DOSARUL „Gala Bute”: ICCJ nu este competentă să judece propunerea de arestare...

DOSARUL „Gala Bute”: ICCJ nu este competentă să judece propunerea de arestare a lui Obreja. Fostul preşedinte al FRB, eliberat din arest: Toate săgeţile sunt îndreptate spre Udrea, noi suntem mici porţelanuri

0
DISTRIBUIȚI

gala bute udrea obreja

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că nu este competentă să judece propunerile de arestare preventivă şi arest la domiciliu în cazul lui Rudel Obreja şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”, întrucât în cauză nu sunt urmăriţi penal actuali sau foşti miniştri. Obreja a declarat, la ieşirea din arest, că toate săgeţile sunt îndreptate spre Elena Udrea, restul celor cercetaţi fiind „mici porţelanuri între picioarele elefanţilor”, scrie Mediafax. Rudel Obreja a declarat, marţi seară, la ieşirea din arest, că modul „discreţionar” în care acţionează procurorii este un pericol şi că toate săgeţile sunt îndreptate spre Elena Udrea, restul celor cercetaţi fiind „mici porţelanuri între picioarele elefanţilor”.

„Modul discreţionar în care acţionează procurorii este un pericol. Aşa cum a fost şi că 25 de ani nu au acţionat. Acuma calcă pe cadavre. Toate săgeţile sunt îndreptate către doamna Elena Udrea, iar noi suntem mici porţelanuri între picioarele elefanţilor”, a spus Rudel Obreja, la ieşirea din Arestul Capitalei. Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia vor fi duşi înapoi la arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca, la expirarea ordonanţelor de reţinere, începând cu ora 19.25, să fie eliberaţi.


Prima ordonanţă de reţinere care expiră, la ora 19.25, a fost dispusă în cazul lui Rudel Obreja.

După aceea, vor fi eliberaţi şi Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia, pe măsură ce le expiră ordonanţele. Instanţa supremă a declinat cauza Tribunalului Bucureşti. Surse judiciare au declarat marţi pentru MEDIAFAX că judecătorul ICCJ Maricela Cobzariu, care a primit spre soluţionare referatul DNA cu propunerea arestării în cazul lui Rudel Obreja, a invocat din oficiu excepţia lipsei competenţei materiale de judecare în acest caz.

Potrivit surselor citate, magistratul a invocat această excepţie după ce a întrebat în sala de judecată dacă în acest caz există vreun aviz de începere a urmăririi penale a vreunui actual sau fost ministru.

După ce anchetatorii DNA prezenţi la şedinţă au arătat că s-au solicitat avize în această cauză, dar că ele nu au fost emise încă, judecătorul le-a răspuns că într-un astfel de context competenţa nu revine ICCJ, ci unei alte instanţe, potrivit aceloraşi surse.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul „Gala Bute”, în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.

Procurorii DNA i-au reţinut în dosarul „Gala Bute” pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pe primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, pe fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi pe fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia. Omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA, a fost pus sub control judiciar.

Procurorii au cerut la ICCJ arestarea preventivă a lui Rudel Obreja şi Cornel Resmeriţă şi arest la domiciliu pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia.

Procurorii DNA au făcut, luni, 18 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, la sediile mai multor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie, în dosarul „Gala Bute”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.