Cetatea Carașova, locul din Banat plin de istorie, de unde pot fi...

Cetatea Carașova, locul din Banat plin de istorie, de unde pot fi admirate frumusețile din Cheile Carașului FOTO

2
DISTRIBUIȚI

cerate 2

La o aruncătură de băț de Timișoara, în județul Caraș-Severin, pot fi admirate o mulțime de obiective turistice fascinante, care-ți taie respirația. Cascada Bigăr, Ochiul Beiului, Semeringul Bănățean sau Morile de Apă de la Rudăria sunt doar câteva dintre locurile cele mai fascinante din Banat, dar și cele mai cunoscute. Pe lângă acestea, în județul Caraș-Severin turiștii pot descoperi și alte obiective de-a dreptul spectaculoase, dar despre care se știe prea puține. Astfel, timișorenii iubitori de natură care vor să „evadeze” un weekend din oraș, pot alege Cheile Carașului.

Deasupra Cheilor Carașului, în care găsim unele dintre cele mai frumoase peisaje carstice din România, se află un loc încărcat de istorie, în jurul căruia s-au împletit mai multe legende. Este vorba despre Cetatea Carașova, construită pe dealul Grad, în apropiere de Reșița.

cetate 4

Cetatea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, și asta pentru că din locul în care se află pot fi admirate frumusețile naturii ce o înconjoară, din Cheile Carașului. Se spune că cetatea a fost ridicată în timpul dacilor, iar mai apoi folosită de romani. Prima atestare a cetății este în anul 1.323, când aceasta aparținea regelui Ungariei, Carol I Robert de Anjou. Peste 200 de ani, cetatea este cucerită de turci, care i-au întărit zidurile și au transformat-o într-o fortificație puternică, înconjurată de prăpastie pe trei laturi și cu două șanțuri de apărare săpate în fața ei.

Pentru că se cunosc destul de puține informații despre Cetatea Carașova, aceasta a devenit subiectul a numeroase legende și povești din folclor.


Astfel, localnicii spun că zidurile cetății ar fi fost construite din mortar amestecat cu vin și lapte, iar în acest mod zidurile au devenit „mai tari ca și cimentul”. Apoi, localnicii sunt intrigați și de forma circulară care a rămas de la gura unui puț, însă forarea acestuia ar fi presupus eforturi uriașe pentru că cetatea se află pe un deal, la 200 de metri diferență de nivel față de râul care curge în vale. De aici au apărut o mulțime de legende cu privire la alimentarea cu apă a cetății.

În prezent, din vechea Cetate Carașova au mai rămas doar fragmente din zidul gros de incintă. Cetatea Carașova se află în comuna Carașova, județul Caraș-Severin, pe DN 58 între Reșița și Anina, la 17 kilometri de Reșița.

2 COMENTARII

  1. Pe langa peisajul mirific este si drumul foarte bun. Merg des in Caras fiind originara din Alamaj , dar de multe ori prefer traseul acesta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.