Testul ADN de paternitate, soluția la care apelează timișorenii SUSPICIOȘI că nu...

Testul ADN de paternitate, soluția la care apelează timișorenii SUSPICIOȘI că nu sunt tații copiilor care le poartă numele. INCREDIBIL ce vârstă au avut doi părinți care au solicitat această expertiză

2
DISTRIBUIȚI

Bărbații din Timișoara care se întreabă dacă sunt cu adevărat tații biologici ai copilului care le poartă numele, dar și mămicile care pur și simplu nu știu cine este tatăl odraslelor lor pot afla răspunsul la această întrebare care-i macină în doar patru săptămâni. Pentru asta însă trebuie să scoată din buzunar o sumă frumușică de bani.

Testele ADN de paternitate reprezintă cea mai modernă și sigură metodă de a afla cine este tatăl biologic al unui copil. Aceste analize se realizează, de peste zece ani, și la Institutul de Medicină Legală din Timișoara, însă nu se înghesuie prea multe persoane să le solicite, mai ales pentru că un astfel de test ADN de paternitate costă 3.600 de lei. Medicul Gheorghe Gruin, șeful laboratorului de bioserologie din cadrul institutului, ne-a declarat că, anual, sunt realizate în jur de 50 de teste de paternitate. Pentru 20-25 % dintre bărbații care solicită un astfel de test, rezultatele testelor ADN sunt negative, deci le confirmă suspiciunile.

gheorghe gruin

„Mamele știu cine este tatăl, de obicei

Astfel de teste sunt realizate de către Institutul de Medicină Legală în colaborare cu Facultatea de Medicină. Potrivit medicului Gheorghe Gruin, testele ADN de paternitate pot fi realizate fie la cererea instanței, fie la cererea persoanelor.

„Majoritatea testelor sunt realizate la cererea instanței, dar tot părinții plătesc și atunci. Pe lângă testele ADN de paternitate, noi mai putem realiza și teste serologice, care costă 145 de lei, dar testul serologic este o expertiză simplă, ieftină, care ne arată că un părinte poate fi tatăl copilului în limita sistemelor serologice efectuate, iar posibilitatea de excludere este mică. De fapt, asta se și solicită în cele mai multe situații, de a se exclude tatăl. Dar, de obicei, mamele știu cine este tatăl”, ne povestește medicul Gheorghe Gruin.

În ceea ce privește testele ADN de paternitate, medicul timișorean spune că există două variante de rezultate, mai ales că rezultatele se exprimă în procente.


„Ori iese 99,99999 % că un bărbat este tatăl biologic al copilului, ori iese că este exclus tatăl”, explică Gheorghe Gruin.

Persoanele interesate să realizeze un astfel de test ADN de paternitate trebuie să știe că se fac recoltări de sânge de la presupusul tată, mamă și copil. „În cazul paternităților realizate la cerere, trebuie să vină toți trei împreună ca să le putem face testul, apoi copilul trebuie să fie pe numele bărbatului care solicită, care intră la paternitate, sau pe numele mamei de fată. De asemenea, copilul trebuie să aibă cel puțin cinci luni și jumătate, înainte de această vârstă nu se fac recoltări. Nu facem teste ADN de paternitate dacă nu sunt respectate aceste condiții”, spune șeful laboratorului de bioserologie.

În cazul în care cei care au solicitat un test ADN de paternitate nu sunt mulțumiți de rezultat, pot solicita o contra-expertiză la București și astfel mai plătesc încă o dată taxa pentru efectuarea analizei.

gheorghe gruin

Cazurile cele mai neobișnuite

Șeful laboratorului de bioserologie a văzut multe în cei zece ani de când realizează teste ADN de paternitate. „Ne sună părinți care ar dori să facă testul de paternitate, deși copilul încă nu s-a născut. Apoi, la extrema cealaltă, vin părinți cu copilul de 46 de ani, de exemplu, și solicită testul ADN de paternitate. Dar, așa cum am spus, în general mamele știu cine este tatăl, puține nu știau asta. ADN-ul este cea mai tare expertiză în ce privește filiația, astfel că oriunde și oricând a-i face-o, rezultatul trebuie să fie același”, explică Gheorghe Gruin.

Medicul ne povestește că teste ADN de paternitate se realizează în doar trei orașe din România, București, Iași și Timișoara, dar la noi în oraș împreună cu Facultatea de Medicină. Tocmai de aceea, reprezentanții Institutului de Medicină Legală din Timișoara încearcă să realizeze un laborator în care să efectueze teste ADN în cadrul institutului. Dotarea tehnică a laboratorului costă însă aproximativ 250.000 de euro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.