Soluția energetică a viitorului testată cu rezultate bune la Timișoara (P)

Soluția energetică a viitorului testată cu rezultate bune la Timișoara (P)

0
DISTRIBUIȚI

Viitorul în care nu vor mai exista facturi la curentul electric nu pare foarte îndepărtat. Specialiștii Laboratorului de Energii Regenerabile – Fotovoltaic (LERF) din cadrul INCEMC Timișoara au demonstrat că, panourile solare fotovoltaice au o eficiență rezonabilă, pentru a asigura necesarul energetic propriu. Și nu numai…

Rezultatele peste așteptări de la Laboratorul de Energii Regenerabile – Fotovoltaic din Timișoara, din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Electochimie și Materie Condensată Timișoara dau speranțe pentru viitor.

Soluția inedită propusă de cercetătorii LERF, este anveloparea clădirilor cu celule fotovoltaice. Pe o suprafață de 1.200 de metri pătrați, în care au fost montate panourile solare foltovoltaice în cadrul laboratorului s-a obținut o eficiență bună de conversie a radiației solare, aici, la Timișoara. Programate inițial doar pentru a asigura consumul propriu de energie electrică, eficiența lor a dus și la un surplus neașteptat de energie.

Puterea instalată la laboratorul din Timișoara este de 80,6 kW. În plus, în zilele însorite, ele produc un surplus energetic de până la 50 kW, surplus care este injectat în rețeaua Enel, gratuit. Acest lucru înseamnă peste 400 kWh/zi, în zilele de vară.

Reduce drastic costul la energie

Totul s-a realizat în cadrul proiectului european POS-CCE „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională – „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”.

Amplasarea de celule fotovoltaice pe clădiri, sau chiar anveloparea clădirilor cu celule fotovoltaice, pe peretele în care iradianta este semnificativă este soluţia viitorului.


Un mare avantaj este că practic izolezi și termic clădirile atât pe partea superioară, pe acoperiș, cât și pe partea spre soare. În plus îți asiguri energia electrică fără cheltuieli suplimentare.

“Daca 20% din clădirile din Timișoara ar avea celule fotovoltaice pe acoperiș am avea o suprafață totala de 1 milion de metri pătrați de celule solare. La o eficiență de 10%, pentru sistemele fotovoltaice, respective 100W/mp ajungem la 100 MW. Şi totul fără a afecta mediul, celulele solare fiind de fapt amplasate pe acoperișuri, preferabil odată cu lucrările de întreținere, reparare sau reabilitare a clădirilor”, spune Ștefan Novaconi, specialist în cadrul Laboratorului de Energii Regenerabile – Fotovoltaic din Timișoara.

Hypermarket-urile și-ar asigura tot consumul energetic

Dacă un hypermarket din România, indiferent de mărime, ar avea pe acoperiș amplasate panouri cu celule fotovoltaic și-ar asigura  consumul energetic propriu inclusiv pentru echipamentul de răcire, case de marcat și iluminat. Aproape sigur ar obține un surplus de energie pe care fie îl va livra contra cost fie îl va stoca pentru zilele cu puțin soare sau înnorate complet.

Dezvoltarea de parcuri fotovoltaice pe sol scoate, de fapt, din circuitul agricol suprafețe mari de teren, aceste soluții fiind de fapt ne-ecologice. Amplasarea panourilor solare cu celule fotovoltaice pe sol este justificată doar în zonele aride sau deșertice.

Acoperirea și anveloparea clădirilor cu celule solare fotovoltaice sunt, se pare, soluțiile viitorului nu foarte îndepărtat.

Proiectul „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic” se derulează prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Axa 2, Operațiunea 2.2.1, fiind co-finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, și de Guvernul României, valoarea asistenței financiare nerambursabile fiind de 30.000.000 lei.