Ștefan Popa Popa’s, după tragedia de la Paris: „Cei care fac caricaturi...

Ștefan Popa Popa’s, după tragedia de la Paris: „Cei care fac caricaturi despre sex și anti-religie sunt caricaturiști slabi”. În ce condiții ar fi dispus să scrie în „Charlie Hebdo” FOTO

18
DISTRIBUIȚI

Timișoreanul Ștefan Popa Popa’s, desemnat cel mai rapid caricaturist al lumii, este șocat de atentatul terorist care a avut loc miercuri la sediul publicației satirice „Charlie Hebdo” din capitala Franței. Caricaturistul a declarat pentru PRESSALERT.ro că a fost foarte bun prieten cu Georges Wolinski și Jean Cabut, doi dintre caricaturiștii care au murit în timpul atentatului din Paris.

„Eu am primit un telefon la câteva minute de la atentat. Când am aflat, am rămas șocat, am rămas fără glas, pentru că Wolinski și Jean Cabut îmi erau foarte buni prieteni, ne știm de peste 30 de ani. Eram în niște relații formidabile. Ultima dată i-am văzut anul trecut, la un vernisaj de la Paris”, a început să povestească Ștefan Popa Popa’s.

Caricaturistul timișorean are doar cuvinte de laudă la adresa celor doi prieteni ai săi, despre care spune cu tristețe că „au căzut de fraieri în atentat”. „Eu nu cred că ei foloseau cuvinte, pentru că uneori caricatura de presă este ajutată de cuvinte și poate cuvintele jignesc mai mult decât imaginea, și nu cred că cei doi prieteni ai mei, pe care i-am considerat foarte apropiați, făceau exces, ci știau care este limita. Știu că i-am spus la un moment dat lui Wolinski, care era un bunic extraordinar, «ce-ți mai trebuie ție să lucrezi în dreapta și-n stânga?» și mi-a spus «nu mă pot opri să desenez»”, își amintește caricaturistul.

Ștefan Popa Popa’s nu este de acord cu unele caricaturi publicate în „Charlie Hebdo”. „Într-o democrație, trebuie să respecți pe toată lumea. Nu poți tu catolic să te legi de musulmani și să faci nu știu ce, nu este de bun-simț. Trebuie să faci caricatură până la limita de bun-simț. Nu au făcut bine că au continuat cu acele caricaturi, mai ales după ce au fost amenințați. Părerea mea este că acei caricaturiști care fac caricaturi despre sex și anti-religie sunt caricaturiști slabi, care nu au ce să caute printre noi. Eu, studenților de la școala mea, le și rup astfel de desene”, explică artistul timișorean.

În final, Ștefan Popa Popa’s a ținut să precizeze că ar fi dispus să publice caricaturi în „Charlie Hebdo”, însă cu o condiție. „Aș fi dispus să public în revistă, dar cu decență. Cred că caricatura trebuie să-i bucure pe alții, nu să-i întristeze, trebuie să ai o limită, decență.


Noi, caricaturiștii, suntem o familie. Eu cred că ceea ce s-a întâmplat la Paris îi va ambiționa și mai tare și nu cred că se vor opri, din contră, vor merge mai departe”, ne-a mai spus Ștefan Popa Popa’s.

18 COMENTARII

  1. dle popa’s !
    libertatea de exprimare este SUVERANA !
    NU POTI SA TE CENZUREZI ATUNCI CAND TE EXPRIMI!
    INSEAMNA CA TE LEGI DE PICIOARE CU FUNII SI ITI PUI CALUSU IN GURA CA ARTIST !
    DUMNEATA SPUI CA LE RUPI CARICATURILE PROPPRILOR INVATACEI!
    PACAT !
    TE RESPECT CA ARTIST DAR CA OM ESTI ZERO BARAT>ITI JUDECI PROPRII PRIETENI CARICATURISTI CARE AU CURAJ SA SE EXPRIME LIBER.
    M-AM LAMURIT CU CE FEL DE ARTIFICII CARICATURALE LUCREZI.
    ESTI UN IMPACIUITORIST.
    CARICATURI COLORATE SI STILIZATE CAT SA NU SUPERE PE NIMENI…

    • Daca pui problema asa,eu daca te injur, tie ti se pare normal sa o fac???
      Mie nu!
      Trebuie sa avem o minima de decenta, daca vrem respect trebuie sa mai si respectam… dar asta in Romania din zilele de azi nu prea mai gasesti…

    • motto:pupincuristi din toate zarile uniti-va !
      „je suis charlie.cand frica invinge libertatea
      Cel mai rau ar fi sa ni se faca teama. Tot mai multa teama. Sa ne autocenzuram. Sa nu mai avem curajul sa discutam despre „probleme sensibile”. Sa existe subiecte tabu.

      In opinia mea, orice discutie ar trebui sa porneasca de la principiul ca libertatea, atunci cand se negociaza, dispare.

      Nu conteaza ca un ziar sau un post de televiziune, un site, un individ sau o comunitate, un guvern sau un lider politic nu e de acord cu anumite idei sau cu un anumit punct de vedere. Una e sa nu fii de acord si alta e sa ucizi pentru ca nu ai simtul umorului. Asta poate insemna cel mult o mare dovada de prostie.

      Cei de la Charlie Hebdo ii satirizau pe crestini si pe evrei in aceeasi masura in care ii satirizau si pe musulmani. Aceasta era pozitia lor, radeau de fanaticii religiosi de oriunde ar fi fost ei. Asta le-a adus moartea in secolul XXI.

      Au fost opinii de genul „cu anumite lucruri nu se glumeste”, dar exact in momentul in care ai impus acest principiu se va infiinta ministerul cenzurii care va face o lista cu toate subiectele despre care nu se glumeste.

      Cei care au trait in dictatura isi amintesc ca o caracteristica a sistemului totalitar e ca nu are simtul umorului.”
      sursa:ziare.com de azi 10.01.2015

    • Pai daca esti de acord unde-i democratia de care vorbeste Popa’s?Sau cine nu-i ortodox trebuie impuscat?

  2. Popas spunea de ..limita bunuli simt…pe care tu Popa Tanda .,nu il ai. Sub asa zisa libertate de exprimare se ascund de multe ori lucruri care contrazic notiunea de OM……conform libertatii de exprimare promovate de tine…pot sa-ti spun ca esti un idiot…mare idiot…cred ca nu te superi …pt ca am libertate de exprimare…ti-as face si o caricatura cu un posterior numit TANDA…stiu ca nu te-ai supara..

  3. Popa Tanda, pai asta este convingerea lui. Asta este crezul lui si este liber sa si-l exprime. Tu faci exact ce il acuzi pe el: il detesti pentru ca are un punct de vedere pe care si-l sustine. Asta crede el despre menirea caricaturii si isi sustine punctul de vedere. Tu ce vezi gresi tin ceea ce spune? Caricatura ANTIreligie ti se pare de bun gust? Ti se pare just sa satirizezi credinta cuiva care crede in altceva decat tine? Si aici ajungem la diferenta dintre caricatura si desen satiric, dar cred ca e prea fina departajarea pentru tine. De asemenea, temele sexuale sunt ieftine. Prind la public, se vand bine, dar sunt kitsch. Deci sunt de acord cu Popa’S in ceea ce a sustinut. De aici, pana la razbunarea unor dementi, pe unul care poate ca a depasit masura bunului simt si a politically-corectness-ului… e cale foarte lunga si eu nu am vazut nicaieri in interviu, ca Popa’S sa fi zis ca atentatul este justificat, meritat. A sustinut doar ca hebdomadarul Charlie a intaratat niste spirite si asa foarte incinse si irationale.

  4. Si inca ceva: nu cred ca e cazul sa ii dai lui Popa’S lectii despre libertatea de exprimare. Acum toti suntem eroi, dar inainte de ’89 el a reusit sa isi faca publice, peste hotare, desene satirice la adresa regimului, fiind din acest motiv pus „la cutiuta” de prin 85 pana in 89. Asa ca stie si ce inseamna libertatea de exprimare, si a si simtit consecintele exercitarii acestei libertati.

  5. Maestrul Popas spunea de ..”limita bunuli simt” …pe care tu Popa Tanda .,nu il ai. Sub asa zisa libertate de exprimare se ascund de multe ori lucruri care contrazic notiunea de OM……conform libertatii de exprimare promovate de tine…pot sa-ti spun ca esti un idiot…mare idiot…cred ca nu te superi …pt ca am libertate de exprimare…ti-as face si o caricatura cu un posterior numit TANDA…stiu ca nu te-ai supara..doar e libertatea de exprimare,,nu?

  6. Popa Tanda….libertatea de exprimare si decenta sunt 2 lucruri care ar trebuie sa convietuiasca, nu sa se excluda…
    Vorbesti despre libertate de exprimare, iar tu arunci cu noroi in cineva care si-a exprimat un punct de vedere(daca ai avea minima decenta sa dai un simplu search pe google sa vezi in cine arunci cu noroi, poate ti-ar fi rusine de randurile scrise de tine)…
    Dar, probabil esti unul din cei care de dragul libertatii de exprimare, se imbata si injura pe toata lumea pe strada…

    P.S. Libertatea de exprimare iti permite sa fii un comentator….caracterul tau, nu te va lasa niciodata sa fii un actor. Tocmai de aceea, iti asterni frustrarile la comentarii si nu iti exprimi parerile in cadrul articolelor…
    Ca sa-ti dau un exemplu primitiv, pe care sa-l intelegi:
    – Cum ai proceda daca te-as injura zilnic de mama? Ba mai mult,ti-as aduce in discutie si alte neamuri trecute in nefiinta….asa…de dragul libertatii de exprimare…
    Lucrul acesta nu se va intampla…de ce? Pentru ca am DECENTA de a nu profita de libertatea de exprimare.

    • fii convins ca nu as raspunde la injuriile tale…ca nu ma ating, poate ca ti-as intoarce si obrazul… !
      este pacatul tau daca te exprimi cu furie, cu nemila, fata de cineva!
      eu, nu am de impartit nimic cu dl popa’s.
      atrag doar atentia ca nu este corect punctul lui de vedere, din punctul meu de vedere!
      si iti spune aceasta un om care si-a pus propria lui viata in joc in ’89 la timisoara,ca macar sa se exprime liber, fara a afecta libertatea de exprimare a altuia.atat.

  7. imi place cum va exprimati liber dle popa : „…cred ca caricatura..” si „…faci caricatura”…etc.
    cum ar venii, libertatea este buna dar nu pt „catei”…doar pt „buldogi”?!

  8. Bravo domnule PoPa`S………..esti un mare om de onoare!!!!!!Ala care a publicat caricaturile ,daca traia,trebuia sa-i aiba pe constiinta pe cei morti! Asta chiar daca nu va convine……..Cum ar fi daca cineva si-ar bate joc la nesfirsit de catolici sau de crestini?…Nu cred ca ar fi foarte confortabil,mai ales ca in Franta sint multi musulmani….Si ziarul asta are citiva ani buni de cind isi bate joc de musulmani. OAMENI DE RIND….ai spus Adevarul!!!!!

  9. Citez: „Nu au făcut bine că au continuat cu acele caricaturi …”
    Era şi de aşteptat de la o persoană ale cărei limite de gândire sunt trădate de crucea purtată la gât.
    Comentatorii din România ar fi bine să ia cunoştinţă de faptul că în Franţa religia este o problemă strict particulară şi nu este finanţată din bugetul statului, spre deosebire de România unde cultele şi îndeosebi clerul BOR şi alţi „păstori” sunt plătiţi din banii contribuabililor, respectiv din impozitele percepute de stat.
    Statul laic al francezilor şi francezii ca atare, nu au prea mult respect faţă de religii. În schimb au o cultură şi putere economică net superioară.
    Franţa chiar şi în condiţii de criză face parte dintre statele cele mai dezvoltate la nivel mondial în timp ce România concurează cu Bulgaria pentru „laterna roşie” pe plan european.
    Logic ar fi fost ca „Dumnezeu” să îşi ajute clientela, respectiv trebuia să „pice din cer” pe capul credincioşilor şi bineînţeles şi al celor din România un nivel de viaţă ceva mai acceptabil.
    Realitatea nu confirmă acest vis şi sunt convins că adepţii credinţei în „bunul Dumnezeu” pot aştepta până la calendele greceşti „să cadă mana din ceruri”. Actualmente doar doar banii dumnealor cad în buzunarele popimii!
    Şi aici dilema între traiul mai bun pe pământ dorit de atei şi promisiunea unui rai în ceruri şi doar în „viaţa de apoi”, viziunea propagată de religii.
    Interesant faptul că sutele de mii de refugiaţi, care se consideră a fi persoane cu „frica lui Dumnezeu” („Allah” pe arabă) şi care îşi doresc un trai mai bun, fac tot posibilul să ajungă în acest vest laic al Europei. România este ca şi Bulgaria sau Grecia (altă ţară în care popimea dă tonul) doar un punct pe traseul spre vest.
    Trist dar adevărat.
    Şi încă ceva. Limbajul de mahala etalat de unii din comentatorii anteriori îmi întăresc convingerea că peste două decenii de „libertate” nu compensează lipsa de cultură.

  10. parerea mea este ca satira sau ironia va infuria intotdeauna pe cineva. nu mi se pare ca are legatura cu religia sau cu sexul. cu ce este un musulman sau un crestin mai deranjat de o caricatura decat unul care crede cu tot „sufletul” intr-un politician care este satirizat? mi se pare aceeasi treaba. la un momentdat oricine poate fi ofensat de o caricatura fie ca are legatura cu religia sau cu orice altceva. unu ii pune coarne unui politician , altu-i pune tate unui musulman. aceeasi satira. depinde doar cum o vad cei care o privesc. animalul sacru la indieni este vaca, si nu cred ca daca ne apucam sa satirizam vaca sau sa spunem niste bancuri cu vaci vor veni sa ne impuste. satira este satira si punct. indiferent la cine se refera.

  11. la cat il duce mintea pe Popa’s presupun ca se referea strict la kg !
    el e un caricaturist gras (nu „slab”)deci nu face caricaturi „anti-religie”!
    trebuia el sa se bage si in acest subiect sa nu-l uite lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.