Pe urmele dacilor: uluitoarea Cetate de la Costești, unică în Europa. Ce...

Pe urmele dacilor: uluitoarea Cetate de la Costești, unică în Europa. Ce rol important avea când a fost construită, acum 2.000 de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1674030264">

Timișorenii care doresc să descopere locuri fascinante din România, încărcate de istorie, dar care sunt prea puțin promovate, au de unde alege. În județul Hunedoara se găsesc mai multe vestigii unice în Europa, care amintesc de trecutul glorios. Este vorba despre cetățile dacice din Munții Orăștiei, care ne duc gândul la cei care locuiau aici acum două milenii, un ansamblu de așezări și fortificații ce stau mărturie a unei civilizații înfloritoare. Cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România, impresionând turiștii prin amplasamentul bine gândit, la poalele sau pe crestele unor piscuri, prin caracterul monumental și varietatea formelor.

cetatea dacica de la costesti

Una dintre cele mai fascinante fortărețe din această zonă este cetatea dacică de la Costești – Cetățuie. Construcția, care se găsește în satul Costești, comuna Orăștioara de Sus, a fost ridicată în secolul I î.Hr. cu scop de protecție împotriva cuceririi romane. De asemenea, Cetatea Costești, situată pe valea Apei Grădiștei, la o altitudine de 561 de metri, era o fortăreață puternică, ce avea rol defensiv, mai ales că avea la bază o mare așezare civilă. Totodată, cetatea avea și rolul de a apăra drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia și a fost și reședința unora dintre regii geto-daci.

cetatea dacica de la costesti

Cetatea Dacică de la Costești – Cetățuie se află la aproximativ 40 de kilometri de Deva. După ce turiștii ajung în satul Costești, există indicatoare care îi îndrumă spre cetate. Cei care doresc să facă o drumeție de trei kilometri pe jos, nu vor regreta, pentru că pot admira frumusețile locului, priveliștea minunată și se pot bucura de o liniște întreruptă doar de cântecul unor păsări vesele.

Cetatea a fost distrusă în timpul primului război daco-roman, în 102, fiind imediat refăcută și apoi distrusă definitiv și abandonată în anul 106, odată cu cucerirea Daciei de către romani. Acum, turiștii pot admira doar câteva ziduri răzlețe, urme ale fostei cetăți dacice.

Foto: Ghid Video Turistic

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.