Apărătorii Parcului Eminescu, protest împotriva primarului Falcă. Vezi cine s-a ales cu...

Apărătorii Parcului Eminescu, protest împotriva primarului Falcă. Vezi cine s-a ales cu dosar penal din cauza tăierii de arbori

0
DISTRIBUIȚI

parc arad protest 2

Arădenii au organizat astăzi al treilea miting pentru salvarea Parcului Eminescu, nemulţumiţi că, în ciuda declaraţiilor publice, primăria nu a schiţat nici un gest oficial pentru a retrage proiectul de distrugere al parcului. Celor zece societăţi civice care au iniţiat protestele li s-au alăturat filiala arădeană a Clubului Naţional Ţărănist recent înfiinţat şi filiala teritorială a Asociaţiei Peisagiştilor, care şi-a exprimat public dezacordul faţă de acest proiect care încalcă toate reglementările existente la nivel european. Contestatarii  intenţiilor distructive ale primarului Gheorghe Falcă au demonstrat că modificarea planului urbanistic prin amendamente ale consiliului local e ilegală şi au cerut prefecturii să introducă o acţiune în contencios administrativ pentru anularea acestora, demersul fiind aspru criticat de primar. Situaţia poate fi remediată şi printr-o nouă hotărâre de consiliu care ar elimina amendamentele contestate dar până acum, consilierii n-au dat curs solicitărilor venite din partea societăţii civile.

Proiect retras şi nu prea

Primarul Falcă a cedat doar parţial şi neconvingător la nemulţumirile formulate de contribuabili. La licitaţia care a avut loc pentru elaborarea studiului de fezabilitate intitulat „Regenerare urbană zona Piaţa Enescu-Palatul de Justiţie al municipiului Arad”, la care firmele arădene au refuzat să participe, a existat o sigură ofertă, din partea firmei SC Specialist Consulting SRL Bucureşti, dar contractul nu a fost atribuit. În schimb, Falcă a anunţat că nu renunţă la proiect şi intenţionează să apere în instanţă amendamentele aduse în vara anului trecut la Planul Urbanistic al Zonei Construite Protejate, care ar face posibilă transformarea parcului în parcare. Interesant e că Falcă nici nu a fost prezent la şedinţa de consiliu în care PUZ-ul care obţinuse avizele necesare trebuia doar aprobat, nu şi completat, semn că edilul a evitat să-şi asume răspunderea pentru cele două amendamente pe care acum le apără cu atâta virulenţă. Tactica a mai fost folosită şi când a fost vorba de asumarea altor proiecte dubioase, care au stârnit controverse.

Tăieri fără autorizaţie

Încă nu s-au clarificat pe deplin nici împrejurările în care au fost tăiaţi nouă plopi pe terenul din incinta ştrandului concesionat S.C. Ratio West SRL. Aceasta a solicitat aprobarea marcării şi tăierii arborilor pe motiv că sunt bătrâni şi riscă să se prăbuşească, deşi după tăiere s-a constatat că şapte dintre ei erau perfect sănătoşi. Garda de mediu a identificat pe cioturile copacilor amprenta dispozitivului silvic de marcare aparţinând Direcţiei Silvice Arad dar societatea nu deţine autorizaţia de exploatare forestieră şi nici vreun alt act care să-i fi permis tăierea plopilor. În urma calculelor, a reieşit că au fost tăiaţi 56,458 metri cubi în valoare totală de 22.002,18 lei şi s-a întocmit un dosar penal aflat în cercetare la IPJ Arad. Deocamdată s-a stabilit că plopii au fost tăiaţi de persoane fizice – imortalizate de altfel in timpul masacrului de un trecător – şi urmează să se stabilească dacă fapta este contravenţie sau infracţiune. Deocamdată, Garda de Mediu a interzis SC Ratio West SRL orice alte tăieri neautorizate şi i-a impus ca până la sfârşitul lunii aprilie să planteze un număr minim de nouă arbori pe terenul defrişat dar până când spaţiul verde distrus va fi refăcut vor trece zeci de ani. Un motiv în plus ca grupul de iniţiativă civică să ceară primăriei, care este proprietarul terenului, să ia atitudine şi să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi de masacrul copacilor de pe malul Mureşului.

După parc, un teren de sport suspendat

Deşi scandalul spaţiilor verzi din Arad e în toi, Falcă nu se lasă şi pare că vrea să pună cu tot dinadinsul paie pe foc.


Tocmai a ochit încă un teren căruia i-a pus gând rău l-ar dori transformat în parcare într-un alt mod decât cel aprobat prin PUZ. Este vorba de terenul de sport din faţa Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, lăsat şi el în paragină de municipalitate deşi clădirea liceului a fost recent renovată, şi doreşte un studiu de fezabilitate pentru a betona un alt loc istoric al Aradului. Grozăvia apare în proiectul de buget al Aradului pe anul 2015, unde, la capitolul „Recreere-Zone de agrement” se propune demararea unor noi investiţii care încep de la faza de studiu de fezabilitate şi e menţionată „Amenajare terenuri de sport şi parcare în Piaţa Moise Nicoară – faza SF”. Licitaţia pentru studiu a fost deja adjudecată de firma Dromcons SRL din Sebiş, pentru suma de 71.200 lei iar în acest an se propune alocarea a încă 5.000 de lei. Falcă ar dori să facă şi aici o parcare deasupra căreia să fie amenajat terenul de sport, ridicat la nivelul digului. Surse informate spun că terenul ar urma să fie mult micşorat iar elevii colegiului vor fi îndrumaţi să facă ore de sport pe arena Gloria.

Arădenii pregătesc în parc acţiuni culturale

La mitingul de astăzi, care a durat mai bine de o oră, au participat în jur de 150 de persoane, cărora le-a fost prezentate noutăţile apărute de la mitingul anterior. În timp ce prefectura a atacat în contencios amendamentele ilegale aduse planului urbanistic, „Mişcarea arădeană” a înaintat primăriei o adresă prin care îşi anunţă intenţia de a organiza în parc mai multe acţiuni culturale şi a prezenta elevilor, în şcoli, importanţa protejării mediului. Un alt motiv de nemulţumire este şi modul necorespunzător în care s-a făcut recent toaletarea copacilor din Parcul Copiilor, care face parte din sectorul central, atribuit S.C. Universul Verde SRL prin contractul de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi încheiat la 1 septembrie 2014 pentru suma de 1,2 milioane lei, deşi prestaţia acestei firme este criticată de multă vreme de contribuabili. Arădenii nu sunt de acord nici cu proiectul de înălţare a terenului de sport din faţa colegiului „Moise Nicoară”, căci în PUZ-ul aprobat e prevăzută o parcare subterană la cota actuală. Iniţiaitva primarului de a strânge semnături pentru intubarea canalului Mureşel nu a fost nici ea bine primită, fiind preferată o acţiune de salubrizare a acestuia.

parc arad protest 3

„Parcarea Eminescu”?

Cristian Moisescu, primar al Aradului în anii ’90 şi susţinător al protestelor, a declarat pentru PRESSALERT.ro: „Vorbim de un parc reprezentativ pentru Arad, de care s-au bucurat generaţi întregi de arădeni. Crucea Eroilor, ridicată în amintirea martirilor omorâţi de bolşevicii unguri în 1918, în faţa căreia se adună acum protestatarii, fusese aruncată prin anii ’50 în Cetate, eu am recuperat-o şi am adus-o în parc, înseamnă că ar dispărea şi ea o dată cu parcul, căci s-ar distruge întreg ansamblul. Cum s-ar numi proiectul lui Falcă, <<parcarea Eminescu>>?” – se întreabă retoric fostul primar arădean. Cât am fost primar, nu mi-ar fi trecut prin cap vreodată să distrug parcul. „Mi-a cerut prefectul la un moment dat să tai nişte copaci ca să-i uşurez drumul spre serviciu dar n-am fost de acord şi n-am cedat” a adăugat el. Acţiunile de protest vor continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.