Poluare pe Dunăre, în Portul Drobeta Turnu Severin. Ce măsuri se vor...

Poluare pe Dunăre, în Portul Drobeta Turnu Severin. Ce măsuri se vor lua

0
DISTRIBUIȚI

port-severin

Dunărea a fost poluată, luni dimineaţă, în zona Portului Drobeta Turnu Severin, unde sunt irizaţii de petrol pe o suprafaţă de aproximativ un kilometru şi jumătate, angajaţii Gărzii de Mediu Mehedinţi spunând că au început o anchetă pentru a depista sursa poluării, care este încă necunoscută, scrie Mediafax.

Poluarea a fost depistată de angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mehedinţi, care se aflau pe o navă de supraveghere a fluviului, în Portul Naval Drobeta Turnu Severin, luni dimineaţă, în jurul orei 5.00.

La faţa locului au fost chemaţi reprezentanţi ai SGA Mehedinţi, care au intervenit cu materiale biodegradabile în zona poluării, comisari ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, dar şi rerezentanţi ai Inspectoratului penru Situaţii de Urgenţă, care au supravegheat intervenţia pe fluviu şi au deschis o anchetă pentru a stabili sursa poluării.

Potrivit directorului SGA Mehedinţi, Cristian Mură, pata de petrol se întindea din apropierea Portului Comercial Drobeta Turnu Severin şi până în Portul Naval al municipiului, pe o distanţă de aproximativ un kilometru şi jumătate.

”La ora 5.15 am fost sesizaţi de echipajul navei Aurora 8, nava noastră, că se simte miros de produs petrolier.


Am verificat şi, într-adevăr, sunt irizaţii de produs petrolier pe luciul apei, pe o distanţă de un kilometru şi jumătate şi pe o lăţime de 30 de metri. Am intervenit cu materiale şi în continuare căutăm poluatorul”, a declarat Cristian Mură.

Întrucât poluarea s-a constatat pe o distanţă de 30 de metri de la mal, către şenalul navigabil, autorităţile cred că, cel mai probabil, poluarea îi are ca sursă pe agenţii economici din zonă, şi nu navele care au tranzitat fluviul în cursul nopţii.

Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu, angajaţii unităţii verifică toţi agenţii economici din apropierea Portului Comercial, de unde ar fi pornit poluarea.

”În cursul acestei dimineţi am fost sesizaţi de către colegii de la Apele Române că pe o suprafaţă de un kilometru şi jumătate de luciu de apă al Dunării se află o irizaţie de produs petrolier. Ne-am deplasat împreună cu toţi comisarii Gărzii de Mediu şi suntem la faţa locului, investigăm zona, pe toată zona Portului Comercial Drobeta Turnu Severin se fac verificări pentru a identifica poluatorul.”, a declarat, la rândul său, comisarul şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi.

Dacă va fi depistat agentul economic care a poluat Dunărea, acesta riscă să primească o amendă cuprinsă între 30.000 şi 60.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.