Acțiune de amploare a Poliției Rutiere în Timișoara. La ce noi reglementări...

Acțiune de amploare a Poliției Rutiere în Timișoara. La ce noi reglementări trebuie să fie atenți șoferii GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

actiune (11)

Agitație mare aseară pe străzile din Timișoara. Zeci de mașini de poliție au împânzit orașul pentru a-i controla pe șoferi și a-i amenda pe cei indisciplinați în trafic. Acțiunea polițiștilor a fost organizată în scopul prevenirii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

În jurul orei 23.00, aproximativ șase mașini de poliție staționau pe podul Michelangelo, față în fața cu Parcul Copiilor. Nici bulevardul Corneliu Coposu nu a fost „liber” pentru șoferii indiciplinați, iar cei care au ales să meargă spre destinație prin zona respectivă au dat nas în nas cu polițiștii.

Filtre au existat pe mai multe străzi principale din Timișoara, iar conducătorii auto care nu au respectat regulile de circulație s-au ales cu amenzi usturătoare, puncte de penalizare și permise suspendate.

„Actele la control” – i-a spus un polițist, care ținea fiola alcooltest în mână, unei tinere. Mai în glumă, mai în serios tânăra șoferiță a spus cu zâmbetul pe buze „n-am băut”.

Nu a fost și cazul unui alt șofer care circula pe contrasens în intersecția cu bulevardul C.D. Loga, despre care polițiștii au bănuit că se află sub influența băuturilor alcoolice.

Deși se afla la zeci de metri de mașinile de poliție, acesta nu a scăpat. „Circulă pe contrasens. Probabil e băut!”, a exclamat unul dintre polițiști, după care două echipaje au plecat în urmărirea șoferului, unul către intersecția cu bulevardul C.D.Loga, iar celălalt pe strada Alexandru Borza, pentru a-l „încolți” pe individ.

Deși acțiunea de aseară a fost una de amploare, nu a avut legătură cu noile reglementări ale codului rutier, care intră în vigoare din 14 februarie.

Potrivit unui act normativ publicat în data de 15 ianuarie 2015 în Monitorul Oficial, singurele prevederi noi sunt referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în interiorul vehiculelor și intră în vigoare după 30 de zile de la data publicării.

„Singurele reglementări despre care am fost informați se referă la centura de siguranță și la scaunele pentru copii, pe care trebuie să le ai în mașină. Noi nu am fost informați cu privire la amenzi. Acestea sunt singurele modificări”, ne-a explicat Mirela Drăghicioiu de la Biroul de Presă al IPJ Timiș.

Noile prevederi ale codului rutier

Copiii cu o înălţime de până la 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Excepție fac doar cei care se află într-un mijloc de transport public și în taxi, însă doar dacă nu ocupă locul de pe scaunul din față. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

O altă reglementare se referă la copiii cu o înălţime de peste 135 centimetri care pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

De asemenea, excepție face copilul care deţine certificat medical de scutire de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă şi se transportă pe locurile din spate ale autovehiculului.

Dacă are vârsta de până la trei ani, transportul copilului se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.


Şoferul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical valabil. Copiii în vârstă de până la trei ani nu pot fi transportaţi în alte autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Copiii cu vârsta de peste trei ani pot fi transportaţi în mașinile care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.