Unirii, în ajunul Crăciunului celebrat de ortodocşii de rit vechi.

Aproape trei mii de sârbi şi ucraineni din Timiş, care prăznuiesc Căciunul pe stil vechi, vor posti în ziua Ajunului. Potrivit tradiţiei, în dimineaţa de Ajun, cel mai vârstnic bărbat al familiei merge în câmp şi taie un trunchi de stejar, iar seara îi dau foc. Cei care nu mai păstrează acest obicei în casele lor dotate cu calorifere participă la arderea trunchiului de stejar, numit „badnjak”, în curtea bisericii, tradiţie care se împlineşte în fiecare an la Timişoara. Dacă flăcările badnjak-ul sunt înalte se spune că anul care vine va fi unul îmbelşugat. După acest ceremonial, sârbii iau parte la o cină comună cu bucate tradiţionale. Potrivit calendarului iulian, în 13 ianuarie se marchează intrarea în Noul An.

Foto: Adrian Pîclișan

3 COMENTARII

  1. Salutari conationalilor nostri sarbi si sarbatori fericite!
    Sa speram ca foarte curand si romanii din Serbia vor avea aceleasi drepturi normale.

  2. Asta sper si eu , ca si frații nostrii din Serbia sa fie respectati macar 50 % din felul cum noi ii respectam pe conaționalii lor din Banatul românesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.