Directorul general al CCIAT, la PRESSALERT LIVE: „Județul Timiș este al treilea...

Directorul general al CCIAT, la PRESSALERT LIVE: „Județul Timiș este al treilea exportator al țării”. Cu ce probleme se confruntă oamenii de afaceri VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

florica chirita cciat (6)

Directorul general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a fost prezentă în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE , unde a vorbit despre cât de greu este să îți realizezi propria afacere, ce probleme întâmpini, dar și despre proiectele ce s-au derulat și se vor derula la CCIAT.

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la reînființarea CCIA Timiș, iar Timișoara a fost primul oraș din țară care s-a lăudat cu o cameră de comerț reînființată după 1990. „Am 24 de ani de când sunt angajată și am văzut cum o firmă micuță a devenit în ani de zile o firmă cu putere financiară. În Timișoara a fost înființată prima cameră de comerț după 1990, apoi la București și în alte orașe”, a spus Florica Chiriță.

Mulți ani se împlinesc și de la finalizarea celui mai mare proiect al CCIAT de până acum – realizarea Centrului Regional de Afaceri Timiș (CRAFT). „Se împlinesc 10 ani de când am înființat Centrul Regional de Afaceri. Aici avem probleme cu terenul, pentru că aparține primăriei și trebuie să plătim 90.000 de euro pe an, iar asta este o povară pentru oamenii de afaceri care închiriază sălile. Suntem în tratative cu municipalitatea și poate ne revenim”, a mai adăugat Florica Chiriță.

Dacă în anul 1990, CCIAT avea 20 de membrii, acum sunt 620, relativ puțini în comparație cu numărul firmelor din județ.


„Avem 620 de membri din 23.000 de firme înmatriculate la Registrul Comerțului. Par puțini, dar pentru noi e simplu să îi atragem, însă nu și să îi menținem. Trebuie să ai servicii”.

Ce proiecte a derulat CCIAT și ce pregătesc pentru 2015

Majoritatea proiectelor au fost derulate de CCIAT pe fonduri europene. În anul 2014 au fost desfășurate 12 proiecte cu 13 milioane de euro, printre care și Made in Banat. Aceste proiecte nu au fost adresate doar oamenilor de afaceri, ci și șomerilor din mediul rural care prin cursurile gratuite, oferite de CCIAT, să își poată găsi un loc de muncă sau să își pună pe picioare o afacere. „Din totalul proiectelor au fost finalizare opt, iar alte cinci sunt încă în derulare. Toate au venit în sprijinul oamenilor de afaceri pentru că le-am oferit cursuri de formare, workshop-uri și servicii, toate gratuite”, a precizat directrul general al CCIAT.

La PRESSALERT LIVE s-a discutat și despre problemele din mediul de afaceri. Florica Chiriță a spus că unul dintre cele mai abordate subiecte este evaziunea fiscală. Referitor la criză, aceasta a specificat că producția industrială este în creștere, dar exportul e mai mare decât importul. „Județul Timiș este al treilea ca exportator după București și Argeș. De aici pleacă cauciucuri, încălțăminte, textile”.

Reprezentanții CCIAT și-au făcut planul de bătaie pentru 2015. Vor fi programate o serie de expoziții și se vor desfășura mai multe proiecte. „Vom desfășura o expoziție destinată copiilor, va fi Salonul Industriei Ușoare, Universul Casei Tale și alte proiecte”, a spus Florica Chiriță.

Tot ea a mai precizat că mediul de afaceri local are puterea să devină mai puternic și să susțină proiecte de interes fără a mai fi nevoie de sprijinul administrației „dacă ne referim la firmele cu putere financiară, cu siguranță se va întâmpla așa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.