Directorul Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei la PRESSALERT LIVE: „E lipsă de profesionalism...

Directorul Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei la PRESSALERT LIVE: „E lipsă de profesionalism în instituțiile publice”. Ce soluții vede pentru clădirile istorice VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

ilie sirbu salvati patrimoniul (6)

Ilie Sîrbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, a vorbit, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, despre cum pot fi salvate clădirile istorice din oraș, dar și despre cât de greu se mișcă lucrurile în unele instituții publice din cauza „lipsei de profesionalism”. Ilie Sîrbu atrage atenția asupra faptului că Timișoara nu mai seamănă deloc cu cea de acum zeci de ani, concluzie la care a ajuns după ce a cutreierat tot orașul la pas pentru a fotografia clădirile istorice.

„80% dintre turiști ne trec pragul chiar pentru aceste clădiri istorice. Totul se rezumă la lipsa comunicării între instituții, de exemplu, între Direcția pentru Cultură și Patrimoniu și Primăria Timișoara nu există comunicare, ducem lipsă de profesioniști în adevăratul sens al cuvântului. Noi am semnalat problemele, dar interesul este zero, răspunsurile vin foarte greu. E lipsă de profesionalism în instituțiile publice”, explică Ilie Sîrbu. Fondatorul Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei a venit și cu exemple la PRESSALERT LIVE pentru a demonstra faptul că cele două instituții publice nu comunică. Unul dintre acestea este cazul unei clădiri emblematice de pe str.


Tigrului
, care a fost aproape demolată de proprietar.

În ceea ce privește Casa Muhle, Ilie Sîrbu a ținut să precizeze că asociația pe care o conduce a depus la Ministerul Culturii o cerere de expropriere, după ce proprietarii nu au pus în siguranță imobilul, deci nu s-au supus deciziei instanței. „Din punctul nostru de vedere, casa ar trebui demolată și refăcută din nou, pe banii orașului. Cred că primăria va da bani să refacă imobilul de la zero, mai ales că numele de care se leagă această casă a făcut foarte multe pentru oraș. Ar fi indicat să fie realizat în casa Muhle un muzeu al trandafirilor sau al florilor”, consideră Ilie Sîrbu.

Președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei spune că multe din problemele orașului au fost sesizate de oameni. „Multe semnale sunt date de oameni pe Facebook, ne spun că la o clădire a dispărut un ornament, la alta se fac nu știu ce lucrări, iar noi mergem să vedem despre ce e vorba, facem fotografii. Eu cred că societatea civilă se va strânge în jurul acestei asociații”, a mai explicat Ilie Sîrbu.

Întrebat de către moderatorul emisiunii ce soluție poate fi găsită pentru reabilitarea clădirilor istorice care nu pot fi modernizate pentru că proprietarii nu au bani să investească, președintele asociației a precizat că „poate veni un constructor și, în loc să-i dai doar podul ca să anvelopeze clădirea, îi dai și subsolul, ca să refacă fațada clădirii. O altă soluție de a păstra măcar ideea de clădire ar fi să fie menținută fațada, iar restul clădirii să fie refăcut. Se practică peste tot în lume, dacă ar face toată lumea la fel, ar fi perfect”.

Potrivit directorului Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, orașul nostru are peste 14.000 de clădiri istorice. „Clădirile pot fi reabilitate, dacă Primăria Timișoara ar vrea să lucreze în folosul comunității. Aceste clădiri istorice ar fi un magnet pentru turiști”, a conchis Ilie Sîrbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.