Nicu Covaci despre ideea din spatele turneului Vremuri – Remember the ’60s:...

Nicu Covaci despre ideea din spatele turneului Vremuri – Remember the ’60s: „Astăzi muzica s-a industrializat şi este golită de sentiment“

3
DISTRIBUIȚI

covaciMelomanii din întreaga ţară vor avea parte de un turneu deosebit, pus la cale de două personalităţi marcante ale rock-ului autohton, Nicu Covaci şi Moni Bordeianu, care sub umbrela „Vremuri – Remember the ’60s” vor ajunge în faţa spectatorilor din mai multe oraşe.

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix ne-a explicat care este motivul pentru care cei doi muzicieni au demarat acest concept. „Adevărul este că pe măsură ce trece timpul amintirile frumoase din anii aceia devin tot mai prezente. Nu ştiu cum se face, dar avem extrem de multe amintiri frumoase. Mă rog, era vârsta, erau vremurile. Astăzi muzica s-a industrializat şi este golită de sentiment şi de credinţă. Arătaţi-mi o piesă care te înfioară sau care te face să-ţi dea lacrimi? Pe vremea aceea trăiam intens toate sentimentele create de muzicieni sinceri, şi nu de vedete care nu vor decât să se căpătuiască. Deci am hotărât să amintim ţării că au fost şi vremuri mai bune, mai prietenoase. Dacă cineva se împiedica pe stradă, sau aluneca, se repezeau cinci oameni să-l ridice. Astăzi mai primeşti şi un picior în coaste. S-au schimbat multe lucruri în rău şi de aceea încercăm să aducem o mângâiere celor care mai au sensibilitate şi credinţa în bine“, spune liderul trupei Phoenix.

„Vremuri – Remember the ’60s” este un concept care include înfățișarea celor doi fondatori Phoenix într-o ipostază rar întâlnită în decursul carierelor artistice, atât în ceea ce privește repertoriul, cât și din punct de vedere al modalității de prezentare. Dar care au fost piesele care l-au marcat pe Nicu Covaci în acea perioadă? „Primele piese care ne-au impresionat cu un sunet deosebit şi nemaiauzit până atunci au fost melodiile formaţiilor Shadows şi Ventures. Piese instrumentale cântate la ghitară electrică. În scurt timp ne-am transformat noi înşine ghitarele în ghitare electrice şi ne-am pus pe cântat – deşi ghitarele noastre electrice din păcate nu sunau chiar ca originalele. Dar Claudiu Rotaru și cu mine le cântam cu mare plăcere. În momentul în care a apărut Moni apăruseră şi The Monkees şi Easybeats, şi Beatles, şi ne-am apucat să cântam acele piese care ne dădeau fiori.


M-am pus pe orchestrat şi aranjat voci, şi coruri care ne făceau chiar piele de gâscă. A fost o şcoala nemaipomenită. Am fost încurajaţi de public şi de Cornel Chiriac şi am înregistrat primul disc la Electrecord, în care două  piese erau obligatorii din repertoriul internaţional: Friday on my mind (Easybeats) şi Lady Madonna (Beatles). După plecarea lui Moni Bordeianu în SUA la sfârşitul lui 1969, am creat genul etno-rock, cu o formulă cu totul nouă. Desigur că în cluburile unde apăream, cântam şi piese de Kinks, John Mayal ,Yes, şi în mod deosebit ne plăcea formaţia Byrds – cântam de la ei piesa Mr. Tambourine Man şi altele“, spune Nicu Covaci.

phoenix 082 [1024x768]Alături de Moni Bordeianu și de Nicu Covaci, pe parcursul acestui turneu vor urca pe scenă Dzidek Marcinkiewicz (keyboard, bass) și Roxana Zanga (tobe). În ceea ce priveşte cele mai frumoase amintiri din perioada anilor ’60 din Timişoara şi formula în care se vor desfăşura concertele incluse în acest turneu, am aflat că piesele au fost selectate în funcţie de atmosfera degajată.

„Cea mai frumoasă amintire din anii ’60 din Timişoara se numea Carmen. Pe urma au venit cluburile Mecanica şi LOLA. Piesele au fost selectate în funcţie de atmosfera degajată şi de sinceritatea şi eficacitatea lor. Noi vom încerca să păstrăm structurile şi aranjamentele originale, dar desigur că în formula cu care vom apărea putem sa rămânem individuali. Formaţia este alcătuita din tobă (Roxana) keyboard, bas şi ghitară (Dzidek), ghitară electrică şi ghitară cu 12 corzi acustică şi electrică (Nicu) şi (Moni) cu  voce şi tamburină. Desigur că vom cânta cu toţii corurile, adică pe patru voci şi eu am să-l mai înlocuiesc pe Moni din când în când cu câteva din piesele îndrăgite de mine în acei ani“, a adăugat Nicu Covaci.

Concertul „Vremuri – Remember the ’60s” din Timişoara va avea loc la clubul Daos, în data de 1 martie, de la ora 20.00, iar biletele pentru acest eveniment costă 45 lei.

3 COMENTARII

  1. sa merje Fenix aista la azilu da penzioneri cas bosorogi dia-i lor. iar taraie besini covaci nicu aista sa mai tace cu amintirili ca ciau fekut iei nui muzika ci zdranga zdranga si la la la

    • bey tarane
      la voi in moldova ie numa cve si bitivani. nicu si simphonix (asa se scrie boole) au facut muzica rok de topp. asa ca ciocu mic limbricule de moldovian,

  2. sa vine domnu Nicu Kovaci Primare la TIMISOARA. treiasc Fioniks uraaaaaaaaaaaaaaaaa
    sio sa facem si scufundari in bega ca dom Kovaci ie maiestru instructor de scuba deying. sio sa putem face bani pentru bugetu lu timisoara. hip hip uraaaaaaaaa

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.